Sledujte radar Blesku!

Některé ulice pokryla souvislá vrstva krup, které měly v průměru i několik centimetrů. „Na dálničním přivaděči to kvůli několik desítek centimetrů vysokým postraním ledovým bariérám vypadalo jako během skutečné zimy,“ komentovala situaci mluvčí policie Jana Kroutilová.

Hned na sjezdu z dálničního přivaděče do centra města zastavila řidiče až půl metru hluboká laguna tajících krup. „Ta z části zneprůjezdnila ulici Romana Havelky, kde policisté museli řídit dopravu. Jinak řidiči jezdili vesměs opatrně,“ dodala policejní mluvčí.

Radost dětí

Studená bílá nadílka udělala radost především dětem, které okamžitě tající kroupy využily ke koulování. „Tak tohle jsme ještě neviděli,“ přiznala Kamila Švarcová (32), která právě s rodinou dorazila z Prahy do Jihlavy. Méně radosti už měli hasiči.

Odčerpávali jsme velkou vodní lagunu v Hradební ulici, kde voda zastavila dopravu,“ informovala Blesk mluvčí hasičů Petra Musilová. Dále dodala, že voda zaplavila ve městě také řadu sklepů a garáží.

Meteoroložka: Za vše může bouřkový oblak

Přes Vysočinu postupovala podle meteoroložky Dagmar Honsové velmi silná bouřka. „Byla doprovázená krupobitím, přívalovým deštěm o intenzitě až kolem 55 mm a nárazy větru o rychlosti 70 km/h. V cumulonimbu, bouřkovém oblaku, se tvořilo mnoho krup. Radarový odhad ukazuje, že výška cumulonimbu sahala až do 14 km,“ řekla Blesku Honsová. Krupobití je se silnými bouřkami v Česku v letním půlroce spojené často. Velké škody přineslo krupobití v bouřkách například v srpnu 2010.

Jak bude? Pátek: zataženo, déšť, místy vydatný a trvalý, ojediněle bouřky. Den 18 až 22 °C. Zítra: oblačno, během dne místy přeháňky a bouřky. Noc 10 až 14 °C, den 20 až 24 °C. Sobota: polojasno, během dne zataženo až oblačno, místy přeháňky a bouřky. Noc 12 až 16 °C, den 24 až 28 °C. Neděle: zataženo až oblačno, ojediněle přeháňky a bouřky. Noc 15 až 19 °C, na západě kolem 13 °C, den 20 až 24 °C.

Fotogalerie
7 fotografií