Teploty na Šumavě druhým dnem klesly pod minus 20 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo opět na stanici Perla u Kvildy na Prachaticku, kde naměřili minus 28,3 stupně Celsia

„Jsou to hodnoty pro tuto oblast v zimě celkem typické. Rekord pro dnešní den však překonán nebyl, protože v roce 2005 Perla naměřila minus 34,8 stupně Celsia,“ uvedl Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Jak bude dál? Sledujte radar Blesku

V Pohoří na Šumavě v Novohradských horách bylo minus 27,1 stupně Celsia. Šumavský Březník pak naměřil minus 24,9 stupně Celsia. Teploty v nižších polohách se pohybovaly v rozmezí od minus deseti do minus 14 stupňů Celsia.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes jasno, místy přechodně polojasno, zpočátku ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty pak budou mimo sněhové pokrývky -8 až -12 °C.

Nehoda autobusu: Čtyři zranění

Vlivem počasí došlo i na nehody. Na silnicích u Lanškrouna na Orlickoústecku se dnes ráno lokálně vyskytovaly námrazy. Na silnici I/11 přes Červenovodské sedlo na Orlickoústecku řidiči musí použít sněhové řetězy, uvedli krajští cestáři na webu.

U Slatiňan na Chrudimsku se dnes srazil autobus a auto, čtyři cestující zůstali kvůli silnému mrazu uvnitř autobusu.

„Čtyři zraněné osoby, to je bilance ranní nehody u Slatiňan. Střetl se zde autobus a auto. V autobusu cestovalo 11 osob. Z důvodu silného mrazu zůstaly 4 osoby uvnitř autobusu, dalších 7 cestujících se samovolně evakuovalo. Zajistili jsme vozy proti vzniku požáru a úniku náplní,“ uvedli hasiči z HZS Pardubického kraje na twitteru.

K minus 20 stupňům klesly dnes ráno teploty i v Teplicích nad Metují na Náchodsku. Kolem minus 15 stupňů se teploty pohybovaly v Krkonoších, v Trutnově a ve Vrchlabí. Jinde v kraji bylo nejčastěji mezi minus osmi až minus 14 stupni Celsia. Pro Trutnovsko, Náchodsko a Rychnovsko nadále platí výstraha meteorologů před silným mrazem. Trvá do středečního dopoledne.

Odborníci na webu přidávají i doporučení ke zmírnění následků mrazů. Varují před nebezpečím prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. „Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ dodávají. 

Nejvyšší denní teploty pak budou -3 až +1 °C, v 1000 m na horách kolem -7 °C. Slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr do 3 m/s, na Moravě místy vítr mírný 2 až 5 m/s.

Mráz vydrží až do víkendu

Jinak tomu nebude ani ve středu, kdy se čeká jasno až polojasno. Zpočátku místy nízká oblačnost, ojediněle mrznoucí mlhy, na severovýchodě ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při malé oblačnosti a sněhové pokrývce místy kolem -12 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný východní nebo jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, jen ojediněle zataženo nízkou oblačností. Noční teploty -4 až -8 °C, ojediněle kolem -10 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. V pátek bude jasno až polojasno, jen ojediněle zataženo nízkou oblačností. Noční teploty -4 až -8 °C, ojediněle -10 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Předpověď počítá s tím, že se oteplí až o víkendu. 

 

Fotogalerie
32 fotografií