Prudce oteplovat se začne koncem víkendu. Hrůzostrašná předpověď německých meteorologů, kteří Česku přechodně přisuzovali 43 °C, se naštěstí již změnila. I tak nám předpovídá teploty vysoko nad tropickou třicítkou. 

„Oficiální předpověď na toto období uvádí teploty do 35 stupňů. Pravděpodobnost překročení českého teplotního extrému nelze vyloučit. Je v řádu desetin procent,“ sdělil Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Vlnu nelítostných veder k nám podle meteoroložky Dagmar Honsové přinese velmi teplý vzduch, který nad Evropu zavítá z Pyrenejského poloostrova. „Už dnes tam teploty šplhají ke 42 stupňům. Ve Francii a Německu čekáme v příštím týdnu 42 a 43 stupňů,“ vysvětlila.

Podle ní ale čtyřicítku nelze zcela vyloučit ani v Česku. „Naměříme nejvyšší letošní červencové teploty. Vlna veder bude podobná té z června, kdy padl v Řeži červnový rekord 39 stupňů,“ doplnila.

Kardiaci pozor!

Na extrémně vysoké teploty by si podle Dagmar Honsové měli dát pozor lidé nad 65 let věku a kardiaci. Důležité je vyhýbat se pobytu na přímém slunci, fyzické námaze a pít dostatek tekutin.

Jak bude?

DNES: Jasno až polojasno, den 25 až 30 °C.

ZÍTRA: Polojasno až skoro jasno, noc 17 až 13 °C, den 26 až 30 °C.

PÁTEK: Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Noc 13 až 9 °C, den 20 až 25 °C.

SOBOTA: Polojasno až oblačno, noc 13 až 9 °C, den 20 až 24 °C.

NEDĚLE: Jasno až polojasno, noc 11 až 7 °C, den 22 až 26 °C.

Extrémně teplý celý červen

Jako třetí či čtvrtý nejteplejší v 247leté historii měření v pražském Klementinu hodnotí meteorologové minulý měsíc. V centru metropole naměřili o 2,7 °C vyšší teploty oproti průměru let 1991 až 2020. Nejvíce, 30,2 °C, teploměr ukázal 19. června.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
32 fotografií