Zatímco na Moravě panovaly příjemné jarní teploty, v Čechách je už od rána výrazně chladněji, a s přechodem fronty půjdou teploty ještě níž. Kolem 15:00 dorazila do severozápadních Čech a provázel jí silný vítr, déšť a ve vyšších polohách sněžení. To se následně přesunulo i do nižších poloh včetně Prahy a okolí.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Večer budou na severozápadě území klesat teploty pod bod mrazu a tvořit se bude náledí.

Video
Video se připravuje ...

V Praze a okolí 5. dubna 2021 sněžilo. Aktu.cz

Vichr lámal stromy a poškodil střechy

Moravskoslezští hasiči řešili vyjížděli k víc než dvěma desítkám událostí. „Evidujeme celkem 23 události. Nejvíce v okrese Ostrava - 9, dále Opava -5, Karviná -4, Nový Jičín -3 a Frýdek-Místek a Bruntál mají po jedné události. Převážně se jednalo o odstraňování vyvrácených a polámaných větví a stromů,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Popp.

Dodal, že ve dvou případech vítr poškodil v kraji i dvě střechy. „V jednom případě se jednalo o střechu budovy firmy. Její majitelé se o opravu postarali sami. Ve druhém případě zasahovali hasiči,“ řekl.

Se sněžením musíme počítat do pátku

Studené severní proudění bude slábnout až koncem pracovního týdne. Do té doby budou noční teploty klesat až k -5 °C a ohrožená je tak pučící vegetace. Díky studenému únoru a chladnějšímu březnu je ale v porovnání s loňským rokem výrazně opožděná a stromy pučí a rozkvétají zatím pouze v nejnižších nadmořských výškách. V úterý bude proměnlivá oblačnost, na většině území sněhové přeháňky, v nížinách déšť nebo déšť se sněhem. Ranní teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C.

Ve středu bude proměnlivá také převládat oblačnost, na většině území sněhové přeháňky, v nížinách déšť nebo déšť se sněhem. Na horách sněžení i četnější. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno, přechodně až polojasno, místy sněhové přeháňky, v nížinách déšť nebo déšť se sněhem. Ranní teploty 1 až -3 1C. Denní teploty 4 až 8 °C. V pátek bude oblačno až polojasno, na horách sněžení. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.

Nárůst teplot přinese až víkend

Ani chladné a na sníh bohaté počasí na počátku dubna není v Česku nic neobvyklého. Naposledy bylo takto chladno v roce 2013. O víkendu začne do Česka proudit teplejší vzduch od jihozápadu, který přinese výrazný nárůst teplot vzduchu. V ranních minimech budou teploty klesat k 7 až 2 °C, v odpoledních maximech se zastaví na 14 až 19 °C. Obloha bude polojasná až oblačná, ojediněle s přeháňkami.

Fotogalerie
33 fotografií