V pondělí k nám prousí studený a vlhký vzduch od severozápadu, oblačnosti i srážek bude hodně. Očekáváme zataženo s deštěm, od vyšších, postupně od středních poloh se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Odpolední teploty vystoupí na 3 až 7 °C.

Foukat bude čerstvý severozápadní vítr s nárazy o rychlosti 55 km/h až 70 km/h, na horách až 90 km/h. Zejména na návětrných stranách hor i nadále očekáváme trvalé sněžení a od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Varování před silným větrem platí do pondělního večera, před sněhem a náledím do úterního rána.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V úterý bude oblačno až zataženo, zpočátku dne od 400 m sněhové přeháňky, postupně sněžení až od 800 m. Během dne ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. 

Uprostřed týdne bude až 11 °C

Ve středu bude polojasno až oblačno, na severovýchodě zpočátku dne až zataženo a místy přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 5 až 1 °C. Denní teploty vystoupí na 7 až 11 °C. Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, večer od severozápadu až zataženo a místy déšť, od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 7 až 11 °C. V pátek bude oblačno, přechodně až zataženo, místy déšť nebo déšť se sněhem, od středních poloh sněžení. Ranní teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 2 až 6 °C, na východě až 8 °C.

Slunečný víkend

V sobotu bude polojasno, na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. V neděli bude polojasno, na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. 

Přijdou letos celodenní mrazy?

Letošní charakter zimního počasí je sice dost dynamický a v posledním týdnu bohatý na sněžení v horských oblastech, ale v nižších polohách je zima dost „slabá“. Přijdou během února do nížin celodenní mrazy a sněhová pokrývka? Prosinec byl v Česku teplotně normální, leden teplotně nadprůměrný. A leden přinesl do nižších poloh méně dnů se sněhovou pokrývkou než prosinec – např. v prosinci bylo na stanici Praha-Ruzyně 10 dnů se sněhovou pokrývkou – 10. prosince leželo 8 cm sněhu, v lednu to byly pouze dva dny – 21. ledna ležely 4 cm sněhu. Proměnlivý charakter počasí s dostatkem srážek a s teplotami jako na tobogánu očekáváme až do konce února. Na celodenní mrazy nebo déletrvající sněhovou pokrývku to v nižších nadmořských výškách nevypadá.

Fotogalerie
32 fotografií