Oblačnosti začne ubývat už v pátek. Bude skoro jasno až polojasno, pouze na severu a severovýchodě území oblačno až zataženo, a tam místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty se zastaví mezi -10 až -4 °C. Na východě území bude foukat mírný vítr o rychlosti do 20 km/h a právě tam se budou místy tvořit sněhové jazyky. Na zbytku území bude vát slabý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Na Rokytské slati na Šumavě naměřili dnes meteorologové minus 30,2 stupně, zřejmě nejnižší dnešní teplotu v zemi. Na stanici Kvilda - Perla naměřili dnes v 6:00 meteorologové minus 28,5 stupně. Páteční ráno se přitom stalo zatím nejchladnějším v této zimě, uvedl ČHMÚ. Teploty klesly většinou na -10 až -15 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku 

Nejvíc v noci na pátek sněžilo na Jindřichohradecku. „Mohou se tvořit drobné sněhové jazyky. Vítr moc nefouká, ale jak je sníh přemrzlý, převaluje se. Silnice jsou mokré, chemicky ošetřené, měly by vymrzat,“ řekl v pátek ráno dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Hausel.

„Páteční ráno je zatím nejchladnějším ránem letošního roku – na Šumavě na Rokytské slati teplota klesla k -30 °C. Pořádně chladno je i v nižších polohách - např. Cheb v minimech hlásí -19,5 °C, Karlovy Vary -17,8 °C, Praha- Ruzyně -15,9 °C, Doksany -19,9 °C. Podobně mrazivá rána přinese celý víkend – v ranních minimech budou teploty v nížinách klesat k -10 až -15 °C, ojediněle až k -20 °C. A mrazivá rána očekáváme i po celý příští pracovní týden – při zmenšené oblačnosti budou teploty zpočátku týdne klesat až k -20 °C, od středy k -18 °C,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

Loni byla nejnižší zimní teplota naměřena až 1. dubna – Jizerka, Horní Jizera tehdy hlásila -23,9 °C.

O víkendu klesnou noční teploty až na -20 °C

Víkend přinese výrazně podprůměrné teploty v porovnání s dlouhodobým normálem. V sobotu bude polojasno, na severu území až oblačno a místy sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat k -11 až -15 °C, ojediněle až ke -20 °C. Nejvyšší denní teploty se budou zastavovat mezi -8 až -3 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude oblačnosti ještě méně – očekáváme jasno až polojasno, jen na severovýchodě až oblačno a místy sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na -10 až -15 °C, ojediněle až na -20 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví na -7 až -2 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Začneme skloňovat inverzi a mrznoucí mlhy

V novém pracovním týdnu začne docházet k přibývání nízké inverzní oblačnosti, ze které ojediněle může vypadávat slabé sněžení. Místy, postupně ojediněle a zejména na horách, bude skoro jasno až polojasno. Po ránu a dopoledne se budou tvořit mrznoucí mlhy. Nejnižší ranní teploty budou při zmenšené oblačnosti nadále klesat až k -20 °C, jinak se budou nejčastěji pohybovat mezi –9 až -15 °C a denní teploty budou stoupat k -8 až -3 °C, při polojasné obloze ve druhé polovině pracovního týdne naměříme teploty kolem nuly.  

Video
Video se připravuje ...

Časosběr: Takhle sníh zasypal hlavní nádraží v Praze Mall TV

Kvůli sněhové pokrývce nemusí být led dost pevný

I přes to, že i nadále očekáváme celodenní mrazy, led na přírodních nádržích ještě o víkendu nemusí být bezpečně zamrzlý. Může za to sněhová pokrývka, která působí jako termoizolátor. Výška bezpečného ledu pro pěší se pohybuje na 10 cm a více, pro bruslení je ideální šířka ledu alespoň 15 cm.

Sněžit bude v Řecku a Turecku

Už během pátečního dne se arktický vzduch projeví také nad Balkánem a o víkendu se dostane do Řecka a Turecka. V sobotu se začne v severním Řecku výrazně ochlazovat – teploty tam budou klesat po ránu až k -8 °C a také nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat lehce pod bodem mrazu a bude sněžit. Podobný scénář čeká také Turecko – v Istanbulu budou o víkendu teploty po ránu klesat pod bod mrazu – k -2 °C, v maximech to budou teploty do 2 °C a déšť se bude měnit ve sněžení. Výrazně podprůměrné teploty tam budou panovat celý příští pracovní týden.  

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Fotogalerie
72 fotografií