Pátek bude nejslunečnějším dnem týdne – přechodně se sem rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu a těšit se můžeme až na osmihodinovou délku slunečního svitu. Po mrazivém ránu bude polojasno nebo skoro jasno, zejména na horách přechodně až oblačno ojediněle sněhové přeháňky. Odpolední teploty se zastaví mezi -1 až 3 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Počasí ráno komplikovalo dopravní situaci. Silnice nižších tříd v horských oblastech Vsetínska, při jejichž údržbě využívají silničáři kamennou drť, pokrývá místy sněhová kaše do tří centimetrů. Při jízdě je tam nutná zvýšená opatrnost.

Stejně tak na Vysočině jezdily v noci na dnešek sypače hlavně na Pelhřimovsku a na Žďársku, kde může být na vozovkách nižších tříd ujetý sníh posypaný drtí.

Na nesolených horských silnicích v Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém kraji leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Zbytky rozbředlého sněhu dnes ráno pokrývaly vedlejší silnice na Broumovsku. Teploty v kraji klesly ráno několik stupňů pod nulu, na Sněžce bylo minus 13, uvedli silničáři a meteorologové.

Mikulášský víkend bude ve znamení návratu zimního počasí

V sobotu bude zpočátku dne oblačno až polojasno, postupně od západu až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, v nižších polohách postupně v Čechách i déšť nebo déšť se sněhem. Ojediněle mrznoucí srážky.

Ranní teploty se budou pohybovat mezi -1 až -5 °C, při malé oblačnosti na východě území budou klesat až k -7 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na -1 až 3 °C. Na severovýchodě České republiky a ve Frýdlantském výběžku bude v sobotu foukat silný vítr, který v nárazech přesáhne rychlost přes 65 kilometrů v hodině. Na opačné straně republiky, zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny a Jihomoravského kraje se při mrznoucím dešti bude do nedělního rána místy tvořit ledovka.

Upozornění před silným větrem vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ pro oblast Frýdlantu na Liberecku, sever a jihovýchod Olomouckého kraj a celý Moravskoslezský kraj. V uvedených regionech má foukat od časného sobotního rána, přičemž na horách může mít v nárazech kolem 90 kilometrů v hodině. Večer bude vítr slábnout, doplnili meteorologové.

V neděli bude oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách i déšť. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 až -3 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 0 až 4 °C. Zpočátku dne bude foukat mírný jihozápadní, postupně západní slabý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Další propad teplot vzduchu přinese další týden

A zimní počasí se bude v novém týdnu prohlubovat i nadále. Od pondělí očekáváme občasné sněžení nebo sněhové přeháňky i v nížinách. V pondělí bude oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 0 až -4 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na -1 až 3 °C.

V úterý bude oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -3 až -7 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na -2 až 2 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -3 až -7 °C, ojediněle na -10 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na -2 až 2 °C. 

Na horách leží až 60 centimetrů sněhu

Prvního prosince odstartovala meteorologická zima. Na vrcholcích Šumavy leží místy až 60 centimetrů sněhu, na vrcholcích Krkonoš a Orlických hor i přes 30 centimetrů sněhu. A další sníh připadne během víkendu a v příštím týdnu. Na horách budou vládnout pravé zimní podmínky s teplotami trvale pod bodem mrazu.

Výhledy počasí na meteorologickou zimu

K predikcím na zimní počasí máme k dispozici sezonní výhledy modelů, které vypočítávají velká evropská a americká centra. Podle amerického modelu NCEP bude ve střední Evropě letošní zima s mírnou kladnou teplotní odchylkou mezi 0,5 až 1 °C. Také výstupy Kolumbijské univerzity, která sídlí ve Washingtonu, se přiklání spíše k teplejšímu průběhu zimního počasí ve střední Evropě.

A do třetice – i výhled povětrnostní britské služby MettOffice vypočítává letošní meteorologickou zimu v Evropě střední jako celek teplotně nadprůměrnou a to s pravděpodobností 40 až 60 procent. Ani tyto výstupy ale neznamenají, že nás nečeká občasné sněžení s tvorbou sněhové pokrývky i v nížinách nebo se nesetkáme s ledovými dny, tj. dny, kdy teplota nevystoupí nad bod mrazu.

Do počasí navíc mohou výrazně zasáhnout i vpády polárního vzduchu. Zatím vůbec nejteplejší zima od začátku měření v pražském Klementinu je 2006/2007 s průměrnou teplotou 5,8 °C a naopak nejchladnější je zima 1829/1830 s průměrnou teplotou -6,1 °C.

Fotogalerie
24 fotografií