Zimní počasí nepomine ani po Valentýnu a výraznější nárůst teplot vzduchu zřejmě přijde až v posledním únorovém týdnu.  

Během noci na pondělí střet polárního studeného vzduchu s teplým subtropickým nad naším územím přinesl místy vydatné srážky – ty byly na většině území sněhové, na jihu a zejména pak jihovýchodě území i mrznoucí s tvorbou silné ledovky.

Například v Praze napadlo až devět centimetrů nového sněhu, na Pardubicku a Českomoravské vrchovině 13 cm, na Karlovarsku 17 cm, na Liberecku 10 cm. Na jihozápadě padaly srážky i v podobě mrznoucího deště. Pozor, Ostravsko stále hlásí srážky mrznoucí s nebezpečím tvorby ledovky ještě v ranních hodinách. Od jihu srážky ustály a v pondělí ráno se vyskytují v severní polovině území – tam budou slábnout a ustávat budou po poledni.

V Praze tak leží až 13 centimetrů, v Liberci leží 17 cm, v Plzni 7 cm, v Karlových Varech 15 cm, v Čáslavi 14 cm, v Ostravě 10 cm, Holešov 7 cm a v Brně jeden centimetr. Sníh v bude nejméně v nejbližších 10 dnech přibývat.  

V rámci nové sněhové pokrývky a nebezpečí ledovky, pokud nemusíte, raději v pondělí zůstaňte doma.

19:45
8. 2. 2021

Prakticky celý den byla doprava v celé České republice v kolapsovém stavu. Sníh, ledovka a místy i silný vítr dnes zkomplikovaly dopravu v celé zemi. Nejhorší situace byla ráno. Vlaky nabíraly několikahodinová zpoždění, některé spoje kvůli sněhové kalamitě nevyjely. Mnohé úseky nebyly sjízdné ani na silnicích a dálnicích.

Policie vyjížděla k desítkám nehod, většinou bez vážnějších následků. Odpoledne už byla situace klidnější, většina tras byla s opatrností sjízdná. Výjimkou jsou zavřené tunely Libouchec a Panenská na dálnici D8. Problémy počasí způsobilo i energetikům. Na jižní Moravě bylo ráno bez proudu na 13 500 odběratelů.

Řidiči by stále měli jezdit se zvýšenou opatrností. Mnohde zůstává na vozovkách podle silničářů rozbředlý sníh s rozmrzající krustou, místy jsou vozovky stále zledovatělé. V horských oblastech dál hrozí silná ledovka, někde jsou i sněhové jazyky.

Plné ruce práce měli jak silničáři, tak i hasiči a záchranáři. Například v Jihomoravském kraji záchranáři kvůli počasí ošetřili za neděli asi 60 lidí po pádu na náledí a od dnešního rána opět vyjíždějí k podobným případům úrazů rukou, nohou nebo hlavy. Hasiči vyjížděli zejména k popadaným stromům či větvím. 

Problém byl i s doručováním zásilek. Česká pošta dnes kvůli sněhu nebo výpadkům elektřiny měla problémy s doručováním například na Říčansku, Šluknovsku, Liberecku, Náchodsku, Tachovsku, v Telči, Mariánských Lázních nebo v Jablunkově.

19:40
8. 2. 2021

Policisté se v obci Nová Hradečná v okrese Olomouc potýkají se složitou situací. Na silnici č. 44412 došlo k záplavám, silnice je podle policie pod vodou a uzavřená. Událost je označena dopravními značkami. V současných mrazech, které na území republiky panují, to způsobuje nemalý problém. 

19:15
8. 2. 2021

Hasiči z Pardubického kraje varují před silnými mrazy. „Mrzne až praští. ČHMÚ varuje, že od dnešní 22. hodiny do odvolání platí výstraha na silný mráz. Očekávejte pokles teploty vzduchu místy pod -12 °C. V dalších dnech ojediněle až –20 °C,“ uvedli na svém Twitteru. 

Řidiče varovali, že při silném mrazu už neúčinkuje sůl, kterou rozhazují silničáři. Je tak třeba počítat s tím, že silnice bude extrémně namrzlá, je proto důležité dbát zvýšené bezpečnosti. 

18:40
8. 2. 2021

V Bělé pod Bězdězem, v okrese Mladá Boleslav, uvízl nákladní automobil. Podle dopravního webu policie je na silnici 25911 ledovka v délce téměř jednoho kilometru. 

17:28
8. 2. 2021

Silnice v Karlovarském kraji byly odpoledne sjízdné se zvýšenou opatrností. Ráno dopravu komplikoval nový sníh, i odpoledne ale mrzlo a silnice byly kluzké. Silničáři tak varují před námrazou nebo ledovkou, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. V noci na dnešek napadlo v Karlovarském kraji okolo deseti centimetrů sněhu. S mrazem, který byl ráno mezi šesti až deseti stupni Celsia pod nulou, se sjízdnost výrazně snížila.

Policie od pondělního rána řešila dvě desítky nehod „Téměř ve všech případech se jednalo o náraz vozidla do svodidel či sjetí automobilu mimo vozovku. Při dopravních nehodách naštěstí nedošlo k žádnému vážnému zranění,“ uvedl dnes krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva. 

Některým sníh komplikoval cestu do práce, jiným zase začala zábava. Na odlehlém parkovišti v Karlových Varech skupina mladíků dováděla se svými automobily a až po domluvě přivolaných policistů takzvané driftování ukončili.

