Nový pracovní týden odstartuje oblačnou až zataženou oblohou, občas přinese sněžení nebo sněhové přeháňky. Během odpoledne bude sněžení v nižších polohách ustávat. Nejvyšší teploty vystoupí na -1 až 3 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Úterý a středa budou psát podobný scénář - oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky. Během dne přechodně až polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -3 až -7 °C, ojediněle až -10 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na -2 až 2 °C. 

Sledujte příchod sněhu na radaru Blesku

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách ojediněle i srážky smíšené. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -3 až -7 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na -1 až 3 °C. V pátek bude oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách ojediněle i srážky smíšené. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -3 až -7 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na -2 až 2 °C. 

Video
Video se připravuje ...

Bílá pokrývka přikryla Prahu Aktu.cz

I třetí advent bude ve znamení sněhových vloček

Výraznější změnu v počasí zřejmě nepřinese ani víkend. V sobotu bude oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách ojediněle i srážky smíšené. Ojediněle i srážky mrznoucí. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -2 až -6 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na -1 až 3 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách ojediněle i srážky smíšené. Ojediněle i srážky mrznoucí. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -2 až -6 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na -1 až 3 °C. Nárůst teplot očekáváme hned po víkendu.

Na horách je nejvíce sněhu od roku 2017

V horských oblastech leží i přes 50 cm sněhu, pro začátek prosince je to nejvyšší sněhová pokrývka za poslední 4 roky. Tolik sněhu na horách vloni leželo až v lednu. A pravý zimní charakter počasí – trvale teploty pod bodem mrazu a občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, tam budou panovat nejméně do poloviny prosince.

Na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém kraji leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Na Královéhradecku si řidiči musejí dát pozor na mrznoucí mlhy. Hlavní silniční tahy v kraji byly dnes ráno bez sněhu a po chemickém ošetření většinou vlhké.

Opatrnost je na místě

Silnice na Vysočině jsou dnes ráno s opatrností sjízdné. Hlavní tahy jsou po solení mokré, silnice ošetřované štěrkem jsou posypané. Silničáři měli přes noc 86 výjezdů, řekl dispečer krajské správy a údržby silnic Aleš Hubený pro ČTK.

Do dnešních 8:00 platí na Vysočině varování meteorologů před možností tvorby náledí a zmrazků, podle Hubeného se v kraji takřka nenaplnilo. „Silnice byly opravdu namrzlé jen místy, problémy se sjízdností dnes nikde nejsou,“ řekl Hubený. Teploty se podle něho ráno pohybovaly od minus dvou do dvou stupňů Celsia. Zbytky sněhu leží jen na některých lesních úsecích na Žďársku.

Silnice na celé jižní Moravě jsou dnes sjízdné jen se zvýšenou opatrností, místy namrzají. Teploty se pohybují kolem nuly. Hlavní tahy jsou mokré po chemickém ošetření, linky hromadné dopravy v kraji jezdí bez omezení, zjistila ČTK z webu silničářů a integrovaného dopravního systému.

V Libereckém kraji do rána nasněžilo, hlavní tahy jsou ale většinou holé a po chemickém ošetření vlhké, místy zejména ve vyšších polohách mohou ale ležet zbytky rozbředlého sněhu. Teploty klesají ke čtyřem stupňům pod bodem mrazu a místy se objevují mlhy, silničáři proto doporučují opatrnost. Pozor by si měli dát motoristé na silnici 9 u Sosnové na Českolipsku, kde je provoz omezený po střetu osobního auta s pluhem.

Silnice na Zlínsku a Vsetínsku pokrývá rozbředlý sníh nebo jeho zbytky. Týká se to především silnic nižších tříd. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V horských oblastech Vsetínska leží na silnicích nižších tříd ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Vozovky na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku jsou většinou holé a mokré, také tam je však při jízdě na místě opatrnost. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes ráno Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou dnes většinou mokré po chemickém ošetření. Řidiči by měli být zejména v horách na jesenické i beskydské straně kraje více opatrní. Na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách může být navíc ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Místy snižují viditelnost srážky. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Fotogalerie
50 fotografií