S možností vzniku náledí by měli počítat lidé v Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském kraji a na jihozápadě Středočeského a Ústeckého kraje od dnešních 21:00 do pátečních 11:00.

Hrozí při něm úrazy při uklouznutí a problémy může náledí způsobit také v dopravě. Chodci a řidiči by proto měli být na cestách maximálně opatrní, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven, uvedli meteorologové.

Meteorologové rozlišují podle způsobu vzniku mezi ledovkou a náledím. Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím kapek deště na povrchu země. Vzniká i zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu.

Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení. Vzniká v případech, kdy ve výšce je teplý vzduch, z něj prší a déšť padá na prochlazený zemský povrch, větve stromů či elektrická vedení s teplotou pod bodem mrazu. Vodní kapky se po dopadu na zem či předměty rozlijí, okamžitě mrznou a vytvářejí ledovku – průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem.

Sledujte radar Blesku

Video
Video se připravuje ...

Tipy na zimní výlety v Moravskoslezském kraji Videohub

Fotogalerie
27 fotografií