Podle policie se na D6 srazilo14 vozidel, mezi nimi dva autobusy a dvě nákladní auta. „Na dálnici D6 zasahují záchranáři z Ústeckého, Středočeského, Karlovarského a Plzeňského kraje. Dvě osoby s vážným zraněním transportoval vrtulník. Rozsah zranění u dalších osob zatím neznáme,“ řekl mluvčí záchranné služby Prokop Voleník. Dodal, že z Ústeckého kraje se stala jedna velká ledovka. Do 17:00 vyráželi záchranáři k 50 lidem, kteří se zranili po pádu na kluzkém chodníku.

Radnice v Lounech vyhlásila kalamitní stav.

Dopravních nehod je v kraji více. Policisté od 17:00 vyjížděli asi k 40 haváriím. Podle policejního webu na dálnici D8 na 84. kilometru směrem na Německo narazilo auto do svodidel. Další nehody jsou hlášené na Děčínsku, Litoměřicku i Mostecku. Jde o srážky vozidel nebo o nárazy aut do překážek. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

Problémy jsou hlášené také na železnici. Rychlík číslo 615 uvázl na trati mezi Litvínovem a Oldřichovem kvůli námraze. Na místo přijel náhradní vůz, ostatní spoje událost nepoznamenala.

Ledovka pokryla i Karlovarský kraj

Na promrzlých vozovkách i chodnících se tvoří ledovka. Místy, hlavně ve vyšších polohách padá sníh s deštěm. Silničáři upozorňují, že i když jsou silnice ošetřené, mohou rychle namrzat. Kvůli uklouznutí na ledě vyjížděla záchranná služba od dopoledne do 19:00 ke čtyřicítce případů. Na ledovkách se stalo několik nehod, některé silnice jsou preventivně uzavřeny.

Od začátku mrznoucích srážek do 19:00 měli záchranáři 41 výjezdů kvůli uklouznutím na ledě. Nejčastěji jde o tržné rány, zlomeniny rukou a nohou, řekl mluvčí záchranné služby Radek Hes. Nárůst výjezdů oproti běžnému dni je 25 procent, upřesnil Hes.

Hlavně na silnicích nižších tříd se stalo několik autonehod, které se obešly bez zranění, například u Kynšperka, v Kraslicích nebo u Teplé. Silnice z Mariánských Lázní na Kladskou byla kvůli ledovce zcela uzavřena.

Zatímco první polovina tohoto týdne bude ještě spíše mrazivá, postupně se ale oteplí. Na Štědrý den může být dokonce více než deset stupňů Celsia. Na většině území bude o svátcích pršet.

Naměřili - 22,1 °C

Teploty v noci na dnešek padaly výrazně pod nulu. Nejchladněji z celé ČR bylo ve Volarech na stanici Luční potok, kde naměřili minus 22,1 stupně Celsia.

Ve druhé polovině noci se mrazy zmírňovaly a po ránu byly teploty většinou v rozmezí minus tři až minus osm stupňů, na Ostravsku a Opavsku nebo na Šumavě ale i pod minus 12 stupni. „Naopak na vrcholky Šumavy už dorazil teplejší vzduch a teploty tam jsou nad bodem mrazu, například Plechý nebo Špičák hlásí dva stupně Celsia, teplo je po ránu i ve Frýdlantském výběžku,“ uvedl ČHMÚ na svém facebooku.

V úterý budou nejvyšší denní teploty plus jeden stupeň Celsia, ve středu to mohou být už plus tři stupně, v Čechách a ve Slezsku místy až plus pět. Ve středu bude odpoledne a večer na většině území pršet. Na severu a východě může být déšť mrznoucí, což znamená riziko ledovky. V oblastech nad 900 metrů nad mořem bude později sněžit.

Problém s ledovkou i v Německu

Ledovka přitom komplikuje i život v některých částech Německa. Meteorologové lidem doporučují, aby pokud možno zůstali doma a při cestách autem přizpůsobili jízdu stavu vozovky. Podle agentury DPA některé školy pro jistotu zrušily vyučování a mnohé parky a vánoční trhy zůstaly zavřené.

Německé dráhy kvůli namrzání kolejí přechodně snížily rychlost, jakou mohly jezdit vlaky, a varovaly cestující před zpožděními. Některá letadla na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem odstartovala později. Zcela zrušeno bylo zatím asi 180 z 1100 příletů a odletů plánovaných na dnešek.

Přibývá i úrazů. Boural autobus

V Hamburku za dnešní dopoledne zaznamenali více než 200 úrazů souvisejících s ledovkou. V jedné tělocvičně záchranáři zřídili centrum pro příjem chirurgických pacientů.

Při nehodě linkového autobusu v okrese Offenbach nedaleko Frankfurtu nad Mohanem se zranilo 16 lidí. Autobus na ledovce sjel z vozovky a narazil do stromu. V Norimberku a Rostocku dnes s ohledem na bezpečnost návštěvníků zůstane zavřená zoologická zahrada. Neotevře ani vánoční trh ve městě Chemnitz (Saské Kamenici).

V dalších dnech se má v Německu oteplovat, na jihozápadě země se rtuť teploměru přehoupne přes deset stupňů Celsia už dnes.

Video
Video se připravuje ...

Jak neupadnout na ledu: Zkuste chůzi jako tučňáci! Adam Jaroš, Blesk TV

Fotogalerie
49 fotografií