Začátek letošního října bude nejteplejší za posledních 10 let. Díky teplému jižnímu proudění se budou víkendové odpolední teploty při slunečné obloze zastavovat až na 22 °C.

Páteční ráno bylo tím nejchladnějším z celého týdne – v 7 hodin ráno bylo např. Kocelovicích 0,7 °C, v Chebu 1,4 °C, v Plzni – Mikulka 1,7 °C, v Doksanech 0,7 °C, Holešov 1,3 °C, Prostějov 1,7 °C, České Budějovice 1,4 °C. Pod bod mrazu klesla teplota např. v Plzni-Bolevci na -0,5 °C. Chladněji bylo v horských oblastech – na Jizerce v Jizerských horách -5 °C.

V 5 centimetrech nad zemí mrzlo na většině území a teplota klesala až k -4,5 °C. Podobně studené první říjnové ráno přinesl naposledy rok 2015.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Nejvyšší odpolední teploty se v pátek budou pohybovat mezi 16 až 20 °C, nám to ale vynahradí. Po rozplynutí ojedinělých ranních mlh nebo nízké oblačnosti bude jasno nebo polojasno. Délka slunečního svitu se bude pohybovat až na 11 hodinách. Vítr bude foukat mírný jižní o rychlosti 15 až 20 km/h.

Rovněž sobotní ráno bude studené - na západě území budou nejnižší teploty klesat jen ke 2 °C a na Karlovarsku, Ústecku a Plzeňsku se budou tvořit místy přízemní mrazíky. Skloňovat budeme babí léto. Ochlazování a přibývání oblačnosti očekáváme hned po víkendu - počasí u nás začne ovlivňovat vlnící se studená fronta. Na té se v pondělí mohou ojediněle tvořit i bouřky, po jejím přechodu sem pronikne chladnější vzduch od severozápadu.

Víkendové odpolední teploty se přehoupnou i přes 20 °C, neděle bude větrná

Víkendové počasí nebude mít chybu - v sobotu bude jasno až polojasno. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 9 až 5 °C, na západě bude chladněji - s teplotami na 2 °C a místy se budou tvořit přízemní mrazíky. Odpolední teploty se zastaví na 18 až 22 °C. Vítr bude foukat mírný jižní o rychlosti 15 až 20 km/h.

V neděli bude polojasno, během dne na západě území až oblačno. Po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 12 až 8 °C. Odpolední teploty vystoupí na 18 až 22 °C. Během dne očekáváme zesilování větru ve východní polovině území a také na horách, kde se mohou nárazy jihovýchodního větru zastavit až na rychlosti 70 km/h.

Od pondělí se bude ochlazovat

Hned v pondělí počasí u nás začne ovlivňovat vlnící se studená fronta. Ta přinese přibývání oblačnosti, postupně na většinu území déšť nebo přeháňky a ojediněle i bouřky. V pondělí bude polojasno, postupně od západu oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřky. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 13 až 9 °C. Odpolední teploty vystoupí na 18 až 22 °C, během odpoledne očekáváme od západu ochlazování.

 

V úterý bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřky. Během dne bude přechodně až polojasno. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty klesnou na 13 až 9 °C. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C. A podobný scénář bude psát i středa - ve středu bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 10 až 6 °C. Odpolední teploty vystoupí na 11 až 15 °C. Od čtvrtka bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek.

Když se řekne babí léto

Označení babího léta pochází z podobnosti vznášejících se pavučin, které jsou v tomto období v přírodě často vidět, s babskými bílými vlasy. Slunečné a suché počasí na přelomu září a října přináší do střední Evropy vždy mohutná oblast vysokého tlaku vzduchu, jež tu setrvává.

Nejvíce slunečných dnů babího léta s teplotami kolem 25 °C najdeme v historii v 80. a 90. letech 19. století, v posledních letech 2000, 2001, 2009, 2012 a 2015. Zřejmě nejdelší období babího léta přinesl rok 1959, kdy u nás slunečné počasí vydrželo téměř sedm neděl. Nejen u nás se každý rok těšíme na babí léto - ve Francii nazývají toto období dny svatým Martinem, v Anglii je babí léto nazýváno svatým Lukášem a do Švédska přináší slunečné počasí svatá Brigita. Indiánské léto v USA a Kanadě je ve znamení barev, které přináší zbarvení javorů.

Fotogalerie
61 fotografií