V úterý teploty v maximech na většině území zůstávaly pod 20 °C - v Karlových Varech bylo v maximech 14,3 °C, v Praze-Libuši 18,3 °C, v Liberci 17,5 °C a v Ostravě 18,6 °C. Chladno bylo i na horách - na Šeráku v Jeseníkách do 7,6 °C a na Sněžce do 4,5 °C. Ve středu se teploty přehouply přes 20 °C jen místy.

O víkendu půjdou teploty citelně nahoru

Letní rozmarný charakter počasí bude pokračovat - studené severozápadní proudění bude slábnout a od čtvrtka počasí u nás začne ovlivňovat tlaková výše, která přinese ubývání oblačnosti. Teploty půjdou opět rychle nahoru - ve čtvrtek se zastaví na většině území na hodnotách 20 až 24 °C a v pátek dosáhneme na letní hranici, tedy na 22 až 26 °C. A další nárůst teplot vzduchu bude pokračovat o víkendu - v sobotu to bude 23 až 27 °C.

Sledujte příchod tropických veder na radaru Blesku

V neděli se rtuť teploměru zastaví těsně pod tropickou hranicí, a to na 25 až 29 °C. Hned v pondělí ale počasí v Česku začne ovlivňovat další studená fronta, která opět přinese propad teplot vzduchu. I takovéto teplotní skoky jsou ve střední Evropě v letním období při převládajícím cyklonálním charakteru počasí obvyklé.

Závěr prázdnin bez letních teplot

Nyní to z výstupů numerických modelů vypadá, že se k nám po víkendu tropické teploty do konce prázdnin už nevrátí, naopak se budou po přechodu vlnící se studené fronty na počátku týdne propadat pod dlouhodobý teplotní normál. V maximech se budou pohybovat jen mezi 18 až 23 °C. Převládat bude oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami. Pomalu tak budeme měnit plavky za podzimní oblečení. A dlouhodobé výhledy počasí se shodují, že podobný charakter počasí vydrží i na počátku září.

Video
Video se připravuje ...

Přívalové deště zasáhly Šluknovský výběžek. HZS Ústeckého kraje

Teplotní skoky jsou zátěžové pro náš organismus

Výrazné teplotní skoky nejvíce pociťuje skupina lidí s termoregulačními potížemi, jako jsou staří lidé, skupina obyvatel s kardiovaskulárními chorobami, těhotné ženy nebo batolata.

Riziko nachlazení se zvyšuje i u zdravých jedinců, málokdo totiž tak náhlou změnu teploty očekává, případně jí v předpovědi počasí nevěří a zvolí nevhodné oblečení. S výrazným ochlazením většinou přijde i velká oblačnost s přeháňkami, což negativně působí na psychicky labilní jedince. Sníží se i naše pracovní výkonnosti, naopak se zvýší únava a pocit ospalosti.

Mění se i chutě k jídlu - za slunečných a teplých dnů dáváme přednost slaným pokrmům a při chladnějším a deštivém počasí sladkému. Podle dopravních statistik je ve dnech s náhlou změnou počasí více dopravních nehod, protože se řidiči za volantem hůře soustředí. Je více výjezdů záchranné služby, což souvisí i se změnou tlaku vzduchu a jejím působením na lidský organismus.

Fotogalerie
26 fotografií