Příliv teplého vzduchu bude do Česka zesilovat od jihozápadu. Dnes budou odpolední teploty v nižších polohách části středních a severních Čech a na Plzeňsku překračovat 31 °C. „Ve stejné oblasti budou odpolední teploty v neděli většinou mezi 33 a 36 °C, proto zde bude v platnosti oranžová výstraha s vysokým stupněm nebezpečí,“ uvedli meteorologové.

Na ostatním území Česka s výjimkou Moravskoslezského kraje a Jesenicka bude v neděli platit žlutá výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. Odpolední teploty budou v těchto místech většinou dosahovat 30 až 34 °C. ČHMÚ upozorňuje, že vysoké teploty očekává i v příštím týdnu, výstrahy bude postupně upřesňovat.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku 

Teplotní rekordy pro sobotu zaznamenalo devět ze zhruba 160 dlouhodobě měřicích stanic v Česku. Nejvíce naměřili v Plzni-Bolevci, kde bylo odpoledne rovných 34 stupňů Celsia. Nové rekordy pro dnešní den mají i další stanice v Plzeňském kraji. Například ve Staňkově bylo 31,8 stupně Celsia, stanice Zbiroh-Švabín zaznamenala 31,3 stupně. Druhá nejvyšší teplota v zemi pak dnes byla v Doksanech na Litoměřicku, kde naměřili 33,5 stupně. Nové maximum pro 8. červenec to ale na této stanici není.

Kvůli suchu a vysokým teplotám vydal ČHMÚ výstrahu před vznikem požárů. Dříve platil jen v západní části Česka, od sobotního poledne ale vstoupí v platnost pro celou zemi. Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy. „V následujících dnech bude převažovat teplé počasí beze srážek. Postupně tak bude na celém území České republiky vzrůstat riziko vzniku požárů,“ uvedla Tereza Matušková z ČHMÚ.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
49 fotografií