Pracovní týden bude psát stále stejný scénář

Počasí během pracovního týdne bude psát stále stejný scénář – zataženo, místy mrznoucí mlhy, ojediněle mrznoucí mrholení. Během dne ojediněle polojasno. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 1 až 5 °C.

Od čtvrtka, tj. 1. prosince, když startuje meteorologická zima, budou ranní minima klesat až k -3 °C a odpolední teploty se budou nejčastěji zastavovat mezi 0 až 4 °C. I nadále bude převládat zataženo a mlhavo.

O víkendu vyražte do horských oblastí

V nižších polohách zůstane počasí neměnné také během druhého adventního víkendu. Na horách ale bude místy polojasno. V sobotu bude zataženo, místy mrznoucí mlhy, ojediněle slabé sněžení. Ojediněle polojasno. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 0 až 4 °C.

V neděli bude zataženo, místy mrznoucí mlhy, ojediněle slabé sněžení. Ojediněle polojasno. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. A změnu v počasí nepřinese ani počátek prosince. Mikulášské oteplení, které najdeme často v pranostikách, se letos konat nebude.

Jaká bude letošní lyžařská sezóna?

První vleky se rozjely už během prvního adventního víkendu a tradičně v Krkonoších na Černé hoře. A během následujícího víkendu jich bude v provozu více.

Mnoho přírodního sněhu sice padat nebude, ale teploty se budou v hladině 850 hPa držet pod bodem mrazu a budou dobré podmínky pro umělé zasněžování. Pokud nepřijde výrazná obleva před Vánocemi, budou podmínky pro lyžaře na horách dobré.

Bez slunce se může dostavit podzimní blues

Za sezónní špatnou náladu a podzimní únavu může nedostatek denního světla a slunečního svitu, které je zodpovědné za produkci „hormonu štěstí“ serotoninu. Místo toho tělo produkuje nadbytek melatoninu, „hormonu spánku“. Podzimní únava tedy není imaginární, ale evoluční pozůstatek lidské hibernace.

Podzimní blues je relativně častý jev -  lékařsky označována jako sezónní afektivní porucha – projevuje se zhoršenou náladou, apatií, letargií, klesající motivací, chuti na sladké, únavou a zvýšenou potřebou spánku. Ženy jsou postiženy častěji než muži; mladí dospělí častěji než starší. 

Vývoj meteorologické situace můžete sledovat na radaru Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Fashion tips: Jak vrstvit oblečení na podzim a v zimě? Videohub

Fotogalerie
18 fotografií