Výstraha před silnými bouřkami platí od dnešních 15:00 do úterních 03:00 pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a také pro východní části Vysočiny a Pardubického kraje. Krátce před 15:00 ČHMÚ oznámil, že přes jižní část Vysočiny již postupují velmi silné bouřky doprovázené přívalovými dešti a kroupami o velikosti kolem tří centimetrů.

Přívalový déšť by mohl podle meteorologů rozvodnit menší toky a zatopit sklepy či podjezdy a podchody. Kvůli větru pak hrozí i pády větví a stromů a objevit se mohou také kroupy a blesky.

Sledujte příchod deště na radaru Blesku

Odpoledne meteorologové doplnili, že ve východních částech Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje mohou toky dosáhnout povodňových stavů. Podle ČHMÚ se to týká hlavně menších toků, jejichž hladiny se mohou dostat na nejnižší stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost. Řeky podle meteorologů nedosáhnou stavu, kdy by se voda vylévala ze břehů.

Desítky výjezdů už evidují hasiči.

Po pondělním přechodu studené fronty bude do Česka proudit studený vzduch od severozápadu, nejvyšší odpolední teploty se místy nedostanou přes 20 °C a naši pocitovou teplotu bude výrazně snižovat čerstvý vítr. Počasí bude připomínat podzim a místo na koupání to bude na pouštění draků.

Víkend přinesl nejen nejvyšší odpolední teploty na tropických hodnotách, ale i tropické noci, tj. teploty ojediněle v minimech neklesly pod 20 °C. Tropickou nocí bude ojediněle startovat i nový pracovní týden. Zpočátku pondělí bude polojasno až oblačno, od západu postupně až zataženo, déšť, přeháňky a místy bouřky, ojediněle silné. Odpolední teploty vystoupí na 26 až 30 °C, na západě se zastaví do 23 °C. Foukat bude mírný jihozápadní až západní vítr, který bude zesilovat v bouřkách.

Letní počasí v Česku (srpen 2021)
Autor: Blesk:Michal Israel Volf

V úterý a ve středu bude větrno

V úterý se už bude hodit dlouhý rukáv – převládat bude oblačno, zpočátku dne místy přeháňky. Odpoledne bude docházet místy k ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty budou klesat jen na 13 až 9 °C. Odpolední teploty vystoupí na 16 až 20 °C, tepleji bude jen na jižní Moravě s 22 °C. Foukat bude mírný až čerstvý severozápadní vítr s nárazy kolem 55 km/h, který bude naši pocitovou teplotu snižovat.

Podobný scénář bude psát středa - bude oblačno, zpočátku dne ojediněle přeháňky. Postupně místy až polojasno. Ranní teploty budou klesat i pod deset stupňů - na 13 až 9 °C. Odpolední teploty se budou pohybovat jen mezi 18 až 22 °C. Naši pocitovou teplotu bude opět snižovat mírný až čerstvý severozápadní vítr s nárazy až kolem 55 km/h.

Od čtvrtka se začne blýskat na lepší počasí

Postupný nárůst teplot očekáváme od čtvrtka. To bude polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Odpolední teploty vystoupí na 20 až 24 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h. V pátek bude polojasno, během dne na horách ojediněle přeháňky. Ranní teploty se zastaví na 15 až 11 °C. Odpolední teploty vystoupí na 20 až 24 °C.

Video
Video se připravuje ...

Bouřka nad severní Moravou: Nebe rozsvítilo 190 tisíc výbojů za 10 minut! Lukáš Ulčok,Vít Poštulka, Kristýna Šabršulová

Víkend přinese teploty na letních hodnotách

Další nárůst teplot vzduchu přinese víkend - v sobotu bude oblačnosti málo – převládat bude polojasno. Ranní teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Odpolední teploty se zastaví mezi 22 až 26 °C. V neděli bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 17 až 13 °C. Odpolední teploty vystoupí na 23 až 27 °C.

Léto 2021 i bez tropů, po dvaceti letech

Výhledy počasí do konce prázdnin výraznější nárůst teplot vzduchu neočekávají – letošní prázdniny se tak na některých stanicích obejdou bez tropické teploty. Naposledy to tak bylo v roce 2001.

Fotogalerie
23 fotografií