Letošní březnové počasí je suché, bohaté na sluneční paprsky – už v minulém týdnu se denní délka slunečního svitu pohybovala i přes 11 hodin a ve znamení velké denní amplitudy, tj. rozdílu minimálních, mrazivých teplot a odpoledních maxim. A až na výjimky bude podobný scénář psát také tento týden.

Pouze v úterý bude přes naše území postupovat brázda nízkého tlaku vzduchu, takže oblačnosti bude více a místy se budou vyskytovat i srážky. Na horách sněhové. A mnoho srážek neočekáváme ani v poslední březnové dekádě – odpolední teploty se budou pohybovat stále kolem 10 °C, ale rána už nebudou, díky zesílení větru, tak studená.

Sledujte příchod deště i sněhu na radaru Blesku

Video
Video se připravuje ...

Na Horňácko dorazilo jaro, vykvetly tam sněženky. Hynek Zdeněk

Na hory se vrátí sníh

Zimní oblečení po ránu ještě nesundáme. V pondělí bude jasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti. Večer na Karlovarsku a na Plzeňsku místy déšť, na vrcholcích hor sněžení. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C. Denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy přeháňky. Během dne přechodně polojasno. Večer od západu další přibývání oblačnosti a místy déšť, na vrcholcích hor i sněžení. Ranní teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C. 

Ve středu bude zpočátku dne oblačno až zataženo, zejména na východě území místy déšť, na horách sněžení. Postupně polojasno. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C.

Počasí v Česku v březnu 2022
Autor: ČTK / Taneček David

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Denní teploty vystoupí na 8 až 12 °C. V pátek bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na -1 až -5 °C. Denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C.

Konec týdne bude teplotně podprůměrný

A další pokles teplot vzduchu očekáváme o víkendu. V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C. Denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C. V neděli bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na -3 až -7 °C. Denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C. Loňský začátek astronomického jara přinesl sněhové vločky i do nížin a místy tzv. ledový den, tj. nejvyšší odpolední teploty zůstávaly pod bodem mrazu.

Víkend byl ve znamení nízké vlhkosti vzduchu

Víkend byl ve znamení nízké vlhkosti vzduchu – od východu až severovýchodu k nám proudil pevninský suchý vzduch. Během nedělního odpoledne se vlhkost pohybovala většinou pod 20 procent - např. v Praze-Karlově dosáhla jen 11 procent. Kvůli suchému počasí v tlakové výši nedochází k vyrovnávání kladných a záporných nábojů, jsme staticky nabití. Suchý vzduch je špatným vodičem elektřiny, proto nevyrovnává statický náboj na předmětech. K takovému vyrovnání dojde ve chvíli, až když se něčeho dotkneme.

Fotogalerie
41 fotografií