Dnešní maxima budou mezi 26 až 30 stupni. Podle ČHMÚ jsou v sobotu šance na bouřky velice malé. Pokud se někde vyskytnou, tak na krajním západě Čech, s největší pravděpodobností v Plzeňském a Karlovarském kraji. „Na většině území Čech se nevyskytnou, budou tedy velmi lokální,“ říkají meteorologové.

Večer ale podotkli, že z Bavorska postupuje nad západ Čech slábnoucí pás přeháněk a skutečně bouřky zapadě země mohou být. „Bouřky ale slábnou s postupem k východu - do mnohem horších podmínek - a budou slábnout i nadále,“ uvedli.  

Sledujte počasí na radaru Blesku

V neděli se teploty dostanou na 27 až 31 stupňů. A šance na bouřky vzrostou. „Zítra bude situace o mnoho zajímavější. Studená fronta se přiblíží až nad severozápad našeho území a s ní se k nám dostane i dostatek vlhkosti. To dohromady s instabilním zvrstvením zajistí dostatek energie pro vývoj bouřek a přeháněk,“ popisuje ČHMÚ. Bouřek přesto ani v neděli nebude mnoho, opět budou spíše lokální.

Rizikem budou zejména kroupy a přívalové srážky. Případnou výstrahu chce ČHMÚ vydat v neděli dopoledne.

Nezapomeňte na Perseidy

V noci na neděli vrcholí meteorický roj Perseidy, podmínky na pozorování budou podle odborníků téměř ideální. Meteory jsou vidět už od 17. července a jejich frekvence pomalu stoupá. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno bude možné mimo města na bezměsíčné obloze pozorovat až 80 meteorů za hodinu. Podle odborníků je pro pozorování potřeba vycestovat daleko od měst do oblastí s minimem rušivého světelného znečištění.

Měsíc bude na obloze ve fázi úzkého srpku, který vychází až časně ráno a nebude příliš rušit svým svitem. Díky tomu bude možné spatřit i nejslabší meteory. V průběhu maxima pak bude možné pozorovat i opravdu jasné meteory, během hodiny jich může být deset až 20.

Video
Video se připravuje ...

Jak vznikají nejničivější bouřky na území Česka? Videohub

Fotogalerie
40 fotografií