Silné a velmi silné bouřky doprovázené poryvy větru o rychlosti až 90 kilometrů v hodině, krátkodobými úhrny srážek kolem 50 milimetrů a menšími kroupami očekávají v Čechách a na českomoravském pomezí meteorologové i ve středu odpoledne a v noci na čtvrtek. „Silné bouřky se mohou vyskytnout i v pátek. Předpověď budeme upřesňovat,“ doplnil ČHMÚ.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Vzhledem k tomu, že některé oblasti zasáhly silné bouřky i v uplynulých hodinách, budou podle meteorologů výrazně kolísat hladin zejména menších toků. S velkou pravděpodobností podle nich překročí první povodňový stupeň a při velmi intenzivních bouřkách ojediněle i vyšší stupeň. Toto upozornění se týká Středočeského, Plzeňského, Ústeckého, Libereckého a Jihočeského kraje, Vysočiny a Prahy.

Výjezdy hasičů v jižních Čechách

Jihočeští hasiči měli v úterý od 19:00 do 22:00 kvůli bouřce a dešťům 20 výjezdů. Odklízeli popadané stromy, odčerpávali vodu, čistili rybníky. V Českých Velenicích shrnul velký vítr střechu na bytovém domě. „Je tam shrnutá, srolovaná střecha. Teď tam hasiči natahují fólii, aby tam nepršelo. Dům je jinak nepoškozený. Obcházím tady, není to jenom střecha, jsou tady popadané stromy, je toho poměrně dost,“ řekl starosta Českých Velenic Jaromír Slíva.

Hasiči odklidili 13 stromů, z toho devět na Jindřichohradecku. Čtyřikrát odčerpávali vodu, v Českých Budějovicích, Prachaticích, Českých Velenicích a rybník v Drachkově na Strakonicku. V obci Krajníčko na Strakonicku uklízeli náves po dešti, v Prachaticích zakryli a vyčistili česla.

V Terezíně na Litoměřicku se po vydatných deštích zřítila další část kasáren Jana Žižky. Už dřív se zhroutila střecha. Událost se obešla bez zranění, kasárny jsou kvůli havarijnímu stavu uzavřené, informovala Česká televize. 

„Zřítila se část vnitřní ochozí chodby kolem budovy, ale to je na rekonstrukci. Celá budova, včetně střechy, se musí stáhnout a opravit. Honíme tady minuty,“ uvedl starosta René Tomášek. „Rozeslal jsem e-maily na ministerstva, aby to začala řešit,“ doplnil.

Bouřilo už v pondělí

Silné bouřky se v Čechách objevily už v pondělí večer a v noci na dnešek. Například mezi Strakonicemi a Horažďovicemi bude po noční bouřce několik dní neprůjezdná železniční trať. Déšť ji podemlel a na trakční vedení spadly stromy. Meteorologové na facebooku dnes uvedli, že při pondělních večerních a nočních bouřkách zaznamenali extrémní úhrn srážek v Katovicích na Strakonicku, kde spadlo 187,5 milimetru srážek, přitom minutové intenzity v době nejsilnějšího deště dosahovaly i tří milimetrů. „Tato mimořádná srážka naštěstí spadla do téměř rovinaté oblasti, a proto kromě lokálních zátop nezpůsobila přívalovou povodeň. Přesto hladina Otavy, která je zde už poměrně velká řeka, se ve Strakonicích zvedla o více než metr,“ uvedli meteorologové.

Déšť rozvodnil řeky i v dalších regionech. Například v Plzeňském kraji zvedl hladinu Holoubkovského potoka, Úslavy ve Ždírci a Bradavy v Žákavě na jižním Plzeňsku.

Video
Video se připravuje ...

Intenzivní krupobití v jihočeské Volyni (27.6.2022) 

Fotogalerie
30 fotografií