Hasiči na Vysočině měli kvůli počasí od úterního večera asi 30 výjezdů, hlavně kvůli popadaným stromům, pročišťování kanalizace a odčerpávání vody. Nejvíc pršelo na Jihlavsku. Vyplývá to z informací krajského hasičského záchranného sboru a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Déšť bude podle předpovědi pokračovat až do konce týdne, přičemž v neděli by měli nad Česko dorazit i vydatnější přeháňky a bouřky.

Sledujte příchod bouřek i deště na radaru Blesku

Výjezdů kvůli odstraňování následků dešťů začalo hasičům z Vysočiny přibývat hlavně po 20:00. Voda se dostala do několika garáží nebo sklepů rodinných domů. Zatopený sklep měla i restaurace v centru Třeště na Jihlavsku, kam hasiči jeli dnes ráno.

Podle informací ČHMÚ napršelo v Jihlavě v Hruškových Dvorech v úterý večer během hodiny přes 40 litrů na čtvereční metr. Úhrn srážek za 24 hodin tam překročil 68 litrů na čtvereční metr. Ještě silnější deště byly v obci Vysoké Studnice na Jihlavsku. Úhrn za 24 hodin tam překročil 77 litrů na čtvereční metr.

Déšť i bouřky do konce týdne

Předpověď počasí počítá s tím, že dnes bude na Vysočině převážně zataženo se slabým deštěm, později budou přeháňky jen ojedinělé. Nejvyšší odpolední teploty budou 19 až 22 stupňů Celsia. Vítr bude slabý do 15 kilometrů za hodinu.

Na celém území pak bude oblačno až zataženo, přechodně polojasno. Na severu očekávají meteorologové přeháňky a ojediněle i bouřky. S večerem bude déšť častější. 

Varování: Čtvrteční déšť by mohl zvednout hladiny řek

Zamračeného počasí a deště se nezbavíme ani v dalších dnech. Na východě Česka bude od noci na čtvrtek do pátečního rána vydatně pršet a déšť postupně zvedne hladiny řek odvodňujících zejména Jeseníky, Beskydy a Bílé Karpaty. Stoupat mohou další menší toky na východě území, informoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Jeho upozornění před vydatným deště platí pro Zlínský a Moravskoslezský kraj, okresy Hodonín, Kyjov a Veselí nad Moravou v Jihomoravském kraji a v Olomouckém kraji pro okresy Hranice, Jeseník, Šternberk, Šumperk a Zábřeh.

Teplota by měla být podobná jako dnes, tedy kolem 19-22 stupňů Celsia. V pátek se pak rtuť teploměru může došplhat k až 24 stupňům. 

Video
Video se připravuje ...

Přívalové deště zasáhly Šluknovský výběžek HZS Ústeckého kraje

Sobota bude ve znamení mírného zlepšení. Meteorologové hlásí na tento den jasno a nejvyšší denní teplotu až 26 stupňů. Od západu k nám bude proudit mírný vítr, který postupně bude zesilovat. To přinese návrat oblačnosti a deště v neděli, kdy se očekávají bouřky. 

Fotogalerie
21 fotografií