V pátek budeme opět skloňovat ochlazení. Po relativně teplém ránu budou teploty kulminovat kolem poledne, během odpoledne se bude výrazně od severu ochlazovat - večer se bude teplota pohybovat jen kolem nuly. Jinak bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na horách sněžení. Během odpoledne se bude hranice rychle snižovat a sněhové vločky se dostanou i do nížin. Denní teploty kolem poledne 3 až 7 °C. Odpoledne ochlazování. A bude větrno. Ráno očekáváme ještě silný vítr o rychlosti 50 až 70 km/h, na horách až 90 km/h, během dne bude slábnout, i tak mohou ale nárazy větru dosahovat rychlosti 50 až 60 km/h, na horách i více.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Vichr i sníh působily potíže. „V souvislosti s počasím evidujeme od večera do dnešního odpoledne zatím asi 20 událostí, kdy hasiči likvidovali popadané stromy, zhruba v polovině případů na Českolipsku,“ informovali hasiči Libereckého kraje.

V Jeseníku na Olomoucku se zlomil vzrostlý strom a spadl na budovu základní školy. „Ve spolupráci s technickými službami jej odstraňujeme z poškozené střechy. Využíváme výškovou techniku, bagr a lesní kolový traktor. Stroje kmen přidržují,“ napsali tamní hasiči.

Hasiči Jihočeského kraje pak uvedli, že po sněhové bouři uklízeli vozovku.

V části Vysočiny začalo dnes odpoledne sněžit. Sníh se podle dispečinku krajských silničářů na silnicích drží. Problémy se sjízdností měli někteří řidiči především v okolí Humpolce na Pelhřimovsku. Na kluzkou dálnici D1 upozorňuje Ředitelství silnic a dálnic ČR. Výstraha platí pro úsek mezi 80. a 115. kilometrem.

Víkend ve znamení zimy

Poslední listopadový víkend přinese pravé zimní počasí. Bez zimní výbavy se na komunikace vůbec nevydávejte. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v těch nejnižších polohách na jižní Moravě i déšť se sněhem. Ranní teploty 0 až -4 °C. Tvořit se může náledí. Denní teploty -1 až 3 °C. Zpočátku dne větrno. V neděli bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty 0 až -6 °C. Denní teploty -2 až 3 °C.

Zimní charakter počasí vydrží i příští týden

A žádnou změnu v počasí neočekáváme ani v posledních listopadových dnech. Zima bude vládnout pevnou rukou. V pondělí bude oblačno, místy sněhové přeháňky, na horách sněžení, v těch nejnižších polohách dešťové. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty -2 až 3 °C. V úterý bude oblačno, ojediněle sněhové přeháňky, na horách sněžení. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty -2 až 3 °C. Ve středu bude oblačno, ojediněle sněhové přeháňky, na horách sněžení. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty -2 až 3 °C.

Jak to bude letos se sněhem na Štědrý den?

Nyní to vypadá, že podprůměrné teploty v Evropě střední budou panovat následující dva týdny, ale už týden od 11. do 18. prosince bude teplotně nadprůměrný. A stejně tak na tom budou i další týdny do konce roku. Nejvyšší teplotní kladnou odchylku zatím hlásí období od 25. prosince do konce roku. Na Vánoce na sněhu to zatím v nížinách moc nevypadá.

Video
Video se připravuje ...

Časosběr: Takhle v minulosti zasypal sníh hlavní nádraží v Praze. Mall TV

Fotogalerie
44 fotografií