První astronomický podzimní den přinesl nejchladnější ráno z celého týdne: v 6:00 se teplota nejčastěji ve dvou metrech nad zemí pohybovala od 0 do 5 °C. Např. v Kocelovicích bylo 0,3 °C, Karlovy Vary hlásily 1,3 °C, Cheb 1,4 °C, Praha-Ruzyně 3 °C, Liberec 2,2 °C, Holešov 1,4 °C.

Nejnižší teploty opět hlásí mrazivé kotliny – na Šumavě na Rokytské slati -6 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

 

Přízemní mrazíky mohou spálit vegetaci - zejména pak zeleninu. Jinak bude polojasno až jasno, odpoledne se bude zejména na horách tvořit kupovitá oblačnost a v Jeseníkách a Beskydech se mohou ojediněle vyskytnout dešťové přeháňky.

Teploty budou mezi 13 až 17 °C. Nejvíce sněhu na první podzimní den leželo na horách v roce 1964 - např. na Lysé hoře 10 cm. V tom roce teplota po ránu klesala i v nížinách pod bod mrazu. Naopak 23. 9. 1987 bylo v pražském Klementinu naměřeno 28,1 °C. A největrněji na první podzimní den bylo nedávno - v roce 2018, tenkrát většinu dne propršelo.

Letos si přízemní mrazíky „pospíšily“. Vloni jsme je po létě začali skloňovat od 9. října, v polovině října potom padaly minimální teplotní rekordy. Studené severní až severozápadní proudění, které přinášelo výrazně podprůměrné teploty během pracovního týdne, se bude měnit na teplejší vzduch od jihozápadu.

Víkendové teploty budou atakovat 20 °C

Během víkendu sem pronikne teplejší vzduch od jihozápadu - odpolední teploty budou atakovat 20 °C. Zatímco v sobotu se mohou ojedinělé přeháňky vyskytnout pouze na Šumavě a v okolí Českého lesa, v neděli se budou srážky vyskytovat místy. V sobotu bude polojasno, ráno místy mlhy a nízká oblačnost. Během odpoledne až oblačno, na jihozápadě území ojediněle přeháňky. Ranní teploty budou opět nízko - mezi 5 až 0 °C, místy přízemní mrazíky. Denní teploty 14 až 19 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 15 až 19 °C.

Deštníky budeme potřebovat i na sv. Václava

A místy s deštěm nebo přeháňkami musíme počítat i v první polovině nového pracovního týdne. Ochladí se po přechodu studené fronty. V pondělí bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 15 až 19 °C. V úterý bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 15 až 19 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 11 až 15 °C.

Co můžeme od podzimu čekat?

Mlhy

Nejmlhavějším místem na světě, přes 200 dní v roce s mlhou, je oblast Atlantského oceánu Grand Banks, jež leží u pobřeží Newfoundlandu. Mlha v suchých oblastech slouží jako významný zdroj srážek - obsahuje až 0,5 ml vody na metr krychlový. Mlha má nebezpečný dopad na vnímání rychlosti řidičů. Rychlost vnímáme v periferním vidění s ostatními předměty kolem silnice, v mlhavých podmínkách je však kontrast periferního vidění výrazně snížen. Často tak překračujeme rychlost. Mlha je stav v atmosféře, kdy je dohlednost snížena v jednom směru na méně než 1000 metrů. Pokud je dohlednost vyšší než 1000 metrů, hovoříme o kouřmu. A pokud je relativní vlhkost vzduchu nižší než 70 %, hovoříme o zákalu. Nejvíce nebezpečná je mrznoucí mlha. Ta bývá velmi nebezpečná v kombinaci s čerstvým nebo silným větrem, protože se při něm vytváří námraza.

Zbarvení a opadávání listů

Prvním impulsem pro zbarvení listů je zkracující se délka slunečního svitu, druhým pak počasí. Pokud nejnižší noční teploty neklesají pod bod mrazu a převládá slunečné počasí, potom je v listech dostatek antokyanů a listí se zbarví do červené. Po nočních mrazech převládají v listech barviva zvaná karotenoidy a listy jsou žluté nebo oranžové. Platí, že čím méně je vody v půdě, tím dříve se začne listí barvit a opadávat. Pokud naopak panuje teplotně nadprůměrné podzimní počasí, může listí na stromech vydržet až do poloviny listopadu.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová. Blesk

Fotogalerie
28 fotografií