Rychnov na Jablonecku vyhlásil kalamitu, zavřené jsou zatím dvě ulice. „My to tady máme tak, že je to vesměs všechno do kopce a nám se tam vozidla technické údržby vůbec nedostanou,“ řekl starosta Tomáš Levinský.

Podle něj ve městě prší na zmrzlou zem a i přes veškerou snahu se jen těžko daří držet silnice sjízdné a chodníky schůdné. „Používáme inertní posyp, přidali jsme i chemický, ale zatím to nefunguje,“ dodal Levinský.

Ledovka znovu trápí i Ústecký kraj.  Zdravotnické operační středisko krajské záchranné služby přijalo od pondělí, kdy v regionu problémy kvůli počasí začaly, téměř 1300 hovorů na tísňovou linku. ČTK to řekl mluvčí záchranné služby Prokop Voleník. Apelují proto na obyvatele, aby z domova vycházeli pouze v nezbytných situacích.

Silničáři mají v terénu znovu veškerou techniku. Komunikace chemicky ošetřili. V regionu sněží například na dálnici D8 na Ústecku nebo na silnici I/7 na Chomutovsku, jinde prší a na vymrzlých cestách se tvoří souvislá vrstva ledu. U Peruce na Lounsku havaroval sypač. Ledovka je u obce Mnetěš na Litoměřicku, kde je zhruba kilometrový úsek průjezdný jen s obtížemi.

Uzavřeny zůstávají silnice z Hřenska do Jetřichovic a z Hřenska do Janova na Děčínsku. Nesjízdná silnice kvůli náledí je také například v ulici Komenského v Roudnici nad Labem, kluzká vozovka je u Hadích lázní a v ulici Pražská v Teplicích.

Ledovka v Ústí nad Labem (20. 12. 2022)
Autor: ČTK / Hájek Ondřej FOTO STUDIO H

Namrzlé jsou i cesty, které byly v úterý po ošetření solí schůdné. Teplice na webu informovaly, že je námraza na trolejovém vedení a některé spoje MHD jezdí se zpožděním nebo vůbec nevyjely. Na některých linkách byly nasazeny autobusy. Problém v MHD způsobil také nedostatek řidičů, kteří se kvůli ledovce nedostali včas do práce. „Velké nebezpečí hrozí stále na chodnících, a proto prosíme občany, aby pokud to není nutné, odložili svoji cestu na později. Víme, že to není vždy možné. Hlavní chodníky se snažíme ošetřovat solí, která ale kvůli padajícímu dešti nefunguje, jak by měla a povrch zůstává stále velmi kluzký,“ uvedlo město. O zpoždění na linkách kvůli námraze informoval na webu také ústecký dopravní podnik.

Autobusy v okolí Prahy jezdí odklonem, neobsluhují některé zastávky, nabírají velká zpoždění. „Největší problémy hlásí západ, především Slánsko,“ uvedl PID. Větší množství problémů je také na Rakovnicku. Všechna omezení aktualizuje PID na svém webu. Podobná situace byla v okolí hlavního města také v úterý.

Upozornění na tvorbu ledovky ve středu platí pro všechny kraje s výjimkou jižních Čech, jihovýchodu Středočeského kraje a severu Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Pro Ústecký a Liberecký kraj platí upozornění na silnou ledovku o tloušťce přes dva milimetry.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V Karlovarském kraji se ledovka vytváří už třetí den. Hlavní tahy jsou po solení mokré nebo se zbytky sněhu, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ledovka se na silnicích vytváří hlavně na méně frekventovaných silnicích nebo tam, kde se používá inertní posyp. Teploty se ráno pohybovaly okolo dvou stupňů Celsia pod nulou a padá mrznoucí déšť.

Kvůli ledovce se staly hned ráno nehody v Chodově v Husově ulici nebo v sokolovské Tovární ulici. Nehoda autobusů zablokovala i Nádražní ulici v Aši, v příkopě skončilo auto také u Libé na Chebsku.

Způsobit může také výpadky v dodávce elektřiny nebo v zásobování. Meteorologové doporučují lidem, aby omezili vycházení a jízdy autem. V případě, že jízdu autem nemohou odložit, měli by podle nich jet mimořádně opatrně a měli by počítat s výrazným prodloužením doby jízdy.

Od pondělí měly kvůli ledovce problémy desítky autobusových spojů, vedle Prahy, Středočeského, Ústeckého či Libereckého kraje byly například i na jižní Moravě. Velké nehody se staly na dálnicích D6 a D1. Ledovka pokryla i chodníky, a tak záchranáři ošetřili stovky zraněných, nejčastěji utrpěli pohmožděniny, vykloubeniny a zlomeniny.

Video
Video se připravuje ...

Ledovka na dálnici D6: Velké komplikace v dopravě a hromadná nehoda! Na místě kolem 40 zraněných. Aktu.cz

Fotogalerie
38 fotografií