Už během pátečního dne se bude do Česka rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu, takže bude převládat malá oblačnost. Bude polojasno nebo jasno, pouze na severu území až oblačno a tam ojediněle přeháňky, od vyšších poloh sněhové nebo smíšené. Ranní teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Denní teploty vystoupí na 10 až 14 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Čeká nás nejslunečnější dubnový víkend

A malou oblačnost budeme skloňovat také o víkendu. V sobotu bude jasno až polojasno, pouze na severu území na horách až oblačno a tam ojediněle slabé přeháňky, od 900 m sněhové. Ranní teploty budou zůstávat nízko – nejčastěji mezi 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 10 až 14 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti mezi 15 až 20 km/h.

Sledujte příchod deště na radaru Blesku

V neděli bude jasno až polojasno, během dne ojediněle přibývání kupovité oblačnosti. Ranní teploty opět jen kolem bodu mrazu – mezi 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 11 až 15 °C. Vát bude slabý severní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Deštníky budeme vytahovat od středy

Také počátek posledního dubnového týdne bude převážně ve znamení malé oblačnosti a mrazivých rán – kdy budou teploty klesat až ke -2 °C, a nejvyšší odpolední teploty se budou při polojasné nebo skoro jasné obloze zastavovat až na 15 °C. Od středy začne přibývat oblačnosti i srážek. Díky velké oblačnosti v nočních hodinách už budou nejnižší ranní teploty zůstávat nad bodem mrazu – nejčastěji mezi 5 až 1 °C, nejvyšší odpolední teploty ale zůstanou u 15 °C.

Studené noci mohou poškodit kvetoucí vegetaci.  A v aprílovém duchu bude také konec dubna – od středy budeme potřebovat deštníky nebo pláštěnky, protože oblačnosti i srážek bude přibývat.

Dubnové počasí v Praze je kolikrát jako na houpačce. Jeden den prší, druhý sněží a třetí svítí sluníčko - a lidé vyrážejí do parků a zahrad. (11. duben 2021)
Autor: David Malík

Duben teplotně podprůměrný

V porovnání s dlouhodobým normálem (ten je v dubnu v letech 1980-2010 7,4 °C) je teplotně podprůměrný – uvidíme, zda se nebude jednat o nejchladnější duben za posledních 60 let, výjimečně bohatý na sněžení v horských oblastech – na Lysé hoře napadl přes metr sněhu, což se nestalo za dobu tamního měření a naposledy tam přes 150 cm sněhu ve druhé polovině dubna leželo v roce 1970 – tehdy se ale jednalo o sníh, který tam napadl během zimních měsíců. Co se nižších nadmořských výšek týká, byl letošní duben na sníh nejbohatší od roku 1986.

Fotogalerie
36 fotografií