Pátek bude nejchladnější den pracovního týdne a během noci očekáváme od jihozápadu slabé sněžení. Nejméně oblačnosti tak bude po ránu – ojediněle polojasno, ojediněle mrznoucí mlhy nebo zataženo až oblačno. Postupně bude od jihozápadu docházet k dalšímu přibývání oblačnosti – k velké oblačnosti se přidá slabé sněžení, v nejnižších nadmořských výškách to může být zpočátku i déšť se sněhem. Spadne od 0 do 5 cm sněhu. Počasí u nás ovlivní brázda nízkého tlaku vzduchu od jihozápadu. Teple se oblékněte – teploty se budou pohybovat mezi -1 až 3 °C.

Výstraha meteorologů

„Očekáváme od jihu sněžení, při kterém napadne na západě a jihozápadě Čech dva až osm centimetrů nového sněhu při intenzitě až kolem jednoho centimetru za hodinu. V jihozápadní polovině území se po sněžení budou při poklesu teploty pod bod mrazu lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky,“ uvedl ČHMÚ.

Výstraha před sněhem začne platit dnes v 17:00 a potrvá do sobotních pěti hodin ráno. Týká se především Karlovarského a Plzeňského kraje, dále jihozápadní části Ústeckého a Středočeského kraje a severozápadní poloviny Jihočeského kraje. Výstraha před náledím, která bude platná od dnešních 18:00 až do 8:00 v sobotu, se týká celé západní poloviny Česka včetně Středočeského kraje, Prahy, Vysočiny, a západního okraje Libereckého a Jihomoravského kraje.

O víkendu bude proměnlivo, v sobotu i se sněžením

V sobotu bude zataženo, místy sněžení, během dne v nížinách i déšť se sněhem. Ojediněle mrznoucí mlhy nebo mrznoucí mrholení. Během dne ustávání srážek. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. V neděli bude zataženo, místy sněžení, postupně se bude hranice sněžení zvedat do cca 700 m nad mořem. V nižších polohách očekáváme déšť, déšť se sněhem nebo srážky mrznoucí. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

Teploty sledujte na radaru Blesku

Výhled počasí na prosinec

5. až 10. 12.

Zpočátku období zataženo, mrznoucí mlhy, ojediněle mrznoucí mrholení nebo slabé sněžení. Postupně zataženo až oblačno, místy déšť, od středních poloh déšť se sněhem nebo sněžení. Místy srážky mrznoucí. Koncem období sněžení i v nížinách. Jen přechodně polojasno. Nejnižší noční teploty 3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až 6 °C. 

11. až 20. 12.

Oblačno až polojasno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, ve druhé polovině období postupně v nížinách a středních polohách srážky smíšené, přechodně i dešťové. Nejnižší noční teploty 0 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až +2°C.

21. až 31. 12.

V první polovině období oblačno až polojasno, občas sněžení, v nížinách déšť se sněhem. Postupně přibývání oblačnosti a sněhové přeháňky na většině území. Nejnižší noční teploty 0 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až 3 °C.

Jaká bude meteorologická zima 2022/23?

Na přesné předpovědi počasí v Evropě střední na tak dlouhé časové období jsme krátcí. Napovědět nám mohou sezonní výhledy počasí, které vydávají velká evropská a americká centra. Ty zatím počítají v Evropě střední teplotně mírně nadprůměrnou zimu a srážkově průměrnou. To ale neznamená, že se nesetkáme sem tam se sněhovou kalamitou nebo ledovými dny.

Fotogalerie
45 fotografií