16:53
8. 2. 2021

Řidiči mohou v současné době očekávat komplikace na hraničním přechodě na dálnici D8 ve směru na Německo. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl na svém Twitteru uvedl, že byl uzavřen tunel ve směru na Drážďany z důvodu kalamitního stavu na německé straně. „Kolona se tvoří již na území ČR,“ uvedl Rýdl s tím, že jsou uzavřeny i tunely Libouchec a Panenská mezi kilometry 83 až 86. 

Policisté uvedli, že dopravu odklánějí na 80. km dálnice D8. „Pro špatné povětrnostní podmínky byl uzavřen tunel na dálnici A17. Řidičům nákladní dopravy doporučujeme využít dálnice D5 a D7,“ dodali na Twitteru. 

Kolona na dálnici D8 u hranic s Německem.
15:27
8. 2. 2021
!

Situace na silnicích ve Zlínském kraji se postupně zlepšuje. Všechny hlavní silniční tahy ve Zlínském kraji jsou s opatrností sjízdné. Od nedělního večera zaznamenala policie v kraji zhruba tři desítky nehod. Vyžádaly si pět zranění, neměla by ale být vážná, řekla odpoledne ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Dálnice a silnice první třídy v kraji jsou po chemickém ošetření holé a mokré, na silnicích nižších tříd místy leží rozbředlý sníh, ve vyšších polohách zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Místy se na vozovkách tvoří námraza a náledí, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Téměř pětikilometrový úsek vedoucí z podstatné části kopcovitým terénem a přes les silničáři přes zimu neudržují. Se zbytky sněhu a ledu musejí řidiči počítat i na silnici z Koryčan na Kroměřížsku směrem na Vřesovice na Hodonínsku. Ani ta není přes zimu udržovaná.

15:24
8. 2. 2021

Dopravu na řadě míst v Královéhradeckém kraji v noci na dnešek a během dne komplikoval sníh a místy silný vítr. Policisté v souvislosti s počasím řešili desítky většinou méně závažných nehod. Souvislá vrstva sněhu zůstávala především na vedlejších a horských silnicích. Situace na silnicích se během dne postupně zlepšila, vyplynulo z dnešního sdělení policie a Ředitelství silnic a dálnic.

Od nedělní desáté hodiny večerní do pondělní druhé hodiny odpolední policie zaznamenala více než 30 dopravních nehod. Nejhorší dopravní situace byla na silnici I/33 v Náchodě, kde blokovaly provoz kamiony.  

„Bylo to způsobeno tím, že na polské straně hranice nebyly silnice sjízdné pro kamiony, takže je před hranicí odstavovali, a tím došlo k ucpání Náchoda směrem do Polska. V ten samý čas v kopci na výjezdu z Náchoda uvízly tři kamiony a zablokovaly dopravu směrem na Hradec Králové,“ řekla dnes odpoledne ČTK mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

15:11
8. 2. 2021

Ředitelství silnic a dálnic požádalo o pomoc s odklízením sněhu na dálnici D48 u Českého Těšína ve směru na Olomouc hasiče z Moravskoslezského kraje. Na silnicích se pohybovaly klasické cisterny s radlicí. "Systém pro uchycení sněžného pluhu má šest velkoobjemových cisteren Tatra," uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák na svém Twitteru. 

Hasičská cisterna s radlicí v Moravskoslezském kraji.
14:51
8. 2. 2021

Na sněhovou kalamitu doplatil řidič převozní sanitky v Plzni. V Gerské ulici chtěl objet kolonu aut, která uvázla kvůli zasněžené silnici. Myslel, že tramvajový pás je vybetonovaný, jenže tam byly pražce. „Řidič tak po kolejišti ujel pár metrů, než zapadl,“ řekla policejní mluvčí Veronika Hokrová. Sanitku z tramvajových kolejí museli vyprostit hasiči. Více čtěte ZDE

Převozní sanitku vyprostili z kolejiště v Plzni hasiči. Převozní sanitku vyprostili z kolejiště v Plzni hasiči. Převozní sanitku vyprostili z kolejiště v Plzni hasiči.
14:36
8. 2. 2021

Tíhu ledu neunesla v noci na dnešek nafukovací hala v Telnici na Brněnsku, zřítila se. „Nahoře začal led praskat a utvořil se jakýsi lavor, do kterého klouzaly další části ledu. Pak to šlo k zemi,“ uvedl správce haly Adam Langer.

V poledne přišlo na pomoc 40 dobrovolníků, kteří led z haly očistili. „Nebyla v ní naštěstí žádná trhlina. Znovu jsme ji proto nafoukli. Nevznikla tak ani škoda, ani se nikdo nezranil,“ dodal Langer.

V Telnici se zřítila nafukovací hala, neunesla tíhu ledu.
14:12
8. 2. 2021

Pořádnou nepříjemnost řeší policisté na magistrále v Praze. Vůz Pražských služeb, který prohrnoval silnice, tam urazil několik zrcátek u stojících aut. Událost Blesku potvrdil policejní mluvčí Jan Daněk, výše škody zatím nebyla stanovena.

Vůz Pražských služeb na magistrále urazil zrcátka několika stojícím vozům, 8. února 2021. Vůz Pražských služeb na magistrále urazil zrcátka několika stojícím vozům, 8. února 2021. Vůz Pražských služeb na magistrále urazil zrcátka několika stojícím vozům, 8. února 2021.
13:36
8. 2. 2021

Sněhová nadílka potrápila na Pardubicku nejen řidiče, ale i zasahující hasiče. Na silnici mezi obcí Třebosice a Staré Jesenčany vyprošťovali z příkopu nákladní auto. Vytažení těžkého vozidla bylo ale nad jejich síly. Hasičský vůz zapadl a na pomoc musela přijet další jednotka. Druhý pokus už dopadl dobře a všechna vozidla se dostala zpět na vozovku.

