„Za studenou frontou, která přešla přes naše území k jihu, k nám proudí studený vzduch od severu,“ uvedli meteorologové. Na silný mráz se musí připravit lidé v krajích Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském a v částech krajů Ústeckého, Olomouckého a Středočeského. Výstraha platí od dnešních 23:00 do nedělních 10:00.

Sněžit může dnes odpoledne na jihu Čech, v Plzeňském kraji a částech Vysočiny, středních Čech, jižní Moravy a Karlovarského kraje. Český hydrometeorologický ústav (ČMHÚ) čeká komplikace v dopravě. Při cestách do hor by řidiči měli mít zimní výbavu a sledovat dopravní zpravodajství.

Opatrnost je v celém Česku nutná také kvůli ledovce. Výstraha před ní platí ode dneška do nedělních 09:00. Starší nebo méně pohybliví lidé by měli omezit vycházení ven.

Moravskoslezský kraj

Některé silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy navíc může být kvůli sněhovým přeháňkám snížená dohlednost. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Chemicky udržované vozovky jsou mokré, ale v některých úsecích stále mohou být zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd, zvláště ve vyšších polohách, musí řidiči počítat s vrstvou nového sněhu. Pro nákladní vozy těžší než 12 tun je stále uzavřený zhruba pětadvacetikilometrový úsek silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi Frýdlantem nad Ostravicí a částí Bílé Hlavatou. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Vysočina

Silnice na Vysočině jsou s opatrností sjízdné, hlavní tahy jsou po solení mokré, na silnicích nižších tříd někde leží malá vrstva sněhu. „Někde je bílo, ale problémy nikde hlášeny nejsou, vyjížděli jsme s 31 vozidly. Teploty se dlouho držely nad nulou, v Jihlavě klesly pod nulu až okolo 5:00. Nejdřív lehce mrholilo, pak do toho začalo sněžit,“ řekl Aleš Hubený, dispečer Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina. Větší problémy v dopravě neočekává, protože je sváteční den, kdy nevyjíždí kamiony.

Jihočeský kraj

V Jihočeském kraji začali silničáři vozovky preventivně ošetřovat solením kolem 04:30, zatím v kraji výrazně nesněžilo.

Podle meteorologů může dnes na jihu Čech místy napadnout až 13 centimetrů sněhu. V nižších polohách budou srážky smíšené, někde mohou namrzat. Po ránu se teploty v kraji pohybují mezi minus jedním stupněm Celsia a šesti stupni Celsia nad nulou. Během dne se bude od severu postupně ochlazovat, teploty v nižších polohách budou nejvýše tři stupně nad nulou, na horách nejvýše dva.

Sever Čech

Na sever Čech se v průběhu noci na dnešek vrátila zima. Mrzlo a sněžilo. Sníh je i na hlavních silničních tazích, mokré vozovky mohou namrzat. Podle předpovědí by mělo občas sněžit i během dne, srážky budou postupně ustávat.

V noci ze Štědrého dne na Boží hod klesly teploty na severu Čech nejčastěji mezi minus dva a minus čtyři stupně Celsia, na horách až k minus devíti stupňům. Rozbředlý sníh je na silnicích prvních tříd v Libereckém kraji a Děčínsku, zbytky sněhu jsou i na hlavních tazích na Teplicku. Rozbředlý sníh nebo zbytky je v těchto regionech také na vedlejších silnicích, stejně jako na vozovkách nižších tříd na Ústecku. Na vozovkách nižších tříd v západní části Krkonoš, Jizerských, Lužických i Krušných hor je ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu. Silničáři varují i před akvaplaningem, to platí i pro dálnici D8, jejíž povrch je mokrý.

Pro nákladní dopravu nad šest tun nadále platí zákaz vjezdu na silnici III. třídy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku, kterou silničáři nesolí. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice jet po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Zlínský kraj

Na většině území Zlínského kraje dnes sněží. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři na Vsetínsku varují před možným výskytem námrazy, řidiči s ní musejí počítat například na silnici I/69 v oblasti vrchu Syrákov mezi Jasennou na Zlínsku a Liptálem na Vsetínsku. 

„V Rokytnici u Vsetína autobus, ve kterém bylo pět cestujících, nemohl vyjet kopec, podklouzlo mu to a poškodil dvě zaparkovaná osobní auta,“ uvedl Žemlička. Událost se obešla bez zranění. „Také jsme vyjeli do Stříbrnic u Uherského Hradiště, kde se srazily dva osobní vozy, také se to obešlo bez zranění. V obou případech byla namrzlá silnice,“ uvedl mluvčí. U Kunovic směrem na Mikovice na Uherskohradišťsku narazil osobní vůz do stromu, nikdo nebyl zraněn. V Nivnici na Uherskohradišťsku skončil osobní automobil v příkopu.

Královéhradecký kraj

Silnice v Královéhradeckém kraji jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností. Na nesolených silnicích nižších tříd v okresech Náchod, Trutnov a Rychnov nad Kněžnou ráno zůstávala vrstva ujetého, místy zledovatělého sněhu. Hlavní silniční tahy v kraji byly po chemickém ošetření většinou mokré, uvedli dnes ráno silničáři. Podle meteorologů se dnes může ojediněle tvořit náledí.

Dnes ráno bylo v kraji zataženo, na většině území sněžilo nebo padal déšť se sněhem. Teploty se pohybovaly od nuly do minus třech stupňů Celsia, na horách bylo kolem pěti pod nulou, na hřebenech Krkonoš kolem minus deseti stupňů Celsia.

Olomoucký kraj

Na silnicích první třídy na Jesenicku a Šumpersku leží dnes ráno rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách je místy uježděná zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Místy jsou sněhové přeháňky.

V ostatních částech Olomouckého kraje jsou silnice většinou holé a mokré nebo vlhké.

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraj dnes ráno mrholí a místy padá déšť se sněhem. Řidiči by proto měli dbát na silnicích zvýšené opatrnosti. Silnice jsou chemicky ošetřené. Jen v Brně silničáři v noci na dnešek spotřebovali 89 tun posypové soli, uvedl ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

Přes dvě desítky dopravních nehod řešili dnes jihomoravští policisté, část měla souvislost s počasím. Všechny se obešly bez vážnějších zranění, uvedl v tiskové zprávě mluvčí policistů Petr Vala. Podle něj se ve většině případů staly karamboly vozidel v menších rychlostech. Některé způsobily namrzlé a hůř sjízdné komunikace. „Několik automobilů dokonce skončilo mimo silnici na střeše,“ řekl Vala.

Jízda zejména po komunikacích nižších tříd vyžaduje velkou opatrnost. „Silnice jsou totiž místy pokryté sněhem či ledovkou. Jedná se především o komunikace ve vyšších polohách a v lesních úsecích,“ uvedl mluvčí.

Západní Čechy

Se zvýšenou opatrností jsou dnes sjízdné západočeské silnice. V Plzeňském i Karlovarském kraji jsou po sněžení nebo po smíšených srážkách vozovky převážně mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Na některých silnicích hrozí nebezpečí námrazy nebo akvaplaningu, sněžení také snižuje dohlednost.

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Většina hlavních silnic v kraji byla dnes v poledne po chemickém ošetření mokrá. Zvláště opatrní by měli být řidiči na silnicích nižších tříd v okolí Litomyšle a Moravské Třebové, kde zůstával rozbředlý sníh. Na silnicích ve vyšších polohách v okolí Lanškrouna se místy držela slabá vrstva sněhu.

Fotogalerie
30 fotografií