Zpočátku pátečního dne bude oblačno, během dne na východě území až polojasno. Na severozápadě očekáváme ojediněle slabý déšť a to v Krušných horách - na vrcholcích hor i srážky smíšené. Během večera bude docházet částečně k ubývání oblačnosti. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 10 až 14 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Nedělní délka slunečního svitu bude až 12 hodin

Zpočátku soboty bude v Čechách až oblačno, ojediněle přeháňky, na horách i sněhové. Během dne bude docházet k ubývání oblačnosti na polojasno nebo jasno. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C, na východě území při malé oblačnosti naměříme až -5 °C. Denní teploty vystoupí na 7 až 11 °C. V neděli bude jasno. Ranní teploty budou klesat na -1 až -5 °C. Denní teploty vystoupí na 8 až 12 °C.

Příští týden bude suchý

Slunečné počasí vydrží i příští týden a teploty půjdou nahoru – atakovat budou 20 °C. Zpočátku týdne budou ještě mrazivá rána – až do středy budou nejnižší ranní teploty klesat až k -5 °C, ve druhé polovině týdne to budou teploty lehce nad bodem mrazu. V odpoledních maximech teplota příjemně poroste – z pondělních 12 °C na čtvrtečních 19 °C. A na obloze bude jasno.

Tlak vzduchu bude vysoko

Mohutnou oblast vysokého tlaku vzduchu, která u nás zajistí slunečný charakter počasí, přináší na březen neobvykle vysoký tlak vzduchu, který i k nám přinese místy tlak vzduchu přes 1040 hPa. Vysoký tlak vzduchu má na naše zdraví příznivý dopad – zvyšuje se naše pracovní výkonnost i koncentrace. Rozdíl zaznamenají zejména jedinci s nízkým krevním tlakem. Vůbec nejvyšší tlak vzduchu byl na území Česka naměřen v lednu v roce 1907, tehdy se jeho hodnota zastavila až na 1057,2 hPa.

Příští týden se připomene jarní únava

V příštím týdnu bude kvůli suchému a slunečnému počasí přibývat pylových alergenů v ovzduší, s narůstající se vegetací pomalu se pomalu začne rozjíždět i aktivita klíšťat. U mnohých naplno propukne jarní únava. Proti ní pomůže cvičení (ideálně na čerstvém vzduchu), ráno vstávat při východu slunce (ne do tmy), ve sprše střídat teplou a studenou vodu, spoustu čerstvého ovoce a zeleniny, dny bez masa, ke snídani více sacharidů.

Fotogalerie
26 fotografií