Na vozovkách ve Zlínském kraji se dnes ráno místy tvoří ledovka. Silničáři před ní varují především na Vsetínsku a ve východní části Kroměřížska. Mokré silnice na Vsetínsku mohou také namrzat, v horských oblastech okresu na nich zůstává nesouvislá uježděná vrstva sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností.

Silničáři vyjeli na jihu Čech přes noc do terénu s 23 sypači. Silnice jsou po jejich zásazích sjízdné. Podle meteorologů se ale začnou dnes v polohách nad 600 metrů tvořit sněhové jazyky, na hřebenech Šumavy i závěje. Nejnižší teplotu dnes naměřili na stanici Kvilda - Perla, minus 13 stupňů. Na Horské Kvildě bylo minus 12.

Ke zvýšené opatrnosti nabádají správci silnic řidiče i nadále ve vyšších polohách Olomouckého kraje. Fouká tam nárazový vítr, místy se mohou tvořit sněhové jazyky. Obezřetnost je na místě také na úsecích udržovaných inertně, leží na nich zledovatělá či ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Video
Video se připravuje ...

Tanvald: Kolona kamionů uvězněných v mrazu (30.1.2022) Aktu.cz

V Libereckém kraji dnes ráno mrzne, teploty někde klesly až k minus devíti stupňům, místy slabě sněží. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, na Českolipsku varují před zesilujícím větrem, fouká také na Frýdlantsku. Na základě zhoršení klimatických podmínek a špatné aktuální sjízdnosti uzavřeli silničáři v Libereckém kraji už od 11:00 pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem, původně měla uzavírka začít až v 16:00. Autobusy a osobní vozy tudy projedou. Omezení by zatím mělo platit do úterních 10:00.

Pod náporem ledu padají stromy

V Orlických horách a v Krkonoších v Královéhradeckém kraji dnes ráno sněžilo. Na Rychnovsku by si řidiči měli dát pozor na námrazu, uvedli silničáři. Meteorologové vydali pro severní část Trutnovska výstrahu před závějemi a sněhovými jazyky. Sněžku dopoledne zasáhl vítr o síle orkánu. V nárazech vítr na Sněžce dnes dosáhl rychlosti přes 141 kilometrů v hodině.

Policie kvůli pádům stromů dnes ráno uzavřela v Orlických horách silnici II/311 mezi Šerlichem a Orlickým Záhořím. Úsek je dlouhý 7,4 kilometru, informovala policie. Na stromech se vytvořila silná ledová námraza. Situaci by mohl ještě zhoršit očekávaný silný vítr, který by na horách podle meteorologů mohl mít rychlost přes 100 kilometrů v hodině

Policie na kluzkých silnicích dnes dopoledne evidovala několik nehod. U Nového Bydžova na Hradecku skončilo osobní auto v příkopě. V Jičíně narazil autobus bez cestujících do zaparkovaného kamionu. U obce Dobré na Rychnovsku na zledovatělé silnici uvázl kamion a cestu zablokoval.

Počasí v pondělí

Nárazy větru budou v pondělí s výjimkou východu území dosahovat rychlosti až 70 km/h, na horách kolem 110 km/h. Velký tlakový gradient nad Evropou způsobí tlaková níže, kterou Němci pojmenovali jako Nicolas. Ale s větrným počasím musíme počítat až do pátku – na horách se nárazy větru budou zastavovat na rychlosti až kolem 90 km/h a i v nižších polohách se budou nárazy větru přechodně pohybovat až na 70 km/h.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V pondělí bude převládat velká oblačnost - oblačno až zataženo, během odpoledne na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem nebo déšť. Na horách místy trvalé a vydatné sněžení. Noční teploty -2 až -6 °C, ojediněle až -8 °C. Denní teploty 0 až 5 °C.

„Dneškem začíná větrný týden na horách provázený přívaly sněhu. Napadnout by ho zde měly až desítky centimetrů. S tím budou souviset nebezpečné jevy. Už dnes nás v nižších a středních polohách potrápí nárazy jihozápadního až západního větru kolem 70 km/h, na horách to může být až 110 km/h,“ uvedl ČHMÚ na facebooku.

V úterý bude oblačno až zataženo, na většině sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem nebo déšť. Na horách opět sněžení trvalejší. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 0 až 5 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách déšť. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

Mnoho slunečních paprsků si neužijeme

A v rokenrolovém rytmu bude počasí pokračovat také ve druhé polovině pracovního týdne. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách déšť. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. V pátek bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nižších a středních polohách déšť nebo déšť se sněhem. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. Na víkendovém počasí se zatím jednotlivé výstupy modely neshodují – zatímco některé se přiklání k podobnému počasí jako na konci týdne – tedy odpolední teploty až na 5 °C a v nižších polohách déšť, jiné dávají mírné ochlazení a sněžení i v nížinách.

Výhled počasí na únor

Únor bude zimní na horách, v nížinách i zaprší

Období 1.-10.2.2023 Proměnlivá - převážně velká oblačnost - oblačno až zataženo, na většině území občas sněžení nebo sněhové přeháňky, které budou přechodně v nižších a středních polohách dešťové nebo smíšené. Jen přechodně polojasno. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy, ve druhé polovině období i nízká oblačnost. Ranní teploty 2 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti až kolem -10 °C. Denní teploty zpočátku období -3 až 4 °C.

Období 11.-20.2.2023 Oblačno, přechodně až polojasno, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, v nižších polohách déšť se sněhem nebo déšť. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 2 až -4°C, při zmenšené oblačnosti chladněji. Denní teploty -3 až 4 °C, přechodně kolem 6 °C.

Období 21.-28.2.2023 Oblačno až polojasno, občasné sněhové přeháňky, v nížinách převážně déšť nebo i srážky mrznoucí. Ranní teploty +1 až -5 °C. Denní teploty -1 až 4 °C.

Únorové extrémy v počasí

Vůbec nejvyšší únorová teplota byla naměřena 27. únor 1944 v Českém Krumlově a to 22 °C. Ale únorová dvacítka padla i nedávno 23. února 2021 ve Vyšším Brodě. Naopak nejnižší teplota 11.2. 1929 byla naměřena (doposud nejnižší teplota na našem území) -42,2 °C v Litvínovicích u Českých Budějovice. V únoru se často setkáváme s velkými teplotními skoky, ale i s velkou denní amplitudou, tedy rozdílem minimální a maximální denní teploty 21.2. 2012 denní amplituda Kvilda-Perla 32,8 °C. Největší výška sněhu připadá v únoru na Lysou hora 293 cm a to 29.2.1952.

Video
Video se připravuje ...

Při jakých teplotách raději zůstat s malým miminkem doma? Videohub

Fotogalerie
50 fotografií