„Několik automobilů dokonce skončilo v příkopech. Zatím jsou všechny nehody bez vážnějšího zranění. Potíže se nevyhýbají ani profesionálům. O půl čtvrté se totiž v obci Kaly na Brněnsku převrátil na bok nákladní automobil, který cestu na Vysočinu zcela zablokoval,“ popsal situaci Vala.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Téměř ve stejnou dobu se stala havárie osobního auta na silnici první třídy mezi Domašovem a přivaděčem na D1 u Devíti křížů. „Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému a komunikace je neprůjezdná. Policisté žádají řidiče, aby výrazně snížili rychlost a pozorně sledovali situaci před sebou,“ doplnil Vala.

Na Vyškovsku je uzavřená silnice

Teploty se v kraji pohybují kolem nuly. Sjízdná se zvýšenou opatrností je D1 mezi 142. a 189. kilometrem, také mezi 218. a 272. kilometrem. Obdobně je na tom i D2 mezi 11. a 46. kilometrem i D46 mezi nultým a 33. kilometrem. Dálnice jsou podle silničářů ale mokré po chemickém ošetření. Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné i silnice nižších tříd na Blanensku, Vyškovsku, Znojemsku, Brněnsku a také v Brně. Jsou mokré po chemickém ošetření. Na Vyškovsku je pro kamiony uzavřená silnice mezi Drnovicemi a Podomím.

Podle provozního ředitele Brněnských komunikací Jana Klištince ve městě vyjelo všech 21 posypových vozů firmy. „Zároveň upozorňujeme řidiče na nutnost opatrné jízdy, a to zejména ve výše položených oblastech města Brna,“ uvedl ředitel.

Dopravu v kraji sníh zatím výrazně nekomplikuje, některé linky integrovaného dopravního systému se ale zpožďují kvůli hustému provozu především kolem Brna. Přibylo nehod, většinou bez zranění. Několik vozů skončilo i mimo silnici a čekají na odtah, například u Boskovštejna na Znojemsku, Orlovic na Vyškovsku, Kobeřic u Brna nebo u Suchohrdel na Znojemsku. U vážnějších zasahují i hasiči, v několika případech převraceli vůz zpět na kola či jej vytahovali z příkopu.

Na Bruntálsku blokuje vozovku kamion

Na severu Moravy na několika místech zablokovaly uvízlé kamiony silnice. Nehod ale podle policie kvůli počasí zatím moc nebylo. ČTK to v pátek odpoledne řekla mluvčí moravskoslezské policie Zlatuše Viačková.

Kamion zablokoval silnici I/11 z Rýmařova na Bruntálsku ve směru na Šumperk. „Kamion je napříč silnicí. Na místo jede sypač,“ uvedla Viačková. Dodala, že podobná situace je i na silnici I/57 mezi Fulnekem a Vrchy na Novojičínsku.

Tam je silnice namrzlá a uvízly na ní kamiony. Komunikaci jsme uzavřeli. Provoz tam bude zastaven, dokud vozovku silničáři neošetří,“ uvedla. Dodala, že i když v kraji sněží od dopoledních hodin, policisté evidují zatím jen dvě kolize, které s počasím jednoznačně souvisejí. Obě se obešly bez zranění.

Silnice v nejvyšších oblastech Orlických hor jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, místy namrzají. V horských oblastech okresu Rychnov nad Kněžnou sněží.      

V pátek odpoledne a v sobotu platí výstraha meteorologů před novou sněhovou pokrývkou, může napadnout až deset centimetrů mokrého sněhu.

Fotogalerie
24 fotografií