Velmi silné bouřky se kolem 17. hodiny objevily v Karlovarském kraji, další zasáhly Šumavu a část Plzeňského kraje. „Karlovy Vary - spadlo 70 mm srážek, nárazy větru se zastavily na 72 km/h, nechyběly kroupy a ochladilo se během chvíle o 13 °C,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová

Hasiči kvůli následkům silného deště vyjížděli k popadaným stromům i zaplaveným ulicím, a to i v centru Karlových Varů. ČTK o tom informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. „Aktuálně zasahujeme u 18 událostí. Jedná se o popadané stromy a zatopené prostory. Nejvíc práce je v Karlových Varech. Zatopená je část města Stará louka, Nová louka, Divadelní náměstí. Další události jsou hlášené na tísňovou linku, vše stejného charakteru,“ popsal aktuální situaci. Později se počet zásahů vyšplhal na více než 60.

Nedávno rekonstruovaná Moravská ulice v Karlových Varech přišla při dnešních přívalových deštích o část dlažby. Ulice v historickém centru, která je v prudkém svahu, nevydržela nápor a voda dlažbu, která byla uložena jen do štěrkového podloží, vyplavila. Ulice tak bude na nějakou dobu uzavřena. 

V souvislosti s aktuální průtrží mračen se v Údolí u Lokte sesunula zemina a kamení na silnici. Problémy mají i auta v Sokolově, kde voda zaplavila silnici u objektů České spořitelny a Komerční banky. Kanály ale nestíhají odvod vody i na mnoha dalších místech. Podle meteorologického serveru In-pocasi.cz se na stanici v Sokolově úhrn srážek blíží 50 milimetrům, tedy 50 litrům vody na metr čtvereční.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Bouřky jsou velmi silné. „Jejich výskyt bude velmi lokální, to znamená, že se neobjeví na celém území vymezeném ve výstraze,“ uvádějí meteorologové. Jejich varování platí pro celý Karlovarský i Plzeňský kraj a dále pro západní části jižních a středních Čech a Ústeckého kraje.

Vzhledem k očekávanému pomalému postupu bouřek budou největší nebezpečí představovat přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřích i vyššími. Padat mohou i kroupy s průměrem přes dva centimetry.

„V noci bude bouřková činnost postupně slábnout, ale během zítřejšího odpoledne se mohou bouřky opět objevovat, a to na většině území ČR, hlavně v okolí hor a kopců,“ uvádí ČHMÚ. Krátkodobé srážkové úhrny mohou podle jeho odhadu dosahovat zhruba 40 litrů vody na metr čtvereční.

Bouřky do Česka přinesou částečné ochlazení. Ještě dnes mohou v celém Česku vystoupat nejvyšší odpolední teploty na 29 až 33 stupňů Celsia. Ve středu očekávají meteorologové teploty nad 31 stupňů už jen v Polabí a na Moravě a ve Slezsku.

Video
Video se připravuje ...

Kroupy: Extrémní klimatický jev může mít fatální následky Videohub

Fotogalerie
49 fotografií