Hasičský vůz zapadl mezi obcemi Třebosice a Staré Jesenčany.
13:22
8. 2. 2021

Neobvyklý úkaz na Karlově mostě: sníh přilákal běžkaře. 

Sníh na Karlově mostě přilákal i běžkaře, 8. února 2021. Sníh na Karlově mostě přilákal i běžkaře, 8. února 2021. Sníh na Karlově mostě přilákal i běžkaře, 8. února 2021.
13:04
8. 2. 2021

V lesích Národního parku Podyjí na Znojemsku hrozí vlivem mrazivého počasí pád stromů i větví, které se mohou zlomit pod tíhou ledu. Lidé by měli své výlety proto raději odložit. Správa národního parku to dnes uvedla na svém webu. Lidé by v národním parku měli být podle správy nadmíru opatrní. „Kromě kluzké země hrozí i pád větví a stromů, které neunesly tíhu velké vrstvy ledovky. Proto raději své výlety odložte na dobu, kdy bude návštěva národního parku bezpečnější,“ uvedla správa na webu.

13:02
8. 2. 2021

V Přestavlkách u Čerčan potřebovali sami hasiči pomoct s vyproštěním auta. Jejich vůz zapadl ve sněhu, když jeli hasit požár chatky.

V Přestavlkách u Čerčan potřebovali pomoct sami hasiči. Jejich auto zapadlo ve sněhu, když jeli hasit požár chatky v Přestavlkách u Čerčan. V Přestavlkách u Čerčan potřebovali pomoct sami hasiči. Jejich auto zapadlo ve sněhu, když jeli hasit požár chatky v Přestavlkách u Čerčan.
12:52
8. 2. 2021

Už včera bylo počasí děsivé. O tom, že se podruhé narodil, může mluvit řidič (29) oktávky, který v neděli večer projížděl lesním úsekem mezi Nivou a Protivanovem na Prostějovsku. Přímo na jeho vůz se vlivem větru a mrznoucího deště zřítil vzrostlý strom.

Na řidiče oktávky mezi Nivou a Protivanovem na Prostějovsku spadl strom.
12:43
8. 2. 2021

Hustý sníh zastavil na několik hodin dopravu na dálnici D8 v Ústeckém kraji. Problémy měla jak osobní auta, tak kamiony. Na 52. kilometru ve směru na Německo u Bílinky se vzpříčil náklaďák, od místa se vytvořila asi kilometrová kolona. Ve škarpě skončilo také několik menších vozů. Na Chomutovsku museli silničáři uzavřít pro auta nad 3,5 tuny silnici do Hory sv. Šebestiána.

Sníh způsobil vážné dopravní komplikace v Ústeckém kraji (8.2.2021)
12:32
8. 2. 2021

Silnice na Vysočině jsou po nočním sněžení sjízdné s opatrností. Na dálnici D1 v kraji, kde byly v noci uzavírky, se dopoledne pomalu rozjížděly kolony kamionů. O tom, že je D1 plně průjezdná, informovala policie na Twitteru před 12:00. Při dnešních dopravních nehodách v kraji se zranili dva lidé. Na D1 byla v 06:00 kolona ve směru na Prahu mezi 104. až 118. kilometrem na Jihlavsku. Jak auta dojížděla, kolona se posouvala na Žďársko. Na solených silnicích jinde v kraji mohou být zbytky rozbředlého sněhu, na zbývajících vozovkách je ujetá vrstva sněhu posypaná drtí.

12:31
8. 2. 2021

Zhruba tři desítky cestujících museli dnes dopoledne evakuovat hasiči z rychlíku do náhradního autobusu na trati u Měrovic nad Hanou na Přerovsku. Vlak jedoucí z Přerova do Brna uvízl kvůli zamrzlému trakčnímu vedení. Hasiči s policisty zasahují v souvislosti s počasím také u několika dopravních nehod.

12:16
8. 2. 2021

Kvůli úrazům po pádu na náledí dnes ošetřila Nemocnice Jihlava několik desítek lidí. Čekárna urgentního příjmu se dopoledne kvůli úrazům plnila i v Nemocnici Třebíč. Jinde lidé ruší návštěvy ambulancí nemocnice, protože se kvůli náledí bojí přijet. ČTK to řekly mluvčí krajských nemocnic.

12:10
8. 2. 2021

Takhle sníh zasypal Prahu! Podívejte se na unikátní časosběr, který zachytila kamera Mall TV umístěná u hlavního nádraží:

Video Časosběr: Takhle sníh zasypal hlavní nádraží v Praze - Mall TV
Video se připravuje ...
11:58
8. 2. 2021

Proklínat počasí museli lidé, kteří jeli do práce v centru Ostravy tramvají. Drobná nehoda tady zablokovala provoz na ulici Nádražní. Tramvaje nabíraly zpoždění až 45 minut.

Potíže měly také kamiony i autobusy v kopci směrem od Vřesinské ulice k Fakultní nemonicici v Ostravě-Porubě. Na křižovatce u Domu sester zablokoval provoz linkový autobus.

Tramvaje nabíraly v Ostravě ráno zpoždění až 45 minut. Tramvaje nabíraly v Ostravě ráno zpoždění až 45 minut. Křižovatku u Domu sester v Ostravě zablokoval linkový autobus.
11:53
8. 2. 2021

Letiště v Lipsku je kvůli sněhu zavřené, obří Antonov An124 Ruslan, největší sériově vyráběné transportní letadlo, proto musel přistát v Praze.

 

Sledujte dění na Letišti Václava Havla v Praze živě.

11:47
8. 2. 2021

Vrstvy sněhu a mráz komplikují dopravu na silnicích nižších tříd v Plzeňském kraji. Problémy mají hlavně kamiony. Vozy údržby budou celý den v terénu.

