„Zhoršující se počasí ovlivňuje sjízdnost silnic v celém našem kraji,“ uvedla mluvčí. Problémy mají například i řidiči na Pacovsku nebo na silnici I/19 v okolí Nového Města na Moravě.

Ženu (63) zranilo auto na přechodu pro chodce v Třebíči po 7. hodině, záchranná služba ji převezla do zdravotnického zařízení k dalšímu vyšetření, uvedla mluvčí.

Vítr může mít na Vysočině podle výstrahy meteorologů v nárazech rychlost okolo 70 kilometrů v hodině. Místy také může připadnout pět až deset centimetrů sněhu.

Jaké je teď počasí v Česku? Podívejte se na radar Blesku

Bouralo se i ve středních Čechách. Nedaleko Velké Dobré se čelně střetla dvě osobní auta. Hasiči museli jednoho z řidičů vyprostit, skončil se zraněním v nemocnici. I tady byla silnice pokrytá sněhem, pravděpodobně nafoukaným z polí.

Na Plzeňsku havaroval autobus s třinácti cestujícími. Na Klatovsku se převrátilo nákladního auto a na Šumavě najel osobní vlak do stromu, který vyvrátil silný vítr.

Vydatnější sněžení meteorologové očekávali od dnešního rána od západu. Současně zesiluje západní až jihozápadní vítr, jenž bude ve vyšších polohách tvořit sněhové jazyky. Jejich tvorba bude ustávat ve druhé polovině dne v Čechách a později i na Moravě a ve Slezsku spolu s tím, jak sníh bude postupně vlhnout, uvedli meteorologové, kteří doplnili, že v části severních Čech a na jižní Moravě bude vítr slabší než v ostatních oblastech Česka.

Potíže mají havně kamiony. Polsko uzavřelo odpoledne na několik hodin silnici I/33 přes hraniční přechod u Náchoda právě pro nákladní dopravu.

Na hřebenech Krkonoš a Orlických hor na území Královéhradeckého kraje za dnešek napadlo deset až 20 centimetrů sněhu. Hasiči dnes zasahovali u devíti dopravních nehod a jedenáctkrát poskytovali různou technickou pomoc, například vyproštění zapadlých automobilů. Silnice dnes vpodvečer pokrýval sníh a byly s opatrností sjízdné, uvedli silničáři, meteorologové a hasiči.

Nejvážnější nehoda se stala dnes v Pouchovské ulici v Hradci Králové. „Automobil z dosud nezjištěné příčiny vjel náhle do protisměru a čelně narazil do stromu. Ve vozidle cestovaly dvě osoby, spolujezdkyně zemřela,“ řekla mluvčí policie Eliška Majerová. Policie příčiny nehody vyšetřuje.

Kromě vyprošťování zapadlých aut hasiči také odstraňovali stromy spadlé na silnice. „Odstraňovali jsme také sníh ze střechy školy v Pospíšilově ulici v Hradci Králové,“ řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová. Nejvíce byla sněžením podle hasičů zasažena severní část kraje. Hasiči také dnes odpoledne likvidovali v Královci na Trutnovsku požár garáže s dílnou se škodou za asi 400.000 korun.

Od silného větru vedle tvorby sněhových jazyků podle ČHMÚ hrozí také poškození stromů, způsobit může rovněž menší škody na budovách. Motoristé by měli dbát zvýšené opatrnosti při řízení a lidé na horách by měli omezit túry a nevydávat se do hřebenových partií.

Fotogalerie
75 fotografií