Podle ČHMÚ bude i během čtvrtka „zataženo až oblačno, místy, zejména na horách, občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v polohách pod 300 m i srážky smíšené“. „Odpoledne a večer od západu ustávání srážek a ubývání oblačnosti,“ hlásí meteorologové. Nejvyšší denní teploty budou 3 až 7 °C.

Ještě v noci ze čtvrtka na pátek nás čekají nejnižší teploty -1 až -5 °C, při uklidnění větru kolem -7 °C. V pátek však již nejvyšší teploty 10 až 14 °C.

V sobotu denní teploty vyšplhají na 10 až 14 °C, v neděli pak na 17 až 21 °C, hlásí meteorologové.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V Libereckém kraji v noci na čtvrtek místy připadlo několik centimetrů sněhu a sníh je i na hlavních silničních tazích. Problémy mohou mít hlavně kamiony ve stoupání. Nákladní auta ráno stála na kopci Šébr na silnici 9 mezi Svorem na Českolipsku a Jiřetínem pod Jedlovou na Děčínsku, další uvízla na silnici II. třídy u Brádlecké Lhoty na Semilsku.

Třetí den v řadě silniční dopravu v Ústeckém kraji komplikuje sníh. Na Děčínsku se tvoří v obcích Kytlice, Huntířov a Ludvíkovice sněhové jazyky. Dálnice D8 je podle dopravního zpravodajství Ředitelství silnic a dálnic sjízdná se zvýšenou opatrností, komunikace je po chemickém ošetření. Se sněhovými srážkami se mohou řidiči setkat také na Chomutovsku a Teplicku.

20 cm nového sněhu na Královéhradecku

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek také sněžilo. Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo asi 20 centimetrů sněhu. Na silnicích dnes ráno zůstávala vrstva rozbředlého sněhu. Opatrní by měli být řidiči hlavně na Jičínsku, Královéhradecku a Trutnovsku. Na horách by vítr mohl tvořit sněhové jazyky, uvedli silničáři, meteorologové a horská služba.

Teploty se ráno v kraji pohybovaly kolem nuly, na horách klesly k minus třem stupňům. Na Sněžce bylo minus deset stupňů.

Přes den by mělo být v Královéhradeckém kraji oblačno až zataženo, místy s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami. V nižších polohách se čeká déšť se sněhem. Teploty by se měly pohybovat od čtyř do sedmi stupňů, na horách od minus tří stupňů do nuly.

Nehody na Vysočině

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení sjízdné s opatrností. V noci na dnešek napadlo i několik centimetrů sněhu, někde chumelilo i ráno. Sypače jezdily v celém kraji.

Policie zaznamenala od 05:00 šest dopravních nehod, byly bez zranění. Řidiči musí jezdit opatrně, sdělila ČTK mluvčí krajské policie Dana Čírtková v 06:30.

„Některé silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, jsou pokryté vrstvou sněhu a mohou být také zledovatělé,“ uvedla Čírtková. Silničáři měli v noci venku kolem 40 sypačů. „Teď zase vyjíždějí,“ řekl dispečer krajské správy před 07:00. Uvedl, že někde jsou silnice po solení mokré, ale tam, kde sněží, mohou být zase pod sněhem.

Hromadná nehoda v Olomouckém kraji

Bouralo se také v Olomouckém kraji. Provoz na silnicích dnes ráno komplikovalo husté sněžení. Některé silnice ve vyšších polohách kraje byly kvůli několikacentimetrové vrstvě čerstvého sněhu nesjízdné pro nákladní auta.

Dopoledne byl obnoven provoz pro nákladní automobily na silnici mezi Šternberkem a Moravským Berounem na Olomoucku i na silnici I/35 u Mohelnice. Policie nabádá řidiče k opatrnosti.

Problémy byly na silnici I/35 ve směru z Mohelnice na Studenou Loučku na Šumpersku. Úsek zvaný Mohelnický kopec byl ráno nesjízdný pro nákladní dopravu. Krátce po 11:00 tam byl provoz obnoven. "Kolony se pomalu rozjíždí," uvedla ČTK policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová. Správci silnic varovali, že se v tomto úseku stále tvoří ledovka.

Dopravní nehoda čtyř vozidel komplikovala ráno provoz na 236. kilometru dálnice D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici. Provoz tam byl zcela obnoven krátce po 10:00.

Kolony ve Zlínském kraji

Nehody hlásí i Zlínský kraj, ze kterého rovněž hlásí občasné sněžení. Na silnici I/50 poblíž motorestu Rasová v katastru obce Komňa na Uherskohradišťsku podle hasičů ráno bouraly osobní auto a dodávka, v místě se tvoří kolony.

Krajští hasiči na facebooku napsali, že vozovka je zasněžená, podle ŘSD i zledovatělá. „Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje odvezla sanitkou jednu zraněnou osobu do nemocnice,“ uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Další nehody komplikují provoz na silnici I/49 u Bratřejova na Zlínsku nebo v Rožnově pod Radhoštěm – Hážovicích na Vsetínsku. Na silnici I/54 mezi Slavkovem a Stráním na Uherskohradišťsku se tvoří ledovka, řidiči by zhruba sedmikilometrovým úsekem měli projíždět se zvýšenou opatrností.

Video
Video se připravuje ...

V Praze a okolí 5. dubna 2021 sněžilo. Aktu.cz

Fotogalerie
43 fotografií