Oblevu očekáváme i na horách, tam však nebude sníh odtávat tak rychle a to díky poměrně vysoké sněhové pokrývce – například na Šumavě leží až 80 cm sněhu.

V pondělí po ránu pozor ojediněle na mrznoucí mlhy a zpočátku dne místy na ledovku v Čechách, během odpoledne se může ledovka tvořit na východě území. Jinak bude převládat velká oblačnost - oblačno až zataženo, v Čechách slabý déšť, ojediněle i mrznoucí, na východě místy slabé sněžení, postupně ojediněle srážky mrznoucí i tam. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -2 až -6 °C, na západě bude až 1 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na -1 až 3 °C, v Čechách na západě až na 5 °C.

Jaké je počasí v Česku? Sledujte radar Blesku

V úterý bude oblačno až zataženo, ojediněle mrznoucí déšť. Přechodně až polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až -2 °C, na východě kolem -5 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 0 až 4 °C, na západě území až na 7 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, na horách a místy i v nižších polohách polojasno. Z nízké oblačnosti může ojediněle vypadávat slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až -2 °C, na severovýchodě kolem -5 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 3 až 7 °C, pod nízkou oblačností bude jen 1 °C.

Video
Video se připravuje ...

Jízda v zimě: 8 rad, jak jezdit bezpečně v zimě Videohub

Čtvrtek a pátek budou psát stejný scénář – bude oblačno až zataženo, na horách a během dne místy i v nižších polohách polojasno. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až -2 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 3 až 7 °C, pod nízkou oblačností bude chladněji.  

Čtvrtý adventní víkend bude také inverzní

Čtvrtý adventní víkend přinese nejvyšší teploty ze všech letošních adventních víkendů – nejvyšší odpolední teploty budou i nadále stoupat až na 7 °C. Po ránu se budou pohybovat kolem nuly. Převládat bude oblačno až zataženo, na horách a během dne ojediněle i v nížinách až polojasno. Z nízké oblačnosti může ojediněle vypadávat slabé sněžení. 

Sv. Lucie noci upije a na dni nepřidá

Vysvětlení pranostiky Lucie, noci upije a dne nepřidá, spočívá v rozdílech tzv. středního slunečního a skutečného nerovnoměrného slunečního času, který ukazují například sluneční hodiny. Na Lucii, Země na své dráze posune za jeden den o větší úsek než za den předešlý, ale přitom se nestačí otočit dost na to, aby kompenzovala zvýšení rychlosti oběhu kolem Slunce –Země nestihne díky své rovnoměrné rotaci zařídit, aby Slunce zapadlo dříve než předešlý den.

13. prosince, tedy na svátek Lucie, se začne pozvolna prodlužovat odpoledne. Slunce sice začíná zapadat později, ale ráno také později vycházet a to až do zimního slunovratu, který letos nastává 21. prosince, kdy Slunce vstoupí do znamení Kozoroha a začne se opět vracet k rovníku. Svatá panna Lucie žila podle starých legend na přelomu 3. a 4. století v sicilských Syrakusách. Její jméno se odvozuje od latinského slova lux - světlo.

Fotogalerie
41 fotografií