Už pondělí bude bohaté na srážky – počasí u nás ovlivní oblast nízkého tlaku vzduchu. Bude zataženo, na většině území sněhové přeháňky nebo sněžení, v těch nejnižších polohách déšť se sněhem. Denní teploty -2 až 3 °C. Sněžit bude na většině území i během noci na úterý a v úterý ráno a dopoledne. Pozor na sněhovou pokrývku, která od vyšších poloh může být vysoká až kolem 10 cm. Jinak bude v úterý zataženo, zpočátku na většině území, postupně místy sněhové přeháňky nebo sněžení, v nížinách i déšť se sněhem. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty -2 až 3 °C. Ve středu bude oblačno, místy sněhové přeháňky nebo sněžení. Ranní teploty -3 až -8 °C, ojediněle až -10 °C. Denní teploty -3 až 2 °C. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

Ve čtvrtek a v pátek pozor na srážky mrznoucí

Ve čtvrtek bude oblačno, během dne přibývání oblačnosti a místy sněhové přeháňky nebo sněžení, ojediněle i srážky mrznoucí. Ranní teploty -4 až -8 °C, ojediněle až -10 °C. Denní teploty -3 až 1 °C. V pátek není vyloučené, že bude pršet i na horách. Očekáváme přechodný výrazný nárůst teplot vzduchu ve vyšších vrstvách atmosféry. Bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky nebo sněžení, postupně déšť, ojediněle i mrznoucí. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 0 až 5 °C. 

O víkendu na běžky

Už o víkendu se bude vracet pravý zimní charakter počasí – v sobotu se ještě mohou v nížinách přechodně vyskytnout i srážky smíšené, jinak už bude sněžit. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky nebo sněžení, v nížinách i déšť se sněhem. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty -2 až 2 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky nebo sněžení. Ranní teploty -3 až -8 °C. Denní teploty -3 až 2 °C. 

Jak dlouho vydrží zimní počasí?

Od 1. prosince, tedy od pátku, hovoříme o meteorologické zimě. Zimní počasí si tak letos pospíšilo. Během posledního listopadového víkendu sněhová pokrývka napadla na většině území – na vrcholcích Krkonoš na Luční boudě a Sněžce leželo 60 cm sněhu, což je nejvíce pro toto období za posledních 6 let. V Karlových Varech 10 cm, v Ústí nad Labem 12 cm, v Liberci 9 cm, v okolí Prahy 3 cm, v Ostravě 2 cm a v Brně 1 cm sněhu. A výhledy počasí zatím naznačují, že pravé zimní počasí vydrží i celou první prosincovou dekádu.

Fotogalerie
40 fotografií