11:46
8. 2. 2021

Kvůli úrazům po pádu na náledí dnes ošetřila Nemocnice Jihlava několik desítek lidí. Čekárny urgentního příjmu jsou kvůli úrazům plné i v Třebíči.

11:37
8. 2. 2021

Na D48 u Nového Jičína skončil po páté hodině ranní v příkopu tahač rumunského kamionu, který vezl kartony, návěs zůstal na silnici. Kamion museli zpět na silnici dostat hasiči pomocí vyprošťovacího jeřábu Bizon. Řidič vyvázl bez zranění.

Prázdný kloubový trolejbus se v Ostravě pokoušel vyjet zasněžený kopec v ulici Československé armády. Při couvání, aby měl při dalším pokusu lepší rozjezd, se na silnici zasekl a lehce „zlomil“ v kloubu. I tady pomohli hasiči. Zapřáhli ho za silnou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra a ta jej odtáhla na rovný úsek silnice.

Zapadlý kamion u Nového Jičína museli vyprostit hasiči. Zapadlý kamion u Nového Jičína museli vyprostit hasiči. Kloubový trolejbus se "zlomil" v půli při vyjíždění kopce v Ostravě. Kloubový trolejbus se "zlomil" v půli při vyjíždění kopce v Ostravě.
11:37
8. 2. 2021

Od půlnoci do 11:00 se v Praze stalo 40 dopravních nehod. „Byly bez vážnějších následků. Proti minulému pondělí to ale není tak výrazný nárůst, za stejnou dobu jsme před týdnem zaznamenali 32 nehod,“ řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Hasiči měli dnes zatím pouze dva výjezdy, které souvisely se sněhem. „V takovém počasí, jaké dneska je, jezdí všichni pomalu a opatrně, takže paradoxně těch výjezdů nemáme tolik,“ sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

11:36
8. 2. 2021

Středočeští hasiči od půlnoci absolvovali už 68 výjezdů. „Nejčastěji k dopravním nehodám a popadaným stromům na Příbramsku, Benešovsku a Berounsku,“ uvedli na Twitteru.

 

11:03
8. 2. 2021

Sněhová kalamita zasáhla i severní část Evropy. S problémy se potýkají v Německu i Nizozemsku. 

Sníh v Nizozemsku, (8.02.2020). Sníh v Belgii, (8.02.2020).
11:01
8. 2. 2021

Pražští záchranáři od rána vyjížděli ke třem pacientům, kteří utrpěli úraz poté, co uklouzli na zledovatělém povrchu, řekla Blesku mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Zvýšený počet výjezdů k nehodám a dalším případům způsobeným počasím oproti běžnému pondělí, které bývá nejvytíženějším dnem týdne, neevidují. „Situace ale není ideální, silnice nejsou protažené, sanitky jsou navíc větší, takže se s nimi musí jezdit opatrněji,“ uvedla s tím, že řidiči ve sněhové kalamitě také často neumějí adekvátně reagovat, což řidičům sanitek pak způsobuje potíže.

10:52
8. 2. 2021

Všechny hlavní silniční tahy ve Zlínském kraji jsou nyní s opatrností sjízdné. „Od nedělního večera zaznamenala policie v kraji 19 dopravních nehod, jedna z nich si vyžádala zranění,“ řekla ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. 

10:44
8. 2. 2021

V Jihomoravském kraji se kvůli mrazivému počasí a ledovce dnes už staly desítky nehod, policie jich dosud eviduje asi 30. Na policejním webu to uvedl mluvčí Petr Vala. Ledovka stále komplikuje provoz na silnicích, zpoždění mají i krajské autobusy, problémy jsou i na některých úsecích na železnici.

10:40
8. 2. 2021

Pražští silničáři do ulic vyslali veškerou techniku – 73 sypačů i 53 menších strojů. „Likvidační posyp na motoristických komunikacích prvního pořadí byl vyhlášen ve 20:30 a na komunikacích druhého a třetího pořadí pak ve 22:00. Práce stále probíhají a výjezd na všech pořadích nebyl dosud ukončen. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Uklízeny jsou rovněž chodníky, kdy úklid skončí, zatím není jasné. 

Sníh zasypal Prahu, 8. února 2021.
10:33
8. 2. 2021

V Olomouckém kraji došlo od rána k několika nehodám. Auto havarovalo například u Bohuslavic na Šumpersku, kde vozidlo vyjelo ze silnice a narazilo do stromu. Další dvě auta havarovala u Zábřehu na Šumpersku. Kromě neprůjezdné silnice kvůli náledí mezi Nivou a Protivanovem byla ráno neprůjezdná silnice kvůli spadlému stromu mezi Horním Štěpánovem na Prostějovsku a Šebetovem na Blanensku. Hlavní komunikace kraje jsou s opatrností průjezdné, horší situace panuje na silnicích druhé a třetí třídy.

Nehoda osobního auta u Bohuslavic na Šumpersku. Nehoda osobního auta u Bohuslavic na Šumpersku.
8. 2. 2021

V Prosecké ulici v Praze zapadl kloubový autobus, ruce k dílu přiložili i kolemjdoucí.

 

10:12
8. 2. 2021

Velké problémy mají od rána řidiči ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Noční déšť vytvořil na sklech aut přibližně centimetr tlustou vrstvu ledu. Na to ještě napadl sníh. Mnozí mají problém nastartovat.  Silničáři nasadili do terénu vše, co mají, hlavní tahy jsou plně průjezdné.

