V pátek bude nejméně oblačnosti zpočátku dne - polojasno až oblačno, na severovýchodě území ojediněle přeháňky. Odpoledne a večer bude od západu docházet k přibývání oblačnosti až na zataženo, a na západě území místy sněhové přeháňky, jen v nížinách déšť se sněhem. Ranní teploty budou klesat na 3 až -1 °C.

Denní teploty vystoupí na 3 až 8 °C, na jihovýchodě bude až 9 °C. Foukat bude mírný západní vítr, v Čechách s nárazy kolem 55 km/h.

Méně oblačnosti bude v neděli

V sobotu bude zpočátku dne oblačno, místy sněhové přeháňky. Během dne ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou na celém území pod bodem mrazu – na 0 až -5 °C. Denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C.  Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Mrazivé noci, ale slunečno

A slunečné počasí se udrží o počátkem příštího týdne, nejnižší noční teploty ale budou klesat nízko. V pondělí bude jasno až skoro jasno. Ranní teploty -3 až -7 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. Slabý východní vítr o rychlosti do 15 km/h.

V úterý bude jasno až skoro jasno. Ranní teploty -3 až -7 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. Slabý východní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Ve středu bude polojasno až skoro jasno. Ranní teploty -3 až -7 °C. Denní teploty 4 až 8 °C.  Mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Sněhu je na horách dost

Únor je největrnějším měsícem od ledna 1993. V lednu 1993 panovalo větrné počasí na našem území od 10. do 28. Na stanici Praha-Ruzyně byl 12. ledna 1993 naměřen náraz větru o rychlosti 125,9 km/h.

Letos v únoru na této stanici zatím bylo 15 dnů s nárazy větru o rychlosti přes 50 km/h. 17. února se poryvy větru zastavily na 100,9 km/h. V nižších polohách začíná vzduch vonět předjařím, na horách ve vyšších polohách leží hodně sněhu - např. na Černé hoře v Krkonoších 189 cm, na Blatném vrchu na Šumavě 184 cm sněhu. 

Začátek března daleko klidnější

Hluboké tlakové níže, které přinášely velký rozdíl tlaku vzduchu, a tím větrné počasí, se budou nad Atlantikem vytvářet i nadále, ale postupovat budou severnější drahou a počasí ve střední Evropě se bude v první březnové dekádě více dostávat pod vliv tlakových výší. To vždy znamená klidnější charakter počasí – méně oblačnosti i srážek a slabým nebo mírným větrem.

Nejsilnější březnové poryvy větru jsme naměřili 2. března v roce 2008, kdy nás zasáhl orkán Emma – na Labské boudě vítr v nárazech dosáhl rychlosti 194,7 km/h.

Sledujte radar Blesku

Video
Video se připravuje ...

Pražští hasiči odstraňují následky silného větru, který se prohnal republikou. (17. únor 2022) HZS Praha

Fotogalerie
34 fotografií