Bouřková sezóna během září končí, silné bouřky jsou vzácné a to kvůli slábnutí slunečního svitu. Letošní prázdniny byly s průměrným celkovým úhrnem 212 mm nejdeštivější za posledních deset let. I pohledem na zelenou krajinu je zřejmé, že vláhy je nejen v půdě stále dost.

Ve středu přijdou bouřky

Hned pondělí přinese v porovnání s víkendem méně oblačnosti i srážek – bude polojasno, na severu a severovýchodě území až oblačno a tam ojediněle přeháňky. Po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Odpolední teploty vystoupí na letní teploty 21 až 25 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Také úterní počasí bude letní - bude jasno až polojasno. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 13 až 9 °C. Odpolední teploty se zastaví mezi 22 až 26 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Až ve středu přijde zlom – počasí u nás ovlivní studená fronta. Zpočátku dne bude polojasno. Odpoledne bude od západu docházet k přibývání oblačnosti, místy se k velké oblačnosti přidá déšť nebi přeháňky, ojediněle i bouřky.  Po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty klesnou na 14 až 10 °C. Odpolední teploty budou kulminovat na 23 až 27 °C. Vítr bude foukat mírný jihovýchodní do 20 km/h, zesílí v bouřkách.

Video
Video se připravuje ...

Přívalové deště zasáhly Šluknovský výběžek HZS Ústeckého kraje

Ve čtvrtek bude nejvíce oblačnosti i srážek hned po ránu – očekáváme oblačno, místy přeháňky. Postupně bude do západu docházet k ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Odpolední teploty vystoupí k 19 až 23 °C, na východě ještě naměříme teploty kolem 25 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti 15 až 20 km/h. V pátek bude polojasno až oblačno, na horách ojediněle přeháňky. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 12 až 8 °C. Odpolední teploty vystoupí na 19 až 23 °C.

Víkend přinese studená rána

Také o víkendu bude převládat jen zmenšená oblačnost – bude polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ranné teploty 11 až 7 °C. Odpolední teploty budou stoupat k 18 až 23 °C. Výraznější ochlazení nepřinese ani první astronomicky podzimní týden – nejvyšší odpolední teploty se budou zpravidla pohybovat mezi 17 až 22 °C, postupně do 20 °C.  

Česko bez sucha

Díky nejbohatším prázdninám na srážky za posledních 10 let zůstává v Česku vláhy dost a ani letní měsíce nás nevrátily zpátky do extrémního sucha, které ukočil až loňský rok. Sucho se nejvíce prohlubuje během měsíců srpna a září. Nyní je i hladina podzemních vod v mělkých vrtech celkově mírně nadnormální.

Extrémní sucho jsme v tomto období skloňovali v roce 2018 a to jak na povrchových, tak na pozemních vodách. Na konci srpna byla výška hladiny Labe v Děčíně jen 78 cm, v roce 1990 hladina poklesla na 110 cm a v roce 1952 na 72 cm. Nyní je výška hladiny Labe v Děčíně 132 cm.

Stejně tak v roce 2015, se sucho projevilo předčasným opadáváním listů ze stromů už na konci srpna. Podobně žalostná situace se suchem byla v roce 2003 po suchém létu.

Fotogalerie
34 fotografií