Ve Veselí nad Moravou se vytvořila ledovka, zamrzla auta, na nich vznikly rampouchy. Ve Veselí nad Moravou se vytvořila ledovka, zamrzla auta, na nich vznikly rampouchy. Ve Veselí nad Moravou se vytvořila ledovka, zamrzla auta, na nich vznikly rampouchy. Ve Veselí nad Moravou se vytvořila ledovka, zamrzla auta, na nich vznikly rampouchy.
10:10
8. 2. 2021

Zhruba desetikilometrová kolona na dálnici D1 mezi Větrným Jeníkovem a Měšínem na Jihlavsku se už rozjela a úsek je plynule průjezdný.

10:04
8. 2. 2021

Tradičně odlehčeně o počasí informovali na svém twitterovém účtu pardubičtí strážníci. Kvalitu sněhu ohodnotili pěti vločkami a dodali, že tak silné sněžení v Pardubících není příliš častým jevem. „Pro neznalé či Pražáky: na ladovskou zimu jsme tu zvyklí pouze 1x v roce a obvykle na 2 dny. A to už tu bylo,“ uvedli strážníci.

9:54
8. 2. 2021

V Moravskoslezském kraji jsou silnice sjízdné s maximální opatrností. „I přes ošetření silnic v Moravskoslezském kraji jsou tyto místy nebo celé úseky zledovatělé, pokryté ledovou krustou, sněhem či rozbředlým sněhem,“ uvedla Soňa Štětínská.

U klimkovického tunelu na D1 skončilo auto ve svodidlech. 

Kolony se tvořily na D56 u Staříče na Frýdecko-Místecku, kamiony dvě hodiny blokovaly provoz na silnici I/57 poblíž obce Vrchy na Novojičínsku.

Na silnici I/48 u Starého Jičína havaroval kamion, také tady provoz směrem do Olomouckého kraje stál několik hodin, nyní je provoz obnoven alespoň v jednom pruhu.

9:44
8. 2. 2021

Situace na D1 se na Vysočině výrazně zlepšila, uvedla policie na Twitteru. Dálnice již je průjezdná, mezi 130. a 141. kilometrem ve směru na Prahu nicméně stále stojí kolona. Policisté jsou na místě a koordinují řidiče, aby rozjezd kolony byl co nejplynulejší.

9:41
8. 2. 2021

Kvůli silné námraze na trolejovém vedení nejezdí dnes ve Zlíně a Otrokovicích dočasně trolejbusy. Dopravní společnost Zlín - Otrokovice (DSZO), která ve zlínské aglomeraci zajišťuje městskou hromadnou dopravu (MHD), je na linkách musela nahradit autobusy. Spoje většinou jezdí mimo pravidelné jízdní řády.

9:27
8. 2. 2021

Hasiči z Pardubického kraje mají v pondělí práci se zapadlými kamiony a autobusy. Hasiči měli během ranních hodin už osm výjezdů, při kterých museli vyprošťovat vozidla. Tyto události se ale naštěstí obešly bez zranění, informovali hasiči na Twitteru.

9:27
8. 2. 2021

Sníh v Praze z ptačí perspektivy. 

Sníh v Praze, 8. února 2021. Sníh v Praze, 8. února 2021. Sníh v Praze, 8. února 2021. Sníh v Praze, 8. února 2021.
9:20
8. 2. 2021

V Krkonoších platí 2. stupeň lavinového nebezpečí

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek napadlo místy až deset centimetrů sněhu, nejvíce na horách, zvláště pak v Orlických. Například na Šerlichu v Orlických horách v nadmořské výšce 1027 leželo ráno celkem 55 centimetrů sněhu, přibylo asi deset centimetrů nového sněhu. V Krkonoších platí i nadále druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Vyplynulo to z ranního sdělení meteorologů a horské služby.

9:14
8. 2. 2021

Kamion sjel ze zasněžené silnice do příkopu 8. února 2021 v Ústí nad Labem.

Kamion sjel ze zasněžené silnice do příkopu 8. února 2021 v Ústí nad Labem. Kamion sjel ze zasněžené silnice do příkopu 8. února 2021 v Ústí nad Labem.
9:08
8. 2. 2021

Vlak stojí u zasněženého nástupiště 8. února 2021 v Lysé nad Labem. Kvůli sněhové kalamitě vlaky nabírají i několikahodinová zpoždění, některé spoje vůbec nevyjely.

Vlak stojí u zasněženého nástupiště 8. února 2021 v Lysé nad Labem. Kvůli sněhové kalamitě vlaky nabírají i několikahodinová zpoždění, některé spoje vůbec nevyjely. Vlak stojí u zasněženého nástupiště 8. února 2021 v Lysé nad Labem. Kvůli sněhové kalamitě vlaky nabírají i několikahodinová zpoždění, některé spoje vůbec nevyjely.
09:03
8. 2. 2021

Hasiči zasahují 8. února 2021 u dopravní nehody u Břeclavi. Ledovka komplikuje dopravu na jižní Moravě, silničáři nabádají řidiče k opatrnosti.

Hasiči zasahují 8. února 2021 u dopravní nehody u Břeclavi. Ledovka komplikuje dopravu na jižní Moravě, silničáři nabádají řidiče k opatrnosti. Hasiči zasahují 8. února 2021 u dopravní nehody u Břeclavi. Ledovka komplikuje dopravu na jižní Moravě, silničáři nabádají řidiče k opatrnosti. Hasiči zasahují 8. února 2021 u dopravní nehody u Břeclavi. Ledovka komplikuje dopravu na jižní Moravě, silničáři nabádají řidiče k opatrnosti.
8:55
8. 2. 2021

Sněhová kalamita v Česku očima čtenářů Blesku.

