Loni se první sněžení na horách vyskytlo už 26. září. V noci se může hranice sněžení snižovat i do vyšších poloh. Řidiči by na silnicích měli být opatrní, při noční malé oblačnosti, mohou teploty klesat pod nulu, a tvořit se bude náledí.

Slunečné a suché počasí ukončí pondělní přechod studené fronty. Zpočátku pondělí ještě bude jasno nebo polojasno, ojediněle s mlhami. Postupně bude od severozápadu a západu docházet k přibývání oblačnosti, místy s přeháňkami. Ráno bude opět studené – teplota bude klesat jen k 1 až -3 °C.  Odpolední teploty vystoupí na 10 až 14 °C, v Jihomoravském kraji až na 16 °C.

V úterý už bude převládat velká oblačnost – oblačno až zataženo, postupně na většině území občas déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor postupně srážky. Ranní teploty kvůli velké oblačnosti zůstanou ve dvou metrech nad zemí nad bodem mrazu – mezi 6 až 2 °C, místy se ale budou tvořit přízemní mrazíky. Odpolední teploty vystoupí jen na 8 až 12 °C.

Na horách bude sněhová pokrývka ležet ve středu

Také středa bude psát hodně podobný scénář – bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Po ránu bude hranice sněžení přechodně klesat do nižších poloh. Sněhová pokrývka se bude tvořit pouze na horách. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C, tvořit se budou četné přízemní mrazíky. Odpolední teploty vystoupí pouze na 7 až 11 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno, během dne přechodně až polojasno, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Ranní teploty budou klesat jen na 3 až -1 °C a tvořit se tak ojediněle může náledí. Odpolední teploty vystoupí na 7 až 11 °C.

V pátek deštníky s sebou – bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C. Odpolední teploty vystoupí na 10 až 14 °C.

Víkend bude slunečný

O víkendu bude docházet k ubývání oblačnosti a srážky se budou vyskytovat pouze ojediněle – na vrcholcích hor opět sněhové. Převládat bude polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky, na vrcholcích hor sněhové. A teploty budou podobné, jako přinesl volební víkend – po ránu budou teploty klesat na 2 až -3 °C a v odpoledních maximech nejčastěji očekáváme 10 až 14 °C.

Letošní sněžení na horách má zpoždění

Říjnové sněžení na horách není v říjnu nic neobvyklého. Podle statistik se tam vyskytuje už na přelomu září a října. První sněhová pokrývka se na Labské boudě vyskytla už 14. září 1996 nebo na Lysé hoře 9. září 1971. Do středních nadmořských výšek se první sněhové vločky vyskytnou většinou počátkem listopadu, do nížin se dostanou až koncem listopadu.

Fotogalerie
24 fotografií