V Řeži u Prahy bylo rovných 39 stupňů Celsia. Dosavadní rekord z roku 2019, který zaznamenala stanice Doksany v Ústeckém kraji, byl o jednu desetinu nižší. A stejnou teplotu tam naměřili i dnes.

Mimořádně teplá byla už noc na neděli. „V neděli zažíváme rekordně teplé ráno, na některých místech i letošní první tropickou noc, kdy teplota v noci neklesne pod 20 stupňů,“ konstatovali pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na řadě stanic dnes ráno přepisovali i nejvyšší minimální teploty. Na stanici Javorník v Olomouckém kraji naměřili minimum 22,8 stupně a v pražském Klementinu teploty neklesly pod 21,6 stupně. „Podle předběžných údajů by mohl být extrém minimální teploty pro dnešní den překonán na 29 ze 154 stanic měřících alespoň 30 let,“ dodali meteorologové.

Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí se týká Prahy, regionů Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Český Brod, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Mělník, Neratovice, Rakovník, Říčany a Slaný ve Středočeském kraji a oblastí Bílina, Litoměřice, Louny, Lovosice, Most, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem a Žatec v Ústeckém kraji. Platí od nedělního poledne do 22:00.

Pro aktuální vývoj počasí sledujte radar Blesku

Vzhledem k suchému a velmi teplému počasí platí o víkendu také výstraha na vznik a šíření požárů. V neděli bude kvůli extrémnímu vedru riziko vyšší zejména v severozápadní polovině Čech, kde bude platit výstraha s vysokým stupněm nebezpečí.

Extrémní vedro trápí i další evropské země. Ve francouzském letovisku Biarritz ležícím u Biskajského zálivu naměřili v sobotu 42,9 °C, rekordy padaly i na dalších místech. Vedro má ve Francii i oběti.  Stanice France Info uvedla, že v pátek zemřeli dva senioři na pláži v Pornichetu na pobřeží Biskajského zálivu. Osmdesátiletý muž si v odpoledním vedru lehl na přímé slunce a zřejmě dostal infarkt. Později pak ve vodě zkolaboval o dva roky starší muž. Teplota vody v té době byla 16 stupňů, kdežto vzduch měl 35 stupňů.

V departementu Haute-Saône dostalo na hřišti u školy úpal deset dětí.

Supertropy zasáhly také Itálii, Španělsko nebo Německo.

Běžec na závodech zkolaboval

Středočeští záchranáři vyjíždějí k lidem, které zmohlo mimořádně teplé počasí. V sobotu pomáhali 17 takovým pacientům, dnes do poledne měli zatím sedm výjezdů. Většinou jde o starší ročníky, informovala před polednem mluvčí středočeské záchranné služby Monika Nováková.

K celkem třem lidem vyjížděli záchranáři do oblasti Hradištka na Praze - západ. Dva lidé tam na běžeckých závodech zkolabovali, záchranáři je sanitkou převezli do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

O chvíli později pak prodělal kolaps další běžec, tentokrát mladý muž. „Záchranáři muže po kolapsu převáželi sanitkou do nemocnice, cestou ale prodělal několik dalších kolapsů," popsala pro Blesk mluvčí záchranářů Monika Nováková. Jelikož se mužův stav po několika zástavách zhoršoval, museli pro transport povolat záchranářský vrtulník z Prahy, kterým ho transportovali do Nemocnice Na Homolce. Cestou jim pacient obět zkolaboval, musel být napojen na speciální přístroj pro nepřímou srdeční masáž. 

Jak se chovat při extrémně vysokých teplotách?

„Tropické teploty jsou nejvíce zátěžové pro starší generace, malé děti, těhotné ženy, kardiaky a astmatiky. Na pozoru bychom měli být všichni. A vyhnout se tak možnému přehřátí organismu – tedy úpalu nebo přehřátí mozku – tedy úžehu,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

A zde jsou její rady, jak se v tropech chránit:

  • Zajistit dostatečný přísun tekutin – nealkoholických nápojů, nejlépe vody
  • Neoblékat se teple – volit světlý outfit, materiál len nebo bavlnu, sandály
  • Zdržovat se ve stínu – nejen přes poledne, pokrývka hlavy
  • Snížit fyzickou a psychickou zátěž – sportovní aktivity zařadit na ráno
  • Přisolit si – sůl váže tekutiny v těle
  • Do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na draslík – ten reguluje vodní hospodaření v těle
  • Pravidelně se chladit – vlažná sprcha.
  • Pozor na zmrzliny a studené nápoje – po jejich konzumaci hrozí angína
  • Větrat v nočních hodinách

Video
Video se připravuje ...

Jak se ochladit bez klimatizace? Víme jak na to! Videohub

Fotogalerie
48 fotografií