Už během pondělního dne počítejte na většině území se sněžením nebo sněhovými přeháňkami, které budou místy intenzivní - tvořit se bude přechodně sněhová pokrývka a přeháňky budou výrazně snižovat dohlednost. Ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Pozor! Bude větrno - nárazy větru se budou pohybovat mezi 70 km/h, na horách až 110 km/h, což je síla větru, která působí škody. V kombinaci se sněžením se budou, zejména na horách, tvořit sněhové jazyky.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Jinak bude zataženo až oblačno, na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky, zpočátku dne v nižších polohách i déšť se sněhem nebo déšť, na východě sněžení pouze na horách, postupně bude hranice sněžení klesat také tam. Místy se budou vyskytovat sněhové krupky. Odpolední teploty 2 až 7 °C, pocitové o poznání nižší kvůli větru.

Při přechodu současné studené fronty zatím nejvíce sněhu, sedm centimetrů, napadlo ráno v Liberci. „Sedm centimetrů sněhu hlásí i Děčínský Sněžník. Pěkně bílo je i na Frýdlantsku,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku.

Noční mráz udeří na celém území v úterý a ve středu

V úterý bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty 0 až -5 °C. Denní teploty 2 až 6 °C Větrno – nárazy větru budou opět v nárazech dosahovat rychlosti až 70 km/h. Ve středu bude polojasno, během dne od západu oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách déšť se sněhem, postupně sněžení pouze na horách. Ranní teploty 0 až -5 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

Upozornění před silným větrem podle ČHMÚ platí do úterního večera pro východní okresy Jihočeského kraje, pro Vysočinu a Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Se sněhovými jazyky je třeba podle meteorologů počítat od středních až vyšších poloh na severu a severovýchodě území, hlavně v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech.

Už ve čtvrtek až 15 °C

Citelné ochlazení ale bude pouze přechodné – nárůst teplot vzduchu přinese druhá polovina týdne. Už ve čtvrtek bude až 15 °C a srážky sněhové se budou přechodně vyskytovat pouze na vrcholcích hor. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. V pátek bude oblačno až zataženo, déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 11 až 15 °C.

Na víkend deštníky s sebou

Mnoho slunečních paprsků si neužijeme ani o víkendu. Převládat bude velká oblačnost. V sobotu bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 10 až 14 °C. V neděli bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 9 až 13 °C. Navíc počátek dalšího týdne přinese další mírný pokles teplot vzduchu. Na dvacítky to do Velikonoc rozhodně nevypadá.

Stromy letos kvetou rekordně brzy

Právě výrazně nadprůměrné počasí až na výjimky od poloviny února je velmi nezvyklé a způsobilo velmi brzký začátek vegetačního období a tím i kvetení ovocných stromů. V roce 1990 byl nástup vegetačního období ještě dříve než letos – v Hodoníně začaly kvést meruňky už 6.3. Podobně jako letos začal kvést ořešák 23.3. v roce 1924, opět na jižní Moravě. Naopak vpády studeného vzduchu jsou pro toto roční období typické – viz naposledy roky 2013, 2008, 2004, 2002.

Video
Video se připravuje ...

Sníh a vichr bičovaly Česko: Tvorba sněhových jazyků na Třebíčsku (11.3.2023) Aktu.cz

Fotogalerie
29 fotografií