Sníh v Jirkově, 8. února 2021. Sníh v Plaňanech u Kolína, 8. února 2021. Sníh v České Lípě, 8. února 2021. Sníh na Náchodsku, 8. února 2021. Sníh v Teplicích, 8. února 2021. Sníh v Proboštově u Teplic, 8. února 2021. Sníh v Březně, 8. února 2021. Sníh zasypal Česko, 8. února 2021.
8:53
8. 2. 2021

Sníh napáchal v Praze pořádnou spoušť, dopravu komplikují nesjízdné silnice, nehody i zapadané výhybky. Jak to v hlavním městě vypadá, sledujte ŽIVĚ.

Sníh zasypal Prahu, 8. února 2021. Dopravu v Praze komplikovaly zapadané výhybky, 8. února 2021.
8:51
8. 2. 2021

Energetici hlásí na jižní Moravě velké výpadky proudu. „V Jihomoravském kraji evidujeme přibližně 13 500 domácností bez dodávek elektrické energie v jižní části okresu Brno-venkov, na Hodonínsku a v okolí Znojma,“ uvedl mluvčí EG.D Roman Šperňák. Více čtěte ZDE

8:48
8. 2. 2021

Obrazem: Sněhová kalamita v Praze

Sníh v Praze, 8. února 2021. Tramvaje zaplnily nábřeží, 8. února 2021. Kolony v Praze, 8. února 2021. Běžkař na Rašínově nábřeží v Praze, 8. února 2021.
8:44
8. 2. 2021

Silnice v Královéhradeckém kraji jsou po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností, některé úseky blokovaly uvízlé kamiony. Na hlavních tazích zůstávaly po údržbě zbytky sněhu. Na horských silnicích ležela po pluhování souvislá vrstva sněhu a na vedlejších silnicích ve vyšších oblastech okresů Náchod, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou a Jičín se místy tvořily sněhové jazyky. Vlivem nízkých teplot mohla být místy snížena funkčnost chemického posypu, vyplynulo z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic

8:42
8. 2. 2021

Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes většinou pokryté ujetým sněhem. Problémy jsou podle webu policie na dálnici D8 ve směru na Prahu, zejména na kilometru 51,5 až 52. Pravý jízdní pruh je uzavřen z důvodu vyprošťování vozidla. „Je mráz, takže sůl hůř zabírá, sníh se drží, ale i na sněhu se jezdit dá,“ řekla ráno ČTK dispečerka ze Správy a údržby silnic Ústeckého kraje. Všechna silničářská vozidla, kterých je zhruba 80, jezdí celou noc.

8:39
8. 2. 2021

Na mnoha jihočeských silnicích leží rozbředlá vrstva sněhu. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři odklízeli sníh od nedělního večera celou noc, nasadili 180 sypačů a 30 traktorů. Nehody a problémy kvůli sněhu nezaznamenali. Některé vlaky kvůli sněhové kalamitě nejedou, vyplývá z webu Českých drah (ČD).

„Jezdili jsme od večera celou noc. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, mnohde je rozbředlá vrstva sněhu, někde sníh krytý inertním posypem. Směna, která přišla do práce, bude sníh znovu shrnovat a sypat místa, která mohou být zledovatělá,“ řekl ČTK Jan Vykouk ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Podle webu ČD je na jihu Čech omezená doprava na několika místech. V úseku Gmünd - České Velenice se porouchal vlak rakouského dopravce. Místo osobních a spěšných vlaků budou do 11:30 jezdit autobusy. V úseku Dačice - Slavonice spadly na trať stromy, provoz je zastavený, ČD zajišťují náhradní autobusovou dopravu.

8:28
8. 2. 2021

Ledovka ochromila dopravu na jižní Moravě, největší problémy byly ráno na Hodonínsku. Po celém kraji se zpožďují autobusy i vlaky.

„Z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek je téměř zcela ochromena doprava na linkách v oblasti Kyjova a Veselí nad Moravou. Řada spojů je zrušena, jízdní řád není možné dodržet," informovali na Twitteru pracovníci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Potíže jsou také na Znojemsku, Vyškovsku či Brněnsku.

8:10
8. 2. 2021

Během dnešního dne motoristé nahlásili přes šedesát nehod, oproti průměru jde o zhruba třikrát vyšší číslo. Řadu dalších nehod navíc řidiči zřejmě nenahlásili. Policisté šoféry vyzývají k opatrnější jízdě, na silnicích po celém Česku provoz ohrožuje kombinace čerstvě napadaného sněhu, pod kterým se skrývá ledovka.

7:57
8. 2. 2021

Dopravu v Praze komplikovala od rána také řada nehod, naštěstí se obešly bez vážných zranění. V Budějovické ulici v Praze 4 havaroval autobus, který zablokoval silnici. Za Komořanským tunelem ve směru na D1 uvízl kamion. Na Pražském okruhu před sjezdem na Vestec se také srazila tři auta, nehoda byla bez zranění. Šumavskou ulici blokuje nehoda osobního a nákladního auta, v Tálínské ulici narazilo auto do železničního viaduktu. Autobus pak zablokoval křižovatku ulic Vosmíkových a Na sypkém.

7:27
8. 2. 2021
!

Tramvaje i autobusy v hlavním městě nabírají kvůli sněhové kalamitě zpoždění desítky minut, zasažena je naprostá většina spojů. Lidé mají k přepravě využít metro.

7:26
8. 2. 2021
!

Dopravu v Libereckém kraji dnes komplikuje sněžení a silný mráz. Problémy mají hlavně kamiony ve stoupáních, uzavřena je pro ně silnice na Harrachov.

7:25
8. 2. 2021
!

