Ve východní polovině Čech a na Vysočině, kde v uplynulých hodinách pršelo nebo sněžilo, se bude od noci místy tvořit při poklesu teplot pod nulu náledí či zmrazky. S jejich tvorbou je třeba počítat do středečního dopoledne, sdělil dnes ČTK Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli kluzkým chodníkům a silnicím by měli být obezřetní chodci i řidiči.

Řidiči zažívají v těchto týdnech podle silničářů nejnebezpečnější část zimy. Velmi rizikové je namrzání mostních konstrukcí. Teď je období, kdy se střídají teploty těsně kolem nuly, přes den do tří čtyř stupňů a v noci padají těsně pod bod mrazu, řekl Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má ve správě kolem 5000 mostů na silnicích první třídy a dálnicích v ČR.

Pozor na horách

V horských oblastech Libereckého kraje v noci sněžilo, připadlo několik centimetrů sněhu. Na silnicích v Jizerských horách a západní části Krkonoš je rozbředlá, nebo nová vrstva sněhu, a to včetně hlavních tahů. Jinak jsou povrchy vozovek v kraji mokré.

Aktuální počasí sledujte na radaru Blesku

Také provoz na silnicích v Jeseníkách v úterý ráno zkomplikovalo sněžení. Vozovky ve vyšších polohách pokrývá vrstva rozbředlého sněhu a sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V nižších polohách Olomouckého kraje prší a silnice tam jsou holé a mokré.

Husté sněžení v noci zasáhlo vyšší polohy horských okresů Jeseník a Šumperk. Na silnice vyjely sypače s pluhy. Po chemickém posypu tam ráno hlavní silniční tahy pokrýval rozbředlý sníh. V okolí Ostružné a obce Vidly je na vozovce sněhová kaše. Dohlednost na silnicích snižují sněhové přeháňky a místy i mlha, upozornili cestáři.

Komplikace ve středních Čechách 

Sníh zkomplikoval dopravu na Benešovsku a Kutnohorsku, na silnici I/3, hlavním tahu z Prahy na Tábor, jsou kolony. Silničáři mají podle pracovníka dispečinku v těchto dvou okresech v terénu veškerou techniku, na Kutnohorsku vyjely i traktorové radlice.

Video
Video se připravuje ...

Kamiony zaseknuté ve sněhové kalamitě na Votickém kopci (6.12.2022) Aktu.cz

Na I/3 u Votic na Benešovsku havarovaly nákladní vozy. Podle policejního mluvčího Pavla Truxy nejsou hlášené žádné vážné dopravní nehody. „Silnice blokují nákladní vozidla, která nemohou projet,“ řekl Truxa.

Policie nakonec musela kolem 10:00 dálnici D3 z Tábora do Prahy kvůli hustému sněžení uzavřít. Řidiči by neměli využívat jako objízdnou trasu silnice II. a III. třídy, jelikož jsou špatně sjízdné. „Kolony se začaly tvořit u středočeského Miličína, kde jsou ve směru na Prahu nepojízdné kamiony,“ řekla mluvčí. Právě za Miličínem je nájezd na dálnici D3, která vede až do Českých Budějovic.

Video
Video se připravuje ...

Kolony na dálnici D3 kvůli sněhové kalamitě (6.12.2022) Aktu.cz

Provoz na dálnici D3 byl v omezeném režimu obnoven kolem 11:20. Kolona, jež vznikla po uvíznutí několika kamionů, se pomalu rozjíždí.      

Středočeský radní pro silniční dopravu Karel Bendl (ODS) dnes ráno řekl, že pracovníci správy a údržby silnic drží hlídky a jejich dispečink jsou v nepřetržitém provozu. „Cestáři jsou připraveni, ovšem často narážejí na problém řidičů kamionů, kteří nedodržují předpisy, vyjedou třeba na letních pneumatikách a zatarasí komunikaci, která má být posolena nebo na které má být odstraněn sníh. Způsobí nám tím komplikaci, že i ten sypací vůz uvízne v koloně a nemůže se tam dostat,“ uvedl Bendl.

Konečně, okolo 13. hodiny oznámil Bohumil Taraba z dispečinku krajských silničářů, že na středočeských silnicích aktuálně nezaznamenávají žádné problémy. Podle Taraby kontrolují sjízdnost silnic cestmistři a technika je jen na několika místech, kde silničáři předpokládají, že bude třeba silnici opakovaně ošetřit. „Je to kontrola jednotlivých úseků," uvedl Taraba.

Pro nákladní vozidla je opět průjezdná silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Průjezd tímto místem byl omezený kvůli uvízlému kamionu.

Nehoda na Pelhřimovsku

Při dopravní nehodě aut u Nového Rychnova na Pelhřimovsku se dnes zranili tři lidé, včetně dvou dětí. ČTK o tom informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Silnice na Vysočině jsou dnes místy špatně sjízdné kvůli sněhu, nasněženo bylo i u Nového Rychnova.

Nehoda se stala po 8:00 na silnici vedoucí z Nového Rychnova do obce Sázava. Na silnici třetí třídy ležela podle zjištění zpravodaje ČTK vrstva neupraveného sněhu, ve které byly vyjeté koleje. Nehoda se stala v místě zatáček a prudšího stoupání.

Okolnosti nehody vyšetřuje policie. Podle její mluvčí Dany Čírtkové se střetla dvě osobní auta. Zranění jsou podle ní spíš lehká. „Nehod je dneska hodně, kolegové jsou ještě na místě,“ řekla ČTK po 9:30.

