Dnešní den je z hlediska aktivity komárů nejhorší, mimořádně vysoká aktivita tohoto hmyzu je ale očekávána i v pondělí a úterý. „Vývoj komárů je ovlivněn počasím, zejména teplotou a vlhkostí, po celou dobu vývoje jedinců. Teplota zkracuje čas pro natrávení krve samičkou, což je nezbytný předpoklad pro vytvoření vajíček. Teplota urychluje rovněž embryonální vývoj nakladených vajíček i rychlost vývoje larev,“ vysvětluje ČHMÚ, jaké faktory šíření komárů ovlivňují.

Aktivita komárů v Česku pro 13. 8. 2023
Autor: ČHMÚ

Při chladnějším počasí se larvy líhnou několik týdnů, po letních záplavách to trvá jen týden. Právě lokální zvýšení vodních toků zažilo Česko minulý týden, na což navázal růst teplot – ideální podmínky. Komárům nejvíce svědčí teploty mezi 15 a 28 stupni Celsia. Mapy s indexem aktivity komárů najdete zde.

Teplo a pak lokálně bouřky

Přesně teploty v tomto rozmezí jsou dneska očekávány. Má být 27 až 31 stupňů Celsia, v horách kolem 22 stupňů Celsia. Očekáván je slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Během dne má být od západu oblačno a místy bouřky nebo přeháňky, hlavně v Čechách. Meteorologové už v sobotu informovali, že riziko vzniku bouřek bude v neděli větší než v sobotu, byť mají být zejména v okolí hor a budou izolované.

„Pokud se ale bouřka vyskytne (...) může být poměrně silná, v jejím rámci se mohou vyskytnout zejména přívalové srážky a kroupy,“ uvedl ČHMÚ s tím, že větší riziko bouřek bude v noci. „Šance na vznik bouřek bude větší, některé modely dokonce počítají i s bouřkami na větší ploše,“ napsal.

Video
Video se připravuje ...

Odborníci SZÚ testovali čtyři propagované ochrany před krvesajícím hmyzem. SZÚ

Fotogalerie
38 fotografií