Silnice v Královéhradeckém kraji byly po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích místy zbytky sněhu, ve vyšších polohách sněhové jazyky.

7:22
8. 2. 2021
!

V Karlovarském kraji od neděle napadlo asi osm centimetrů sněhu. Kombinace čerstvě napadaného sněhu a náledí pod ním tvoří komplikace v dopravě na silnicích.

7:20
8. 2. 2021
!

Silnice v Ústeckém kraji jsou pokryté sněhem. Problémy jsou na D8, kde hrozí dopravní kolaps na 52. kilometru. Cestu k Hoře sv. Šebestiána blokují kamiony.

7:18
8. 2. 2021
!

U Moravských Budějovic na Třebíčsku po 04:00 havaroval nákladní vůz, zranili se dva lidé. Na silnicích Vysočiny se v noci nejdřív tvořila ledovka, pak začalo sněžit. K ránu byly teploty tři až osm stupňů pod nulou. „Vyjelo všech 114 sypačů, jezdily celou noc minimálně dvakrát nebo třikrát,“ uvedl dispečer krajské správy a údržby Roman Hubený. Na solených silnicích je rozbředlý sníh, jinde je vrstva ujetého sněhu.

7:16
8. 2. 2021
!

Hlavní komunikace Olomouckého kraje včetně dálnice D1 jsou v současné chvíli při zachování opatrnosti sjízdné. Horší situace ale panuje na silnicích druhé a třetí třídy.

7:12
8. 2. 2021
!

Sníh dělá problémy řidičům i ve Zlínském kraji, největší komplikace mají kamiony v kopcích. Těžko průjezdná je kvůli tomu například komunikace mezi Vizovicemi a Vsetínem. Ve Zlíně se se sněhem těžko potýkají trolejbusy mířící na sídliště Jižný Svahy.

7:07
8. 2. 2021
!

„Během noci napadlo například v Praze až devět centimetrů nového sněhu, na Pardubicku a Českomoravské vrchovině 13 cm, na Karlovarsku 17 cm, na Liberecku 10 cm. Na jihozápadě padaly srážky i v podobě mrznoucího deště,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová pro Blesk Zprávy.

 

„Pozor, Ostravsko stále hlásí srážky mrznoucí s nebezpečím tvorby ledovky ještě v ranních hodinách. Od jihu srážky ustály a v pondělí ráno se vyskytují v severní polovině území – tam budou slábnout, ustávat budou po poledni. S občasným sněžením se budeme setkávat po celý týden – vydatnější nás čeká na horách a v nižších polohách během noci ze středy na čtvrtek,“ dodala meteoroložka a připojila: „Vydatné srážky vystřídají silné mrazy – už v úterý po ránu bude teplota na severu klesat až k -15 °C.“

7:05
8. 2. 2021
!

Na Vysočině se na D1 ve směru na Prahu vytvořila kolona dlouhá několik kilometrů, ačkoliv je dálnice již průjezdná. Policisté museli vyjít pěšky po dálnici od Větrného Jeníkova, aby postupně vzbudili spící šoféry. Dálnice stojí i u Měšína na Jihlavsku.

Sníh komplikoval dopravu na dálnici D1. Kamiony na Vysočině ve směru na Prahu vytvořily několikakilometrovou kolonu. Sníh komplikoval dopravu na dálnici D1. Kamiony na Vysočině ve směru na Prahu vytvořily několikakilometrovou kolonu.
6:58
8. 2. 2021
!

Velké množství sněhu, který se drží na silnicích, komplikuje dopravu také v hlavním městě. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, na Pražském okruhu v oblasti Dolních Počernic a Štěrbohol je ve směru do centra několikakilometrová kolona. Je také ucpaný příjezd k Barrandovskému mostu od Pražského okruhu. Kolona se kvůli ledovce tvoří také na výjezdu z Prahy na D4, problémy jsou i na D8 na příjezdu do Prahy mezi 5. a 4. km.

 

Velké problémy musejí čekat také lidé, kteří se potřebují přesunout městskou hromadnou dopravou. Zpoždění mají všechny tramvaje i autobusy, Dopravní podnik varuje, že některé oblasti mohou zůstat bez obsluhy. Potíže jsou hlavně ve stoupání, například mezi Olšanským náměstím a Florou.

Sněhová kalamita v Praze, 8. února 2021. Situace na pražské magistrále, 8. února 2021.
6:41
8. 2. 2021
!

Sníh v Česku komplikuje také provoz vlaků. Kvůli sněhové kalamitě nejedou například osobní vlaky mezi Prahou a Benešovem nebo na Kolínsku. Problémy jsou také u Přelouče v Pardubickém kraji a Frýdlantu v Libereckém kraji.

6:38
8. 2. 2021
!

Nehoda kamionu zablokovala dálnici D1 na 52. kilometru ve směru do Prahy. Za sjezdem na Trhový Štěpánov dálnici blokoval vzpříčený kamion, který uvízl v hustém sněžení.

6:36
8. 2. 2021
!

Sníh v noci z neděle na pondělí zkomplikoval dopravu hned na několika místech dálnice D1. Ve směru do Prahy byly problémy na 75. kilometru a 101. kilometru a v opačném směru na 93. kilometru. Dálnici na těchto místech ucpaly kamiony, které zůstaly stát na namrzlém povrchu ve všech pruzích. Stojící kamiony znemožňovaly technice odhrnovat sníh a dálnici solit.

Již průjezdnou dálnici na Vysočině blokovaly kamiony, jejichž řidiči v koloně ve voze začali spát. Policisté proto dálnici procházeli pěšky a šoféry postupně budili.

