Nad východní polovinu Česka se může v neděli přesunout písečný prach ze Sahary. Jemný poprašek podobný pylu dokáže snížit množství dopadajícího slunečního záření, a tím ovlivnit teploty, upozornili dnes meteorologové. Dalším charakteristickým rysem tohoto zajímavého jevu je neobvyklé zabarvení nebe do oranžových či červených tónů, zejména při východu a západu slunce.

Sledujte radar Blesku.

"Zítra (v neděli) během dne se patrně nad východní polovinu ČR nasune od jihozápadu ve vysoké oblačnosti saharský prach. Jeho přítomnost dokáže oblačnost výrazně 'zhustit', a tím pádem snížit množství dopadajícího záření a ovlivnit tím teploty," uvedli meteorologové. Nedělní červánky mohou být podle nich výraznější než obvykle.

Fenomén vzniká při bouřích nad Saharou, při kterých se zvedne velké množství písku do vzduchu. Díky síle větru se pak písečný prach může dostat až do Evropy či okolních afrických států.

Objevuje se i v České republice v podobě červenožlutého poprašku na oknech či automobilech. V zimě se může čerstvě napadaný sníh zbarvit do žluta až oranžova, jindy zase lidé mohli pozorovat zabarvený déšť.

Vzduch naplnily pyly, alergikům začalo jarní trápení

Zatímco prach ze Sahary je jevem objevujícím se zřídka, co aktuálně trápí řadu Čech podstatně více - a jen tak trápit nepřestane - jsou jarní alergie.

Ještě neskončila sezona viróz, a už je tady „senná rýma“. V ovzduší převládá pyl lísky a olše. Kvést už ale začíná také vrba jíva. Její chundelaté kočičky jsou sice oblíbeným symbolem jara, ale také zdrojem agresivního pylu. V povětří navíc poletují i zrna z topolu, tisu a cypřiše. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tak už rozsvítil svůj pylový semafor.

Zatímco před týdnem byla mapa ještě zelená a žlutá vesměs na jihu Moravy, nyní už zoranžověla, a místy dokonce zčervenala. Nejhorší situace je na jihu Čech a ve Slezsku. „Doporučujeme nejezdit autem s otevřenými okny a vyplachovat nos fyziologickým roztokem,“ radí odborníci ČHMÚ.

Ohrožení pylem ke dni 11. 3. 2023
Autor: Blesk

Alergici v Česku byli před týdnem v klidu, mírné ohrožení pylem bylo jen na Moravě.

Ohrožení pylem ke dni 18. 3. 2023
Autor: Blesk

Lidé citliví na pyl kýchají a situace se bude dál zhoršovat.

Ochlazení v pátek

Úlevu alergikům přinese jen pobyt v nejvyšších partiích našich hor, kde je probouzení zeleně pomalejší. Množství pylu ve vzduchu souvisí s počasím. S vyššími teplotami a delším slunečním svitem se pro alergiky situace zhoršuje, nejlépe se pak dýchá po dešti.

Jak bude na přelomu týdne? (18.3.2023)
Autor: Blesk

Nejbližší dny budou teplé, ve středu můžeme výjimečně naměřit až 20 stupňů. Ochlazení s deštěm přijde v pátek.

Video
Video se připravuje ...

Zvláštní úkaz na Slovensku: Dálnicí se prohnala písečná bouře Polícia SR - Bratislavský kraj

Fotogalerie
43 fotografií