Silná bouřka prošla navečer Litoměřickem a Mělnickem. Padaly obří kroupy, na severu Čech se vyskytla podle meteorologů i supercela.

Od 15:00 zaznamenali hasiči ve středních Čechách 53 událostí související s počasím, z toho 46 bylo v okrese Mělník, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Veronika Švorcová Mocová. Mezi Mělníkem a Všetaty od 18:30 nejezdí vlaky, v úseku byla zavedena náhradní autobusová doprava. „Spadl tam strom na trať, zprovoznění se předpokládá ve 20:20,“ řekl ČTK mluvčí Správy železnic Pavel Tesař.

Na Mělnicku se podle Švorcové Mocové situace výrazně zhoršila po 15:30. Hasiči jenom v tomto okrese odstraňovali 19 spadlých stromů, v 16 případech čerpali vodu z budov a v sedmi případech odstraňovali nebezpečné stavy. To jsou třeba ucpané kanály, podemletá silnice nebo naplavená hlína na vozovku. „Většina událostí se stala přímo v Mělníku a potom v Liběchově, Dolních Beřkovicích či Nebuželech,“ dodala mluvčí.

Bouře s kroupami a přívalovým deštěm zasáhla v podvečer také jižní část Ústeckého kraje, zejména Litoměřicko. Meteorologická stanice Straškov - vodochody naměřila v podvečer během jediné hodiny bezmála 24 litrů srážek na metr čtvereční. Spadlý strom přerušil provoz na železniční trati Hněvice – Roudnice nad Labem, do stromu tam najel vlak, podle hasičů se ale nikomu nic nestalo. Hasiči odklízeli tři popadané stromy. „Jeden z nich spadl na auto, i to se ale obešlo bez zranění, vůz byl zaparkovaný a prázdný,“ řekl ČTK mluvčí hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. V pěti případech vyjížděli hasiči odčerpávat vodu ze zaplavených míst.

Podle meteorologů může při dnešních silných bouřkách napršet kolem 30 milimetrů a nárazy větru mohou dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině. Bouřky mají později večer od západu ustávat. Upozornění ČHMÚ před silnými bouřkami platí pro celé území republiky do 22:00. 

„Vzhledem k dostatečnému úhrnu srážek a vlhkému počasí rušíme výstrahu před rizikem vzniku a šíření požárů, která byla v platnosti pro část Vysočiny a jižní Moravy,“ doplnili meteorologové, kteří upozornění na nebezpečí požárů v zemi poprvé zveřejnili kvůli přetrvávajícímu suchu a horku před několika týdny. V uplynulých dnech tuto výstrahu pro většinu regionů díky srážkám zrušili, v platnosti zůstávala do dneška už jen pro východ Vysočiny a západ Jihomoravského kraje.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku 

Bouřky už v sobotu a dnes znovu komplikovaly dopravu na železnici, na několika místech o víkendu stromy po bouřce popadaly na koleje nebo na trolejové vedení.

Video
Video se připravuje ...

Jak dokážete sami předpovědět bouřku podle vývoje oblaků Videohub

Fotogalerie
60 fotografií