Přes republiku přechází zvlněná studená fronta, která odděluje teplý vzduch na jihu od studeného na severu. Za ní bude do ČR proudit chladnější a sušší vzduch od severozápadu. Odpoledne se začaly tvořit místní bouřky a k večeru se šíří na celé území, jak varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sledujte počasí na radaru Blesku

Očekává, že ojediněle budou tyto bouřky silné a budou doprovázeny silným větrem. V menší míře při nich mohou podle ČHMÚ padat kroupy do dvou centimetrů. V 19:07 ústav uváděl výstrahu na vysoký stupeň nebezpečí pro Prahu a většinu okresů Středočeského kraje, po osmé hodině ji rozšířil o okolí Plzně a Vysočinu. Pak už by se situace měla v celé zemi zmírňovat.

Teploty se dnes v jednotlivých částech Česka podstatně lišily, na severu Čech byla maxima nad 20 stupni Celsia, zatímco na několika místech na Moravě padaly rekordy. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde dnešní teplota 34,7 stupně pokořila rekord z roku 2010 (34,1 stupně). 

Meteorologové již dřív uvedli, že zvlněná studená fronta sice přinese dnes a v noci na pátek do regionu přeháňky a bouřky, tyto srážky ale riziko požárů výrazně nesníží. Lidé by tedy neměli rozdělávat oheň v přírodě, vypalovat trávu a odhazovat cigaretové nedopalky na zem. Meteorologové také doporučili šetřit s vodou.

Jih Moravy: Teploty přes 34 stupňů

Na území jižní Moravy dnes odpoledne zaznamenaly tři teplotní rekordy pro dnešní den. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde dnešní teplota 34,7 stupně pokořila rekord z roku 2010, a to 34,1 stupně. ČTK to řekla Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Další dva rekordy pro dnešní den padly ve Strážnici a v Lednici. Ve Strážnici to bylo 34,5 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 1928 byl 34,2 stupně Celsia. V Lednici naměřili meteorologové 33,7 stupně, předešlý rekord pocházel z roku 2010 a byl 33,5 stupně Celsia.

Od dnešního večera mají přes jižní Moravu přecházet přeháňky a bouřky, které budou k ránu ustávat. Noční teploty klesnou na 17 až 14 stupňů. V pátek by podle předpovědi melo být polojasno až oblačno s denními maximy 24 až 27 stupňů. O víkendu by se denní teplota měla pohybovat od 23 do 28 stupňů, noční teploty by ale měly klesat i pod deset stupňů Celsia.

Fotogalerie
34 fotografií