6:30
8. 2. 2021

Na mnohých místech v Česku napadlo v noci na dnešek až 15 centimetrů prachového sněhu. A pro dopravu to znamená výrazné komplikace, na Blesk.cz pro vás startujeme online zpravodajství o dopravních komplikacích napříč Českem.

Zobrazit celý online

Sněžení bude ustávat během odpoledních hodin a oblačnost se protrhávat. Teplotní rozhraní bude ustupovat více na jih a plně sem pronikne studená vzduch od severovýchodu - nejvyšší denní teploty se budou zastavovat mezi -8 až -4 °C, na jihu a jihovýchodě mezi -4 až 0 °C.

Silný mráz od úterý

Mrazy se budou od úterý prohlubovat a při zmenšené oblačnosti po ránu naměříme až -20 °C. Chladnější období než letos přinesl v tomto období naposledy únor 2012. A v tomto týdnu si budeme připomínat naměřenou vůbec nejnižší teplotu na našem území z 11. února 1929, tenkrát v Litvínovicích rtuť teploměru klesla k -42,2 °C. V úterý bude většinou zataženo, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty -8 až -12 °C, na severovýchodě až kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -8 až -4 °C, na jihu -2 °C.

Sledujte mrazivé počasí a srážky na radaru Blesku

Ve středu bude zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky nebo sněžení. Ranní teploty -8 až -12 °C, na severu a severovýchodě až kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -8 až -4 °C, na jihu -1 °C. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Během dne ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty budou klesat na -8 až -12 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle až k -16 °C. Nejvyšší denní teploty -12 až -8 °C, na jihu kolem -6 °C. Foukat by měl čerstvý vítr, který bude pocitovou teplotu ještě snižovat.

Silné mrazy sevřou nejen Česko ale celou střední, západní a severovýchodní Evropu – studené severovýchodní proudění bude od čtvrtka zesilovat kolem tlakové výše Gisela nad Skandinávií. V porovnání s dlouhodobým normálem budou teploty postupně nižší až o 14 °C.

V pátek bude skoro jasno až polojasno, na východě až oblačno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty klesnou na -10 až -14 °C, při utišení větru až na -20 °C. Nejvyšší denní teploty zůstanou jen mezi -11 až -7 °C.

Oteplení nepřinese ani valentýnský víkend

V sobotu bude polojasno, na jihu a východě až oblačno místy se sněžením. Ranní teploty -8 až -12 °C, místy až kolem -16 °C. Nejvyšší denní teploty -9 až -5 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty -10 až -14 °C, místy až kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -11 až -7 °C.

Jako na Silvestra před 42 lety

Výrazné ochlazení, ochromení Česka ledovkou a novou sněhovou nadílkou připomíná období silvestrovské ochlazení v zimě 1978/79. Také tenkrát se střetl polární vzduch s mírnou vzduchovou hmotou (ležel více na sever než letos) a přinesl do Evropy extrémní počasí. Rozdíl bude jen v tom, že nyní není propad teplot tak rychlý – před 42 lety se během silvestrovské noci ochlazovalo i o 3 °C za hodinu.

Pravidla a zdravotní obtíže v mrazech

  • Pozor na omrzliny koncových částí těla
  • Při silných mrazech hrozí u psychicky slabších jedinců nespavost, nervozita, bolesti hlavy
  • Silné mrazy zatíží pacienty s onemocněním srdce nebo vysokým krevním tlakem.
  • Hrozí kolikové záchvaty, epileptické záchvaty, revmatické bolesti a podráždění žlučových kamenů
  • Stres z mrazů může oslabit obranyschopnost organismu
  • Silné mrazy a přechody z tepla do zimy zatíží starší generace a malé děti
  • S malými dětmi jděte na krátkou procházku přes poledne, cca 15 až 20 min, jinak hrozí podchlazení
  • Omezte fyzickou i psychickou zátěž. Pokud se zapotíte, ztratíte tělesné teplo
  • Sportujte v uzavřených prostorech, ne venku - za současných pandemických omezení můžete sportovat, ale leda tak doma
  • Dodržujte pitný režim – vaše tělo zahřejí bylinkové čaje
  • Nepřehánějte to s kávou
  • Dopřejte si tučná a na uhlohydráty bohatá jídla
  • Zvyšte dávky vitaminu C a enzymů
  • Omezte venkovní procházky se psem zejména po ránu, kdy je nejchladněji
  • Dýchejte nosem, cesta vzduchu do plic bude delší a vzduch se spíše ohřeje
  • Nepijte alkohol – zvyšuje ztráty tělesného tepla
  • Vrstvěte oblečení – mezi jednotlivými vrstvami oblečení se vytvoří izolační vzduchový polštář a teplo se tam udrží spíše.
  • Samozřejmostí je teplá obuv, rukavice, šála, čepice
  • V teple musí být zejména hlava a hrudník
  • Používejte krémy proti chladu
  • Při příchodu domů jednotlivé vrstvy oblečení postupně odkládejte, pokud prochladnete, zahřívejte se alespoň 2 hodiny

Bestie z východu se začala utvářet už v prosinci

Už na konci prosince nad severním Atlantikem vznikl silný vysokotlaký systém, který pokrýval Grónsko a napojil se na arktické oblasti. Výsledkem bylo narušení a následný kolaps vzduchu polárního víru ve stratosféře a jeho následné zhroucení. Ledový vzduch vytéká z polárních oblastí do severní, střední a severozápadní Evropy. Označení Bestie z východu vzniklo ve Velké Británii před třemi lety a popisuje studené zimní počasí, které přináší polární vzduchová hmota, kdy proudí kolem tlakové výše nad Skandinávií, z východu až severovýchodu.

Více na instagramu @Dagmar.Honsova

Fotogalerie
138 fotografií