Výstraha před bouřemi platila pro západní polovinu Česka do 17:00, pro východní polovinu pak do 22:00. 

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

„Nejvýznamnějším projevem budou nárazy větru kolem 70 km/h, a to nejen v okolí bouří, ale zejména na západě a severozápadě Čech také při přechodu samotné fronty, tedy i mimo bouřky,“ sdělil ČHMÚ. Srážky budou krátkodobě intenzivní, ale bouře budou postupovat rychle. Úhrny by tak měly být maximálně kolem 30 milimetrů, při opakujících se bouřích na východě ojediněle okolo 50 milimetrů. Případné kroupy by neměly být větší než dva centimetry.

Popadané stromy komplikují dopravu

Hasiči v Libereckém kraji dnes vyjeli v souvislosti se silnými bouřkami k několika popadaným stromům. Pomáhali odčerpávat vodu, která přetékala z kanalizace. Jeden strom spadl na cyklostezku. ČTK to řekla mluvčí libereckých hasičů Petra Knížková.  Silné bouřky zasáhly Liberecký kraj dopoledne. Celkem hasiči vyjeli ke 12 mimořádným událostem, v osmi z toho odstraňovali spadlý strom. „Polámané stromy se ještě někde mohou objevit,“ uvedla Knížková. V Ústeckém kraji hasiči v souvislosti s počasím žádné mimořádné výjezdy neměli, řekl ČTK mluvčí hasičů.

Stromy popadané kvůli bouřce omezily dopravu na dvou tratích v Jihočeském kraji a na Vysočině. Po 13:30 se podle informací Českých drah zastavil provoz mezi Dačicemi a Telčí na Jihlavsku. Obnovit se ho podařila asi po dvou hodinách. Před 16:00 vlaky nejezdily také v úseku Rybníky - Lipno nad Vltavou.

Spadlé stromy blokovaly na několika místech i silnice. Hasiči je odstraňovali ve Stojčíně, Radkově nebo u Velkého Meziříčí. Uvedli to na svém webu. Podle údajů meteorologů napršelo v bouřkách na některých místech i 14 litrů na čtvereční metr.

Desítky zásahů na východě Čech

Desítky zásahů kvůli počasí měli hasiči také ve východních Čechách. V Pardubickém kraji odklízeli spadlé nebo nakloněné stromy, v Hradeckém také odčerpávali vodu po prudkých deštích. Oznámení z dalších míst stále přicházejí, řekl ČTK dnes v podvečer Jakub Mačát z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

„Událostí jsou desítky, začaly po 15:00, vyjížděli jsme ve všech okresech,“ uvedl Mačát. Stromy a větve hasiči odklízeli například v Medlešicích u Chrudimi, Starém Hradišti u Pardubic, v Tatenicích na Orlickoústecku nebo Březinách na Svitavsku.

V Hradeckém kraji měli zásahů naopak jen málo. V obchodním centru Atrium v Hradci Králové odčerpávali vodu, která se do prodejny valila z poškozeného okapového svodu, pomocí vysavače jí odsáli asi 1500 litr

Video
Video se připravuje ...

Jak dokážete sami předpovědět bouřku podle vývoje oblaků Videohub

Fotogalerie
64 fotografií