Vítr by měl podle Kouřila udeřit ve čtvrtek kolem 5.-7. hodiny ranní a předpokládá se, že slábnout začne po poledni. „Záleží ale, jak rychle se to přežene,“ vysvětlil Blesk Zprávám. Zvlášť ohrožené jsou horské oblasti, například i Jihlavsko a Vysočina.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„Určitě tam budou padat stromy, může to poničit střechy budov a vedení. Lidé by určitě neměli jít do hor, zejména by měli vynechat Krkonoše, lipovské hory, Klínovec a podobně,“ sdělil Kouřil, dle nějž se vítr požene rychlostí až 100 km/h.

Zasáhne to ale i nížiny. „Lidé by si měli uklidit zahrady, aby jim vítr něco zbytečně nepoškodil nebo něco neuletělo, může to i převrátit nebo shodit ze silnice dodávku,“ pokračoval Kouřil. „Existuje pravděpodobnost tornád, je malá, ale ne nemožná, takže těžko říct. Když už, tak by se to týkalo Německa a Polska, jestli se něco vytočí, tak u nich,“ doplnil Kouřil.

Také ČHMÚ radí omezit pohyb venku i jízdu autem, hrozí dopravní komplikace. Podle meteorologů by měl vítr zasáhnout ve středu večer nejdříve západní území Čech, Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého. V druhé polovině noci na čtvrtek by měl nabrat na síle a rozšířit se dál.

„Měla by se utvořit squall line, tedy celý bouřkový pás, studená fronta, kde bude docházet k nárazům větru. Celá ta fronta půjde od Nizozemska přes Německo a dál,“ řekl Kouřil Blesk Zprávám. Ta posléze přejde přes celé Česko.

„Já bych to pomalu přirovnal i k orkánu Kyrill,“ sdělil Jiří Kouřil. Bouře Kyrill přišla v roce 2007 od Velké Británie a dosahovala síly orkánu. Způsobila rozsáhlé škody a 45 mrtvých, z nich čtyři v Česku. „Zítřek tak hrozný nejspíš nebude, ale ještě silnější vítr se očekává v sobotu.“

Britští meteorologové podle meteoroložky Dagmar Honsové nazvali přicházející vichřici Dudley. „Nejsilnější nárazy větru naměříme na studené frontě, která počasí u nás začne ovlivňovat ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách od severu,“ uvedla pro Blesk Zprávy.

Fotogalerie
40 fotografií