Na úterý hlásili meteorologové z ČHMÚ polojasno až oblačno, na horách ojediněle sněhové přeháňky. Večer se místy mají tvořit nízká oblačnost a mlhy. Nejvyšší teploty 0 až -4 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C. Na západě Čech vítr slabý, jinde mírný severozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s.

Aktuální počasí sledujte na radaru Blesku

Hrozí tak nadále tvorba ledovky. V noci z úterý na středu hlásí ČHMÚ ojediněle mrholení i mrznoucí nebo slabé sněžení. Nejnižší teploty se budou pohybovat v rozmezí 0 až -4 °C, při malé oblačnosti až -7 °C.

Ve středu bude zataženo s nízkou oblačností, zpočátku místy mlhy i mrznoucí. Ojediněle mrholení. Zpočátku ojediněle, postupně místy skoro jasno. Večer od severozápadu však bude přibývat oblačnosti a na západě a severu Čech se místy objeví sněžení, pod 300 m déšť se sněhem. Nejvyšší teploty 0 až 4 °C, při malé oblačnosti až 6 °C.

Plzeňský kraj: Náledí v celém kraji

Silnice v Plzeňském kraji jsou dnes se zvýšenou opatrností sjízdné. Většinou jsou holé a mokré po solení. Ve vyšších polohách Šumavy, kde kvůli ochraně přírody nelze sůl používat, je na některých vozovkách vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Vyplývá to z dopravních informací Ředitelství silnice a dálnic.

V noci na dnešek ale silnice v kraji namrzaly. „Nejdřív pršelo a pak se vyjasnilo a mrzlo, přes noc se tvořilo náledí na celém území kraje, měli jsme všechna auta venku. V tuto chvíli ale nemáme ani po konzultací s policií v kraji hlášený žádný problém,“ řekl ČTK krajský dispečer zimní údržby Jiří Slapnička.

Sypače na jihu Čech

Kvůli náledí a sněhu vyjelo dnes na ránem na jihu Čech 156 sypačů. Silnice, kde se tvořilo náledí, jsou teď kryté posypem a sjízdné se zvýšenou opatrností. ČTK to řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Soňa Abrahámová.

„Přes noc jsme vyjížděli ve všech okresech. Tvořilo se náledí, bylo minus pět až nula. Nový sníh se ujezdil, sněžilo, pak to namrzalo. Teď je to kryté posypem, zvýšená opatrnost je na místě,“ řekla dispečerka.

V noci na dnešek klesly teploty nejníže k minus osmi stupňům Celsia, ve Volarech na Prachaticku, jak řekla ČTK Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Ledovka na řadě míst

Také v Libereckém kraji v úterý ráno mrzlo, všechny silnice jsou sjízdné, silničáři ale doporučují zvýšenou opatrnost, vozovky mohou namrzat.

Ředitelství silnic a dálnic ČR na Twitteru, varuje před námrazou, která může být na silnici I/35 u Žďárku a také Hrádku nad Nisou na Liberecku, pozor by si měli dát motoristé také na silnici I/14 u Valteřic na Semilsku. Opatrnost radí silničáři na horských silnicích, kde je zledovatělá vrstva ujetého sněhu, která může klouzat.

Na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém kraji leží vrstva sněhu. Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin podle horské služby napadlo 15 centimetrů sněhu.

Silnice nižších tříd na Vysočině jsou zledovatělé kryté posypem. Hlavní tahy jsou po solení mokré. Krajští silničáři vyjeli s více než 100 sypači. ČTK to řekl dispečer silničářů Roman Hubený.

„Z včerejších (pondělních) odpoledních srážek se nám z toho místy stala ledovka. Všechny úseky jsou projeté, ale někde ještě může vzniknout nějaká dopravní situace, že nějaký kamion třeba kopec nevyjede,“ řekl Hubený.

Srážka šesti aut na Vsetínsku

Silnice ve Zlínském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Většinou jsou po chemickém ošetření mokré, místy se na nich tvoří náledí nebo námraza. Silničáři před nimi varují především na Vsetínsku a Uherskohradišťsku.

Náledí je na silnici I/57 v Horní Lidči na Vsetínsku, kde se ráno srazilo šest osobních aut, nehoda se podle informací zveřejněných policií obešla bez zranění.

Na jihu Moravy v pondělí večer pršelo a v noci teploty klesly pod nulu. Silničáři přes noc najeli stovky kilometrů. Řízení dnes nad ránem komplikoval i silný proměnlivý vítr, vyplývá z informací na webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Pozor si musejí dávat řidiči především na silnicích nižších tříd v lesních úsecích. Před nebezpečím námrazy silničáři varují na Blanensku. 

Video
Video se připravuje ...

Jak neupadnout na ledu: Zkuste chůzi jako tučňáci! Adam Jaroš, Blesk TV

Fotogalerie
42 fotografií