Varování před silnou ledovkou platí od 16:00 do půlnoci pro Kraj Vysočina, oblasti Dačice a Jindřichův Hradec v Jihočeském kraji a celý Ústecký kraj s výjimkou Děčínska. Ledovka by se měla prozatím vyhnout velké části západních a jižních Čech a většiny území Zlínského kraje.

Při ledovce musejí být maximálně opatrní řidiči i chodci, roste riziko úrazů a nehod. Meteorologové upozornili, že mohou nastat také výpadky v dodávkách elektřiny, zásobování či zdravotnických služeb, mohou se lámat namrzlé větve stromů.

Ordinace se plní na Ústecku

Namrzlé cesty už na Ústecku zaměstnaly záchranáře. Dnes vyjížděli zatím zhruba ke 20 zraněním, která si lidé způsobili na kluzkých cestách, řekl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. „Apelujeme na občany, aby dbali zvýšené opatrnosti. Pokud nemusí, aby nevycházeli,“ uvedl Voleník. Zejména senioři by podle něj měli být opatrní a případně jít ven s doprovodem. Zranění jsou podle něj hlášená na celém území Ústeckého kraje.

V chirurgické ordinaci v teplické nemocnici dnes zdravotníci ošetřili desítky pacientů. „Nejčastěji přichází s tím, že upadli a uhodili se do hlavy, někteří si zlomili nohu, stěžují si na bolesti zad. To je asi nejčastější,“ shrnul potíže pacientů záchranář Tomáš Laštovka. Uvedl, že ještě okolo odpoledne byla ordinace plná, ve 14:00 začalo zraněných ubývat.

Srážka kamionu a aut na D6

Dálnici D6 u Lubence na Lounsku dnes uzavřela ve směru na Prahu na zhruba čtyři hodiny hromadná nehoda kamionu a sedmi osobních aut. Jeden člověk se při srážce vážně zranil, hasiči ho museli z vozidla vyprostit a záchranáři ho převezli do nemocnice. Na místě se vytvořila kolona. 

Příčinou havárie mohla být podle policejního mluvčího Daniela Vítka zřejmě ledovka, upozorňovaly na ni informační tabule. „Je tam víc nehod,“ uvedl. Auta se na 79. kilometru D6 ve směru na Prahu srazila před 10:00. Provoz se obnovil před 14:00.

Na Tachovsku dnes narazilo auto do sypače. Sedmapadesátiletý Němec, který řídil vůz Audi, na místě zemřel. Silnice u hranic byla tři hodiny uzavřená.      

Jaké je počasí v Česku a kde jsou teď srážky? Sledujte radar Blesku

Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrholení. Vzniká v případech, kdy prší na prochlazenou zem, větve stromů, elektrická vedení a podobně. Vodní kapky se po dopadu rozlijí po povrchu, okamžitě mrznou a vytvářejí průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem. Na rozdíl od náledí bývá ledovka čirá a mnohdy naprosto hladká. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích či sloupech.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě se srazila tramvaj s autem. Dva lidé byli zranění. Důvodem je patrně ledovka. Marie Možíšová

Fotogalerie
63 fotografií