Česko má za sebou nezvykle teplou noc – v 6 hodin ráno bylo i přes 18 °C: Pardubice 19,4 °C, Kuchařovice 18,6 °C, Dukovany 18,5 °C, Praha-Karlov 18 °C, Jičín 18 °C. Vysokou teplotu hlásí i Kořenov-Jizerka 15 °C, přitom středeční ranní teplota klesla na 0,5 °C.Přesně před rokem na Ústecku ojediněle noční teplota neklesla pod 20 °C, tj. stanice Hejnice zaznamenala tropickou noc s teplotou 20,1 °C.

Po přechodu vlnící se studené fronty, která bude počasí u nás ovlivňovat do konce pracovního týdne, budeme pod vlivem tlakové níže nad Polskem, kolem které k nám bude od severozápadu proudit studený vzduch. Uděláme první krok do podzimu.

Sledujte počasí na radaru Blesku

S ochlazováním od západu musíme počítat už během čtvrtka. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 21 až 25 °C, na východě území to bude až 27 °C. Páteční ranní teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Odpolední teploty se budou pohybovat kolem 20 °C - vystoupí na 18 až 22 °C. V sobotu už musíme počítat s chladnějším ránem – to v minimech naměříme 12 až 8 °C. Odpolední teploty budou stoupat k 18 až 22 °C. V neděli už ale budou nejnižší ranní teploty na většině území klesat pod bod mrazu a odpolední teploty zůstanou pod 20 °C. Ranní teploty budou klesat na 11 až 7 °C. Odpolední teploty vystoupí na 14 až 18 °C.

Čekají nás studená rána

V první polovině příštího týdne k nám bude stále proudit chladný vzduch od severozápadu. V ranních minimech budou teploty klesat jen na 8 až 3 °C, na horách pod bod mrazu. V odpoledních maximech to budou zpočátku týdne teploty jen mezi 11 až 16 °C, některé globální modely dávají teploty ještě nižší.

Babí léto zatím v nedohlednu

Mírný nárůst teplot vzduchu zřejmě přinese až závěr září – i tak ale budou nejvyšší odpolední teploty zůstávat pod 20 °C. A oblačnosti bude stále dost – místy musíme počítat i s přeháňkami.

Bude letošní zima podobná té loňské?

Jeden z možných výhledů počasí na zimní období se k tomu přiklání. Dává tedy naději na sněhovou pokrývku a ledové dny i v nížinách. Vychází z toho, že současné výškové východní stratosférické proudění v okolí tropů a La Ňina dlouhodobě statisticky zvyšují šance, že během zimního období dojde k oteplení ve vysoké výšce v polární oblasti. Teplý vzduch sesedne dolů a vytlačí arktický vzduch i do středních zeměpisných šířek. Aby k tomu ale došlo, musí být i příhodná synoptická situace – tj. vliv přízemních tlakových útvarů.

 

Fotogalerie
32 fotografií