Meteorologové dnes vydali první letošní výstrahu na bouřky.  Varovali před silnými bouřkami s přívalovým deštěm, nárazovým větrem o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině a někde i malými kroupami.

„Ve čtvrtek počasí nad naším územím ovlivňoval frontální systém. Jeho studená fronta dorazila z Německa nad naše území ve večerních hodinách. Bouřky doprovázel i typický oblak, zvaný shelf cloud a signalizující prudké nárazy větru. Jedná se o první plošnější bouřkovou situaci nad naším územím v letošním roce,“ uvedli lovci bouřek z organizace Czech Thunderstorm Research Association z.s.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Přes republiku bude večer postupovat studená fronta, na jejímž čele se vytvoří linie rychle postupujících přeháněk a bouřek.

Ta nejvýraznější část linie bude severně od našeho území - v Polsku. Nás zasáhne v podstatě jen její jižní část. Panuje poměrně velká nejistota, kam až v rámci našeho území bouřky dojdou. Největší pravděpodobnost je na krajním severozápadě, směrem k východu šance klesá s tím, jak bude bouřková aktivita na linii při jejím postupu k východu postupně slábnout,“ napsali meteorologové na facebooku.

Bouřkový mrak v Hostivicích (30.3.2023)
Autor: Foto Blesk - Markéta Mikešová

Největším nebezpečím budou nárazy větru, které mohou dosáhnout hodnot kolem 70 kilometrů za hodinu. „Přechodně se mohou objevit i intenzivnější srážky, ale vzhledem k velmi rychlému postupu linie očekáváme jen malé úhrny,“ dodali.

O víkendu se mírně ochladí, v sobotu se nejvyšší teploty budou pohybovat mezi osmi až 12 stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku až 14 stupňů. V neděli vystoupají už jen k devíti stupňům, na jihu Moravy k 12 stupňům Celsia. Oba dva víkendové dny bude zataženo až oblačno, na většině území očekávají meteorologové přeháňky, v neděli budou nad 800 metry, později nad 400 metry, smíšené nebo sněhové.

Video
Video se připravuje ...

Sníh a vichr bičovaly Česko: Tvorba sněhových jazyků na Třebíčsku (11.3.2023) Aktu.cz

Fotogalerie
48 fotografií