Potíže i kvůli mlze

V Krušných horách začal dnes ráno padat sníh. Silnice jsou vlhké, podle silničářů sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Chomutovsku se mohou na některých cestách řidiči setkat s rozbředlou vrstvou sněhu.

Dohlednost je místy horší i kvůli mlze. Policejní web policie uvádí, že se u Horního Jiřetína na Mostecku srazila dvě auta.

Domácnosti bez proudu

Bez elektřiny je na jihu Čech a částečně i na Vysočině kvůli silnému sněžení 22 0000 odběrných míst. Počet poruch na vedení vysokého napětí z ranních 20 stoupnul na aktuálních 41 událostí. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

„Poruchy se ve větší míře začaly objevovat kolem páté hodiny ranní. Nejčastějšími důvody jsou pády stromů a větví, které nevydrží nápor těžkého mokrého sněhu, do vedení. Některá omezení se nám daří obnovovat, jiná naopak vzhledem k povaze poruch přibývají,“ uvedl Šperňák.

I ve Středočeském kraji se kvůli těžkému sněhu ocitly bez proudu tisíce domácností. Hodinu před polednem měli energetici hlášeno osm poruch na vedení vysokého napětí a 2800 domácností bylo bez elektřiny. Potíže byly hlavně na Kutnohorsku a Benešovsku, řekla mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Stojící vlaky na jihu Čech

Silné sněžení zkomplikovalo dopravní situaci na jihu Čech. Na některých vozovkách mohou stát uvízlé kamiony. ČTK to řekl Karel Huisl z dispečinku správy a údržby jihočeského kraje. Dodal, že od nočních hodin silnice udržují pluhy a sypači. Problémy jsou také na železnici, provoz se zastavil na pěti železničních tratích, uvedly České dráhy na twitteru.

„Večer začalo pršet a v noci se déšť změnil na sníh. Snažíme se silnice hodně solit, ale nějakou dobu trvá, než to začne působit a vrstva sněhu se rozjezdí,“ uvedl Huisl. Uvízlé nákladní vozy stojí například u Lišova a u Strážkovic na Českobudějovicku. „Bohužel se tradičně stává, že některé kamiony mají stále letní pneumatiky. A v takových podmínkách pak někde zůstanou stát,“ řekl.

Kvůli sněžení také nejezdí některé vlakové spoje. Vlaky nejezdí na několika místech na trati Linec - České Budějovice - Praha. Dále jsou mimo provoz některé úseky na železnici mezi Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi na Jindřichohradecku, Táborem a Bechyní na Táborsku nebo Třeboní na Jindřichohradecku a Českými Velenicemi. Vlaky většinou nejezdí kvůli poškozenému trakčnímu vedení nebo popadaný stromům. Nejezdí také vlaky mezi Horním Dvořištěm a Rybníkem na Českokrumlovsku a stojí i úsek Hluboká nad Vltavou – Zliv.

Na některých tratích jsou popadané stromy a větve. Omezení se týká i trati Č. Budějovice - Plzeň.

Honsová: Napadlo až 10 cm sněhu, vydatné sněžení bude střídat náledí a zmrazky

Noc na úterý byla bohatá na srážky – nejvyšší srážkové úhrny hlásí Jihočeský kraj – kdy v Českých Budějovicích spadlo 20 mm, během noci déšť rychle přecházel od středních poloh do sněžení, nad ránem hranice sněžení místy ještě klesala. Hodinové srážkové úhrny se pohybovaly až na 3 mm.

Šesté prosincové ráno už ojediněle přineslo teploty lehce pod bodem mrazu a pás i vydatných srážek se táhl z jižních Čech, přes Středočeských kraj po Liberecký. Většinou se od 400 m nad mořem jednalo o mokrý a těžký sníh.

Nejvíce sněhu napadlo v Jihočeském kraji a na Českomoravské vrchovině - po ránu leželo – v Českých Budějovicích 8 cm sněhu, v Temelíně 9 cm, v Košeticích 10 cm sněhu.

Oblačnosti a srážek ale očekáváme hodně po většinu dne - srážky budou od západu ustávat až večer. A místy budou i nadále zůstávat vydatné. Počasí u nás je pod vlivem tlakové níže. Bude zataženo, déšť se sněhem nebo dešťové přeháňky, od středních poloh sněžení nebo sněhové přeháňky. Od středních poloh se může tvořit souvislá sněhová pokrývka. Na horách napadne až 10 cm sněhu. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 0 až 5 °C.

Pozor! Během noci na středu budou teploty místy klesat pod bod mrazu a tvořit se bude náledí a zmrazky na silnicích. V noci očekáváme oblačno až zataženo, na většině území sněhové přeháňky, na horách sněžení. Teploměr ukáže 1 až -2 °C.

A zimní charakter počasí bude pokračovat také během středy. Po ránu a dopoledne pozor na náledí, místy i na sněhovou pokrývku. Během dne bude oblačno, přechodně až zataženo, občas sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem. Na horách sněžení - na horách napadne až kolem 5 cm sněhu. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C.

Na nebezpečné meteorologické jevy velký pozor také v následujících dnech – i nadále může řidiče překvapit sněžení a zejména po ránu tvorba náledí a zmrazků. 

Fotogalerie
64 fotografií